nyheter
Bella Center växer
Bella Arena:
Ny arena i Köpenhamn med plats för 7 000 sittande gäster.
nytt jobb
Niklas Söderberg
lämnar SES som verksamhetschef.
världskongress
Stockholm en av finalisterna
för global museikongress 2025.
bra undersökning
Sponsorer är angelägna om att återvända till personliga möten
enligt från AIM Group Italien.
ny kunskap på väg
Viktig studie
visar att evenemangen är saknade.
nytt jobb
Sara Almkvist
ny vd för Växjö & Co.
hotellnyttt
Historisk tapetfabrik
inspiration när nytt hotell öppnar.
Rekordåret uteblev
Så påverkades mötes- och evenemangindustrin
i Uppsala av coronapandemin under 2020.
19 juni-31 oktober 2021
Ikoner
- fotografier av Larsåke Thuresson på Dunkers kulturhus, Helsingborg.
möten & Evenemang
Riksteatern, Sveriges största folkrörelse för scenkonst
förlägger sin kongress 2023 till Helsingborg.
RSS
rss_icon
Länkar
Försäljningen av resor börjar stiga igen

Flygbolag och resebyråer har haft en svagt stigande försäljning under de senaste veckorna. Hotell och restauranger märker också av en fortsatt positiv trend, visar Swedbanks kortstatistik.

Konsumtionen i Sverige ökade under förra veckan med 7,6 procent jämfört med motsvarande vecka 2020. Det visar statistik för veckan som avslutades 22 maj. Statistiken tas fram av Swedbank Makro utifrån korttransaktioner inom Swedbank Pay, som hanterar över hälften av alla korttransaktioner i Sverige.

Tjänstekonsumtionen har fortsatt att öka i maj. Inom hotell- och restaurangsektorn är trenden fortsatt positiv, men alltjämt betydligt lägre än normalt.

"Fortsätter smittspridningen att minska kan hotell- och restaurangbranschen se fram emot ett rejält uppsving i sommar. I fjol ökade omsättningen i branschen med 90 procent mellan maj och juli när smittspridningen minskade och restriktionerna lättade", säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Flygbolag och resebyråer har sakta börjat öka sin omsättning. Även om försäljningen fortsatt ligger långt under normala nivåer har omsättningen ökat från att ha legat 93 procent under 2019 års nivå till att nu ligga 85 procent lägre. Omsättningen ökar även inom kollektivtrafiken sedan början av året.

"Vaccineringen kommer ju underlätta för människor att resa, men det lär dröja innan vi ser att försäljningen av resor kommer tillbaka till normala nivåer igen. Så även om kurvorna börjar pekar uppåt så är situationen fortsatt svår för många företag inom resebranschen", säger Andreas Wallström.

 

Läs mer i den bifogade rapporten Consumer Spending Observer. (PDF).