platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
Utvidgat samarbete
Svenska Möten
ingår ett fördjupat partnerskap med IACC.
+300 deltagare
Rekordintresse
för gruvmöte i Stockholm.
+1000 deltagare
Norden
ska bli världens mest hållbara och cirkulära region.
föreningar skapar möten
Delat ordförandeskap,
en framgångssaga för Scouterna.
hotellnytt
Steam Hotel tar nästa steg
– förvärvar Actionbad.
här kan man skapa kongresser
Dags för Helsingborgs
föreningslivs årliga konferens.
RSS
rss_icon
Länkar
Ikoner - fotografier av Larsåke Thuresson på Dunkers kulturhus, Helsingborg

Utställningen Ikoner berättar pophistoria i 200 bilder av Larsåke Thuresson, tidstypiska affischer, vinyler, tidskrifter, matchande musik och filmer.

Nu är det klart att under utställningsperioden kommer vi också att få möta musikfenomenet Ola Håkansson, Per Sinding Larsen och Jan Gradvall. Det blir också ett stort antal musikaliska arrangemang, samtal och föredrag. Och så får man en glimt av när Stones festade med Namelosers på Fersens gata i Malmö 1965.

Ingen tid har sett så många musikikoner skapas som 60- och 70-talet. LP-skivor blev var mans egendom liksom en stereoanläggning. Musikpressen blomstrade och skivomslagen blev konstverk. Mitt i detta stod den unge fotografen Larsåke Thuresson och plåtade för glatta livet. Sorglöst och nära fanns han med på artistens shoppingrunda, i logen eller i inspelningsstudion.

Många av Larsåkes bilder publicerades i press och som skivomslag. Det var foton på The Beatles, The Rolling Stones, The Who, Jimi Hendrix, Tom Jones, Janis Joplin, Cher, Cornelis Vreeswijk, Björn & Benny, Ted Gärdestad och många fler.

Med tiden blev det över 65 000 bilder som 2015 blev boken Ikoner, med ett urval av 614 bilder och med texter av framstående kulturskribenter.

Som vi berättat i ett tidigare presenterar Dunkers kulturhus och Larsåke Thuresson ett nytt steg, utställningen Ikoner. I utställningen ingår nära 200 bilder, tidstypiska affischer, vinyler, tidskrifter, matchande musik, Larsåkes berättelser och en ny porträttfilm.

Nytt sedan sist är att nu har ett rikhaltigt programutbud tagit form. På invigningsdagen samtalar popprofessorn och invigningstalaren Jan Gradvall med Larsåke Thuresson om hur det verkligen var när det begav sig. Samtalet live-streamas digitalt på Dunkers kulturhus Facebooksida: facebook.com/dunkerskulturhus

I Dunkers kulturhus serie Samtal på Dunkers berättar artisten och skivproducenten Ola Håkansson för Per Sinding Larsen om en tid då allt verkade målat i sprakande färger. Två ytterligare samtal kommer bland annat att handla om hur musiken får oss att må bra.

En utställning som Ikoner ska naturligtvis bjuda på en massa musik. Elektroniska ikoner uppträder på terrasstrapporna under en sommarkväll. Det blir allsång med ikoniska sånger, en musikalisk specialvisning och fyra kvällar i samarbete med The Tivoli, där Felicia Johansson och Sara Olrog tolkar Bob, Cornelis, The Fab Four och Simon & Garfunkel.

Föreningen POP-60 hjälper til att arrangera programmet Cornelis Vreeswijk och den svenska populärmusikens väg till ABBA samt en föredragskväll om flera av de artister vi möter i utställningen. Ett musikquiz är ett måste i ett sammanhang som detta. Även där hjälper POP-60 till.

I oktober får publiken möta regissörerna Stefan Berg och Magnus Gertten, som visar och berättar om sin dokumentär Like A Rolling Stone. Filmen tar avstamp i en gammal rulle från 1965 där Mick, Keith och Brian partajar hemma hos solstollen Ola Ström, tillsammans med Namelosers, Gonks och vanliga popfans. Filmen leder oss sedan in i en tid 40 år senare, för att se vad som hänt med deltagarna på festen.

För att det uppväxande släktet inte ska ha en chans att undgå den här tidens musik och speciella stämning blir det speciella familjelördagar och barnvagnsvisningar.

 

Läs mer om utställningen på Dunkers kulturhus webbplats.

 

Bilden: Janes Joplin. Fotograf: Larsåke Thuresson