platsannonser
Upphandling av partnerkonsult
till IUFRO World Congress 2024.
nyheter
60 hektar mark
Jägersro nya travbana
närmare byggstart.
kunskapskälla
Ny rapport:
Eventindustrin bidrag stort till ekonomin.
affärer & möten
Satsning vid Höga Kusten:
Sydkoreas största hotellgrupp vill investera i anläggningar.
14 000 besökare
IBTM World 2019
utsågs till bästa internationella mässa.
Award winner
Lotta Boman, Sigtunahöjden
tilldelades IACCs Mel Hosansky Award.
söks från 10 augusti
Evenemangsstödet införs
måste vara minst 250 deltagare.
hotellnyttt
Qatar öppnar 105 nya hotell
inför Fotbolls-VM 2022.
Bra inititativ
Seoul Convention Bureau
bjöd in till en online-kampanj för att lyfta MICE-industrin.
30 nov - 2 dec 2021
IBTM World öppnar registreringen för Hosted Buyers
mässan för första gången i hybridformat.
växande mötesplats
Nytt toppmodernt storkök
i Scandinavian XPO byggdes på rekordtid.
RSS
rss_icon
Länkar
Stockholm en av finalisterna för global museikongress 2025

Stockholm är en av kandidaterna till museisektorns stora världskongress 2025, meddelar Svenska ICOM, den svenska sektionen av museiorganisationen International Council of Museums. De övriga två finalisterna som tävlar om värdskapet är Dubai, Förenade Arabemiraten och Kazan, Ryssland.

Under våren 2021 har Svenska ICOM arbetat intensivt med en ansökan att få anordna ICOM:s 27:e Generalkonferens i Stockholm, Sverige. Tema för kongressen är FN:s globala mål för hållbar utveckling och rubriken för kongressen är The museum sector we need for the world we want. Ways to Agenda 2030 and beyond meddelar en glad Medea Ekner, Svenska ICOM:s styrelseordförande. Beslutet om vem som får hålla kongressen fattas under ICOM General Assembly i Paris 2022.

ICOM:s världskongresser samlar omkring 4 000 museiprofessionella världen över vart tredje år runt ett specifikt tema för att främja internationellt samarbete och branschens utveckling. För 2025 ansöker Svenska ICOM om en hybridkongress för 2 000 fysiska besök och minst 3 000 digitala besök.

”Vi satsar på en hybridkongress under tre dagar, jorden runt, dygnet runt på tre kontinenter och för ett demokratiskt deltagande. Varje museum och deras anställda ska kunna kan delta världen över och påverka den gemensamma framtiden”, säger Medea Ekner, Svenska ICOM:s styrelseordförande.

Kongressens huvudfokus är hållbar framtid och museernas ansats att möta FN:s globala mål och Agenda 2030 i både programmet och kongressens genomförande. Den fysiska platsen utgår ifrån Waterfront Congress Centre i centrala Stockholm.

"En ökad samverkan mellan museer är en förutsättning för att möta gemensamma globala utmaningar. Vi vill sammanföra museer för att lära av varandra och stödja varandra i arbetet mot en hållbar framtid. Vi vill också stärka Sverige och Norden i ett internationellt sammanhang i dessa frågor”, säger Medea Ekner.

För att kongressen ska få bästa möjliga förutsättningar vill Svenska ICOM samarbeta med Svenska Unescorådet, Riksförbundet Sveriges Museer, Riksantikvarieämbetet, den regionala alliansen ICOM NORD, Visit Stockholm, aktörer som verkar för Agenda 2030 med flera.

ICOM har tidigare organiserat en kongress i Stockholm 1959, under en tid då ICOM fortfarande endast var en europeisk organisation.

 

Bilden: Medea Ekner, Svenska ICOM:s styrelseordförande.

----------------------------------------------------------------------------------------------ICOM – International Council of Museums är den internationella organisationen för museer och yrkesverksamma inom museiområdet. ICOM utvecklar museer globalt och verkar för skydd av världens kulturarv.

ICOM:s etiska riktlinjer sätter internationell standard för museer och museiprofessionella världen över. ICOM har sitt säte i Paris och har över 40 000 medlemmar i 141 länder.