nyheter
hotellnytt
Lunds största hotell
väljer BWH Hotel Group.
24-26 augusti
Trender, framtidsspaningar och kunskap
– Formex bjuder på digitala aktiviteter i augusti.
digifysiska hybridmöten
Coeo tar in fyra miljoner i kapital
för att digitalisera mötesindustrin.
ny global rapport
Bristfällig krishantering
i många organisationer.
teknikdrivet bolag
Wihlborgs hyr ut till Regin
som öppnar innovationscenter på Ideon i Lund.
Upp Till €60,000 PER EVENT
Vienna Convention Bureau
startar en mötesfond på 40 miljoner kronor.
Reseindustrinytt
Expedia säljer Egencia
till American Express Global Business Travel.
30 juni-2 juli 2021.
SM-veckan sommar i Halmstad ställs in igen
men genomför seminarier och föreläsningar digitalt.
hotellnytt
Hotel Gamla Stan
blir del av BWH Hotel Group,
11–12 maj 2022
Nu lanseras Nordic Future Food
– ny konferens och mötesplats på Kistamässan.
RSS
rss_icon
Länkar
Vem tar hem Vitalis-stipendiet?

Allt klart för final i Vitalis-stipendiet 2021. Det står mellan tre bidrag:

● Habbie – en helt ny digital tjänst för rehabilitering av äldre.

● Sjukskrivningskollen – ett stödprogram för aktiv sjukskrivning.

● Gravidstödet – ett nytt smart sätt att hjälpa blivande mammor.

 

Upplösningen av finalen, där juryn fäller sitt avgörande och vinnaren får motta sitt pris, direktsänds 18 maj från webbstudion på Vitalis, Nordens ledande eHälsomöte på Svenska Mässan i Göteborg.

Finalisterna det står emellan är Ann-Sophie Gustafsson, Karlstad kommun, Anne-Lie Gustafsson, Region Kalmar län, samt en trio från Region Dalarna: Åsa Wiking, Elisabet Nykvist och Björn Olars.

 

Finalbidrag 1: Habbie – en digital rehabtjänst för äldre

Idén till en motiverande digital rehabiliteringstjänst föddes i Japan, där Ann-Sophie Gustafsson, utvecklingsledare på Vård- och omsorgsförvaltningen i Karlstad kommun, var på studieresa 2018.

Väl tillbaka i Karlstad tog hon initiativ till en helt egen version av tjänsten, med äldre som målgrupp och med träningen förlagd till patientens bostad. Efter en workshop om digital tjänsteutveckling nappade ett företag på idén och ett Vinnova-finansierat innovationsprojekt drogs igång. Kommunen har bidragit som kunskapspartner, där också rehabkompetens ingått.

"Vi ville möjliggöra en mer kontinuerlig och motiverande rehabilitering och habilitering samt öka tillgängligheten och följsamheten", säger Ann-Sophie.

Nu har tjänsten precis upphandlats och arbetet startas upp operativt i höst. Fortfarande är det en fysioterapeut som ordinerar träningen och patienten ska också träffa hen för uppföljning, men kanske inte lika ofta som idag.

"Med alltfler äldre och äldreäldre måste vi börja jobba på andra sätt än vi gör idag – och i högre grad använda digitala verktyg", menar Ann-Sophie.

"Vi måste jobba tydligare med personal där de verkligen behövs och komplettera med teknik där teknik kan användas".

Med Habbie, som rehabiliteringstjänsten kallas, använder vårdtagaren en surfplatta där en digital fysioterapeut/arbetsterapeut visar olika övningar. På skärmen ser man sig själv och instruktören samtidigt.

"Det gör att man lättare kan följa rörelsernas utförande", förklarar Ann-Sophie.

Att vara i final till Vitalis-stidendiet betyder mycket för henne.

"Jag känner mig stolt, att vinna skulle vara en väldigt stor ära".

 

Finalbidrag 2: Sjukskrivningskollen – för en aktiv sjukskrivning

"Jag är 63 år och inte den vassaste kniven i lådan när det gäller digitala grejer. Men det är så häftigt att komma med en idé och ha människor runt omkring sig som gör att den kan förverkligas".

Det säger Anne-Lie Gustafsson, processledare i Försäkringsmedicin i Region Kalmar län. E-hälsoapplikationen Sjuskrivningskollen tog henne till årets final.

"Idén fick jag redan 2016, men det skulle dröja tre år innan innan den blev möjligt att genomföra. Idag har flera hälsocentraler börjat använda den kliniskt och den ska föras in i hela regionen i år".

Nu sprids stödprogrammet dessutom över landet: sex andra regioner tecknat avtal om att få införa det, flera andra knackar på dörren. Tanken med programmet, som bygger på frivillighet, är att öka delaktigheten hos den sjukskrivne. Spindlarna i nätet är primärvårdens rehabkoordinatorer.

Kommunikationen sker via en Messenger-funktion: rehabkoordinatorn tilldelar den sjukskrivne en individanpassad modul kring olika former av stöd, svarar på frågor och stämmer av hur det går vid bestämda tidpunkter. I höst ska Linnéuniversitet börja utvärdera stödprogrammet. Såväl patienter, personal som verksamhetschefer ska intervjuas.

Anne-Lie är fylld av förväntan inför finalen på Vitalis.

"Jag känner bara WOW! Att bli uppmärksammad gör mig varm i hjärtat. Det här är ju min lilla bebis, jag är otroligt glad över att ha kommit så här långt"

.

Finalbidrag 3: Gravidstödet – följer gravida från inskrivning till eftervård

Barnmorskorna Åsa Wiking och Elisabet Nykvist samt designern Björn Olars, alla från Region Dalarna, har tagit fram ett digitalt stöd för blivande mödrar. Stödet täcker hela graviditeten, från första telefonkontakten till den avslutande eftervården och tillgängliggör barnmorskan och vården på ett nytt sätt.

"Det är mycket information, frågor och känslor som den gravida och även hennes partner får till sig", säger Åsa Wiking.

Avsikten med Gravidstödet är att göra den stora mängden informationen lättillgänglig och ge den gravida och barnmorskan möjlighet att lära känna varandra och hålla kontakten. I Gravidstödet ställer barnmorskan tidigt en rad frågor för att lära känna den blivande mamman och hennes behov.

"Vi kan nu se att den gravida och partnern kommer mer förberedda och barnmorskan får ett underlag för individanpassad vård".

Många gravida och barnmorskor har varit med i utvecklingen av tjänsten.

"Vi har mött de gravida där de är, det har hjälpt oss forma innehållet mer pedagogiskt och personcentrerat", säger Björn Olars.

Gravidstödet erbjuds idag på tio vård- och familjecentraler i regionen och hittills har närmare 800 mödrar använt det digitala verktyget. Uppmärksamheten i samband med Vitalis-stipendiet hoppas Åsa, Elisabet och Björn kan bidra till att sprida arbetssättet och fortsätta utveckla det:

"För det är ju det vi vill, att inspirera andra. Framförallt hoppas vi att fler gravida med partner och även andra regioner ska ta del av Gravidstödet".

 

Hedersomnämnande

Stipendiejuryn utdelar i år ett hedersomnämnande till Sjuksköterskornas Pensionärsklubb i Stockholm, som för första gången haft ett digitalt årsmöte. Ett bra exempel på att digitalisering inte bara är något för unga!

Vitalis-stipendiet delas årligen ut till personal inom vård och omsorg. Det uppmärksammar initiativ som genom digitalisering och nytänkande skapar nytta för individ, verksamhet eller samhälle. Stipendiesumman är 50 000 kronor. Bakom stipendiet står Vitalis och TietoEVRY, Health & Care Nordic.

 

Bilden: Vitalis stipendium delas ut på Vitalis 2020.