platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
hållbarhet
Easyfairs diplomerade
enligt den nationella miljöledningsstandarden Svensk Miljöbas.
hotellnytt
GCCH
köper Hotel Park Allé i Kristianstad.
Mässor skapar möten
Återöppnat Elmia:
Ett unikt mäss- och mötesår.
29/12-8/1
Malmö:
Vinterspelens universum återuppstår på ny plats.
nytt jobb
Josefine Gudmundson
blir hotelldirektör för Clarion Hotel The Pier.
26-27 juni 2023
Sverige arrangerar stor life science-kongress
som del av EU-ordförandeskapet.
Satsar på Business Events
Macaos kasinon satsar framåt på Business Events
investerar runt 170 miljarder kommande decenniet.
Event
Skåne Trendrapport 2022
Event in Skåne: Det har hänt magiska saker i Skåne under 2022.
Omvärldsanalys
Sju mötes- och eventtrender som du behöver känna till inför 2023
Utdrag ur eboken 7 Meeting and Event Trends You Need to Know for 2023.
Omvärldsanalys
Det är dags att bana nya spår för eventplanerare
Alla tecken pekar mot ett hektiskt 2023.
RSS
rss_icon
Länkar
Stockholm en av finalisterna för global museikongress 2025

Stockholm är en av kandidaterna till museisektorns stora världskongress 2025, meddelar Svenska ICOM, den svenska sektionen av museiorganisationen International Council of Museums. De övriga två finalisterna som tävlar om värdskapet är Dubai, Förenade Arabemiraten och Kazan, Ryssland.

Under våren 2021 har Svenska ICOM arbetat intensivt med en ansökan att få anordna ICOM:s 27:e Generalkonferens i Stockholm, Sverige. Tema för kongressen är FN:s globala mål för hållbar utveckling och rubriken för kongressen är The museum sector we need for the world we want. Ways to Agenda 2030 and beyond meddelar en glad Medea Ekner, Svenska ICOM:s styrelseordförande. Beslutet om vem som får hålla kongressen fattas under ICOM General Assembly i Paris 2022.

ICOM:s världskongresser samlar omkring 4 000 museiprofessionella världen över vart tredje år runt ett specifikt tema för att främja internationellt samarbete och branschens utveckling. För 2025 ansöker Svenska ICOM om en hybridkongress för 2 000 fysiska besök och minst 3 000 digitala besök.

”Vi satsar på en hybridkongress under tre dagar, jorden runt, dygnet runt på tre kontinenter och för ett demokratiskt deltagande. Varje museum och deras anställda ska kunna kan delta världen över och påverka den gemensamma framtiden”, säger Medea Ekner, Svenska ICOM:s styrelseordförande.

Kongressens huvudfokus är hållbar framtid och museernas ansats att möta FN:s globala mål och Agenda 2030 i både programmet och kongressens genomförande. Den fysiska platsen utgår ifrån Waterfront Congress Centre i centrala Stockholm.

"En ökad samverkan mellan museer är en förutsättning för att möta gemensamma globala utmaningar. Vi vill sammanföra museer för att lära av varandra och stödja varandra i arbetet mot en hållbar framtid. Vi vill också stärka Sverige och Norden i ett internationellt sammanhang i dessa frågor”, säger Medea Ekner.

För att kongressen ska få bästa möjliga förutsättningar vill Svenska ICOM samarbeta med Svenska Unescorådet, Riksförbundet Sveriges Museer, Riksantikvarieämbetet, den regionala alliansen ICOM NORD, Visit Stockholm, aktörer som verkar för Agenda 2030 med flera.

ICOM har tidigare organiserat en kongress i Stockholm 1959, under en tid då ICOM fortfarande endast var en europeisk organisation.

 

Bilden: Medea Ekner, Svenska ICOM:s styrelseordförande.

----------------------------------------------------------------------------------------------ICOM – International Council of Museums är den internationella organisationen för museer och yrkesverksamma inom museiområdet. ICOM utvecklar museer globalt och verkar för skydd av världens kulturarv.

ICOM:s etiska riktlinjer sätter internationell standard för museer och museiprofessionella världen över. ICOM har sitt säte i Paris och har över 40 000 medlemmar i 141 länder.