platsannonser
Upphandling av partnerkonsult
till IUFRO World Congress 2024.
nyheter
60 hektar mark
Jägersro nya travbana
närmare byggstart.
kunskapskälla
Ny rapport:
Eventindustrin bidrag stort till ekonomin.
affärer & möten
Satsning vid Höga Kusten:
Sydkoreas största hotellgrupp vill investera i anläggningar.
14 000 besökare
IBTM World 2019
utsågs till bästa internationella mässa.
Award winner
Lotta Boman, Sigtunahöjden
tilldelades IACCs Mel Hosansky Award.
söks från 10 augusti
Evenemangsstödet införs
måste vara minst 250 deltagare.
hotellnyttt
Qatar öppnar 105 nya hotell
inför Fotbolls-VM 2022.
Bra inititativ
Seoul Convention Bureau
bjöd in till en online-kampanj för att lyfta MICE-industrin.
30 nov - 2 dec 2021
IBTM World öppnar registreringen för Hosted Buyers
mässan för första gången i hybridformat.
växande mötesplats
Nytt toppmodernt storkök
i Scandinavian XPO byggdes på rekordtid.
RSS
rss_icon
Länkar
Snart jobbträffas vi som avatarer

Det virtuella jobbmötet kan mycket väl äga rum i den egna tvättstugan – som här i Mattias Wallergårds källare. Men snart kan vi ha virtuella möten utomhus med hjälp av våra vardagsprylar som telefoner och glasögon, förutspår Mattias Wallergård, universitetslektor vid Designvetenskaper, LTH. Han forskar om interaktionsdesign med fokus på användning av virtual reality och augmented reality.

 

Av Jessika Sellergren, Nyhetsbrev, Lunds Universitet.

 

Under pandemiåret har det poppat upp många nya lösningar för att mötas trots att vi inte kan ses på riktigt. Det digitala mötet har blivit det nya normala. Men en lösning som är på väg att trenda är det virtuella mötet.

"Att ha möten med virtual reality ser jag som det nya normala efter pandemin", säger Mattias Wallergård.

Mattias Wallergård är en av dem som gått i fronten för att möjliggöra möten under pandemin. Hans lösning för att kunna träffas på jobbet är virtual reality. Han är forskare i interaktionsdesign vid Designvetenskaper, LTH, och förutspår att tekniken kommer användas som en möteslösning på våra arbetsplatser även efter pandemin.

Mattias Wallergård och hans forskarkollegor har under året som gått träffats i den virtuella mötesvärlden istället för att ses online vid datorskärmen. De har haft veckomöten och avstämningar för att analysera forskningsdata, något Mattias Wallergård inte tror hade varit möjligt med onlinemöten som enda metod för att ses. De har också haft fikaträffar med den virtuella kaffemaskinen som social samlingspunkt.

"Mötesupplevelsen i virtual reality kommer väldigt nära känslan av att ses i den fysiska verkligheten. Att mötas virtuellt är lite som att ses på riktigt", säger Mattias Wallergård.

På riktigt i den virtuella världen betyder att träffas med hjälp av en avatar som rör sig och gestikulerar på samma sätt som människan bakom avataren. Till skillnad från det digitala mötet vid skärmen kräver det virtuella mötet att den som deltar är i fysisk rörelse. En hälsobonus tycker Mattias Wallergård.

"I förhållande till det stillasittande skärmmötet är det virtuella mötet ett hälsosammare alternativ eftersom du själv måste röra dig för att din avatar ska kunna uttrycka sig med gester och kroppsspråk".

För att kunna delta i ett virtuellt möte behövs idag ett virtual reality-headset och en mötesplattform anpassad för tekniken, men Mattias Wallergård föreställer sig att vi inom en snar framtid kan mötas virtuellt genom vardagsprylar som exempelvis glasögon och telefoner.

"Att ses med virtuella metoder var på gång redan före pandemin, men det är tydligt att coronaåret skyndat på teknikutvecklingen. En utveckling som framöver kommer hålla ett ännu högre tempo när tekniken fortsätter effektiviseras och förfinas", säger Mattias Wallergård.

 

Bilden: Foto av man som står i en källare med VR-headset på huvudet.