platsannonser
Upphandling av partnerkonsult
till IUFRO World Congress 2024.
nyheter
och vinnaren är...
Tre kommuner
tävlar om att bli Sveriges DigitaliseringsKommun.
året-runt-destination
Skytteholm Hotell & Konferens expanderar
– bygger Nordiskt Spa och padelbanor.
nytt uppdrag
Andrea Jovell
på ny post i turismorganisationen SNDMO.
20 våningar högt
Sara kulturhus
– trä, hållbarhet och Spider-Man.
fint pris utdelat
Karin Franssons Mentorpris 2021
tilldelas Jenny Roshage-Theander, Näsby Slott.fint pris utdelat
Flygnytt
Emirates
vill anställa 3 500 nya medarbetare.
ny infrastruktur
Utvecklingsprojekt i Halmstad
får 200 000 kronor.
omvärldsanalys
Var flexibel, kreativ
och hitta nya sätt att underlätta för nätverken säger ABPCO:s undersökning.
flygnytt
Finnair störst på direktflyg till Asien
och USA från Arlanda: Erbjuder nu även direkttrafik till Los Angeles och New York.
hotellnytt
Scandic
fortsätter att utbilda morgondagens ledare.
RSS
rss_icon
Länkar
Hilton Hotels vd: Affärsresorna är tillbaka till 50 procent

Affärsresor fortsätter att ligga efter privatturismens återhämtning, men Hiltons vd Christopher Nassetta, ser redan idag skäl till optimism.

”Totalt sett är affärsresandet redan i USA tillbaka på cirka 50% mot nivåerna före Covid,” säger Nassetta till TV-kanalen CNBC och att det på vissa marknader redan är upp i 75%, framför allt i Kina.

"Det här är lika bra som jag har känt sedan pandemin började när det gäller var vi är och vad jag ser i framåtblickande trender och bokningar i branschen", säger Nassetta i intervjun.

Privatresorna i framför allt USA har drivit industrins återhämtning hittills, och Nassetta säger att han förväntar sig att se rekordantal i den kategorin redan i sommar. En återkomst för affärsresenärerna är dock avgörande för en total återhämtning inom besöksnäringen.

”Även om affärsresorna släper långt efter privatresorna just nu, så är de på väg tillbaka, tro inget annat, säger Nasetta. Konferenser och evenemang släpar självklart också efter men vi ser klara ökningar av bokningarna redan till hösten”.

En särskild anledning att vara hoppfull, säger Nassetta, är att Hilton Hotels upplever starkare företagsbokningar på marknader där pandemisituationen har förbättrats. Och i och med att vaccineringarna nå slår igenom över hela världen ska man också känna optimism.

”När företag börjar återgå till sina kontor och det finns en förväntan på att barnen ska gå tillbaka till sina skolor börjar människor resa i affärer igen och de börjar samlas i möten”, säger han.

Många företag planerar att anta mer flexibla arbetsarrangemang efter pandemin. Med tanke på den förändringen har det varit frågor om hur resor till möten och konferenser passar in i den hybrid-ekvationen. Vissa har föreslagit att affärsresor aldrig kommer att återhämta sig Under veckan uttryckte Jamie Dimon, vd för JP Morgan, sitt missnöje med fjärrarbete och videokonferensmöten under ett evenemang för The Wall Street Journals CEO-Council. Jamie Dimon sa att han ska ställa in alla sina Zoom-möten, eftersom de är för dåliga.

"Vi vill att människor ska komma tillbaka till jobbet, och min uppfattning är att blir så någon gång i september, oktober, då kommer det att se ut ungefär som det gjorde tidigare", sa Jamie Dimon. Han sa också att JPMorgan tappat affärer mot konkurrenter i vissa fall under pandemin när rivaliserande bankirer faktiskt har genomfört sina personliga möten.

Företag som lidit ekonomiskt under pandemin kommer att behöva bygga upp sina resebudgetar över tid, säger Nassetta. Men i allmänhet, tycker han att det finns en bred önskan att minska på virtuella möten och konferenser.

”Det anekdotiska beviset, när jag pratar med våra stora kunder och när jag pratar med vänner som driver företag och liknande, är att det finns en enormt uppdämd efterfrågan på att komma ut och resa i affärer och att komma ut för konferenser och andra möten samt evenemang, bara för att det är så länge sedan de har gjort det”, säger han.