platsannonser
Upphandling av partnerkonsult
till IUFRO World Congress 2024.
nyheter
Award winner
Lotta Boman, Sigtunahöjden
tilldelades IACCs Mel Hosansky Award.
söks från 10 augusti
Evenemangsstödet införs
måste vara minst 250 deltagare.
hotellnyttt
Qatar öppnar 105 nya hotell
inför Fotbolls-VM 2022.
Bra inititativ
Seoul Convention Bureau
bjöd in till en online-kampanj för att lyfta MICE-industrin.
30 nov - 2 dec 2021
IBTM World öppnar registreringen för Hosted Buyers
mässan för första gången i hybridformat.
växande mötesplats
Nytt toppmodernt storkök
i Scandinavian XPO byggdes på rekordtid.
mässor skapar möten
Stockholm Furniture & Light Fair
storsatsar på 2022 - skandinavisk design får större fokus än någonsin tidigare.
hotellutveckling
Pride House
checkar in på Clarion Hotel Stockholm.
mötesskapare
Internetstiftelsen
öppnar ett nordiskt chapter för World Wide Web Consortium, W3C.

Ny guide planerar Skånerundan
– lokala drycker kombineras med mat, cykling, vandring och kultur.
RSS
rss_icon
Länkar
Mötet VAK arrangeras digitalt, men Jönköping står kvar som arrangörsstad

Med start idag arrangeras VAK på Elmia här i Jönköping, men deltagarna finns runt om i landet då mötet sker digitalt. Ursprungligen skulle mötet arrangerats fysiskt på Elmia under 2020, men på grund av pandemin togs beslutet att skjuta fram mötet. Nu väljer arrangören istället en digital mötesform, men man behåller Jönköpings som arrangörsstad.

VAK är en årlig mötesplats gällande vatten, avlopp och kretslopp och arrangeras av VA-guiden. Varje år deltar flera hundra tjänstemän, konsulter och branschexperter för att knyta kontakter, få inspiration och inhämta de senaste forskningsresultaten och erfarenheterna inom små avlopp, dagvatten och VA-planering.

Mötet var från början inbokat till mars 2020, men som så många andra möten fick det skjutas fram i och med den pågående pandemin. Ett år senare står vi med samma begränsningar i att mötas och VA-guiden valde därför att låta VAK arrangeras digitalt. Maja Englund, vd för VA-guiden, menar att behovet och efterfrågan gällande att ses och utbyta kunskap kring dessa ämnen är fortsatt stort och att det därför är av stor vikt att genomföra mötet, oavsett form.

"Vi ser att det finns ett stort behov av att få ta del av senaste nytt och hitta nya mötesformer nu när vi inte kan ses. Det ser vi inte minst på det stora antal deltagare som vi har i år och som både består av ”gamla” deltagare som flyttat med och nyanmälda", säger Maja Englund.

Arrangören väljer att sända mötet från Elmia och Jönköping, trots att det finns studios i exempelvis Stockholm som ligger långt närmare deras kontor. Detta förklarar Maja beror på en god dialog med Elmia under planerandet av det fysiska VAK som skulle arrangerats under 2020. De har även haft en god och kontinuerligt dialog med Jönköping kommun, som är den lokala arrangören för detta möte. Det har tagits fram ett digitalt studiebesök från Jönköping och mötet kommer att visa förinspelat material samt inslag i live-sändningen där Jönköping får lyfta sitt arbete inom VA. Jönköping profileras därför som arrangörsstad, trots att mötet blir digitalt.

Malin Asking, projektledare för möten på Destination Jönköping, ser positivt på profileringen.

"Vi är glada att Jönköping Kommuns viktiga arbete och engagemang i VA- frågor uppmärksammas i samband med detta nationella mötet och inte minst då de får möjlighet att visa upp sitt arbete genom ett digitalt studiebesök från Jönköping".

Det finns många fördelar med ett digitalt möte. Man kan till exempel som deltagare ta del av mötet var än i Sverige man befinner sig. Gällande VAK specifikt förklarar Maja att det är en stor fördel att deltagarna kan ta del av allt material, i ett fysiskt VAK behöver de välja mellan olika områden. Det är även en fördel att mötets innehåll finns tillgängligt även efter att mötet sänts. Även om det kan finnas nackdelar, bland annat avsaknaden av mingel och spontana utbyten ser Maja att digitala möten är en del av framtiden.

"Vi tror inte att det digitala konceptet kommer dö ut när pandemin är över utan ser att vi i framtiden kommer hålla både fysiska och digitala event i en lagom blandning".

Även Malin tror på en framtid där fysiska och digitala lösningar samsas och kompletterar varandra.

"Det är klart att digitala möten fått en ordentlig skjuts tack vare pandemin. Framöver tror vi dock att många möten kommer återgå till fysiska. Samtidigt kommer vi få se flera smarta lösningar på möten, dels hybridvarianter med en mix av live, direktsänt och förproducerat innehåll, satellitmöten där mötet äger rum på flera hubbar som samtalar med varandra, men också helt digitala beroende på mötets omfattning och syfte", säger Malin Asking.

 

Bilden från ett tidigare digitalt möte som sändes från Elmias studio