platsannonser
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Mässor är möten
Elmia Garden 2022
– storsatsning på hela mässupplevelsen.
hotellnytt
Comfort Hotel
växer i Göteborg
Hotellnytt
Rekord i antal hotellnätter
under H22 City Expo i Helsingborg.
Nytt jobb
Sophie Ahlin
har tagit över Clarion Collection Hotel Temperance.
Fler än 2300 deltagare
Cvent Connect Europe
handlar om mångfald, jämställdhet och inkludering.
5 oktober 2022
Nick Shackleton-Jones:
Hur man skapar en arbetsplatskultur vid L&D-evenemang.
19 oktober, Stockholm
Årets största mötesplats
om hotell och hotellfastigheter.
2 december 2022
eComExpo gör endags transport- och energikonferens i Göteborg:
”Vi måste synka myndigheternas arbete för en fossilfri transportnäring
SmartBygd Event
Digitala lösningar och innovationer
visas på mässa i Dorotea.
hotellnytt
Förenade Arabemiratens hotellmarknad
kommer att växa med 25 procent till 2030.
RSS
rss_icon
Länkar
Stockholm en av finalisterna för global museikongress 2025

Stockholm är en av kandidaterna till museisektorns stora världskongress 2025, meddelar Svenska ICOM, den svenska sektionen av museiorganisationen International Council of Museums. De övriga två finalisterna som tävlar om värdskapet är Dubai, Förenade Arabemiraten och Kazan, Ryssland.

Under våren 2021 har Svenska ICOM arbetat intensivt med en ansökan att få anordna ICOM:s 27:e Generalkonferens i Stockholm, Sverige. Tema för kongressen är FN:s globala mål för hållbar utveckling och rubriken för kongressen är The museum sector we need for the world we want. Ways to Agenda 2030 and beyond meddelar en glad Medea Ekner, Svenska ICOM:s styrelseordförande. Beslutet om vem som får hålla kongressen fattas under ICOM General Assembly i Paris 2022.

ICOM:s världskongresser samlar omkring 4 000 museiprofessionella världen över vart tredje år runt ett specifikt tema för att främja internationellt samarbete och branschens utveckling. För 2025 ansöker Svenska ICOM om en hybridkongress för 2 000 fysiska besök och minst 3 000 digitala besök.

”Vi satsar på en hybridkongress under tre dagar, jorden runt, dygnet runt på tre kontinenter och för ett demokratiskt deltagande. Varje museum och deras anställda ska kunna kan delta världen över och påverka den gemensamma framtiden”, säger Medea Ekner, Svenska ICOM:s styrelseordförande.

Kongressens huvudfokus är hållbar framtid och museernas ansats att möta FN:s globala mål och Agenda 2030 i både programmet och kongressens genomförande. Den fysiska platsen utgår ifrån Waterfront Congress Centre i centrala Stockholm.

"En ökad samverkan mellan museer är en förutsättning för att möta gemensamma globala utmaningar. Vi vill sammanföra museer för att lära av varandra och stödja varandra i arbetet mot en hållbar framtid. Vi vill också stärka Sverige och Norden i ett internationellt sammanhang i dessa frågor”, säger Medea Ekner.

För att kongressen ska få bästa möjliga förutsättningar vill Svenska ICOM samarbeta med Svenska Unescorådet, Riksförbundet Sveriges Museer, Riksantikvarieämbetet, den regionala alliansen ICOM NORD, Visit Stockholm, aktörer som verkar för Agenda 2030 med flera.

ICOM har tidigare organiserat en kongress i Stockholm 1959, under en tid då ICOM fortfarande endast var en europeisk organisation.

 

Bilden: Medea Ekner, Svenska ICOM:s styrelseordförande.

----------------------------------------------------------------------------------------------ICOM – International Council of Museums är den internationella organisationen för museer och yrkesverksamma inom museiområdet. ICOM utvecklar museer globalt och verkar för skydd av världens kulturarv.

ICOM:s etiska riktlinjer sätter internationell standard för museer och museiprofessionella världen över. ICOM har sitt säte i Paris och har över 40 000 medlemmar i 141 länder.