platsannonser
Upphandling av partnerkonsult
till IUFRO World Congress 2024.
nyheter
Cool konst
Tre dolda kulturgårdar
i Litauens främsta städer.
Flygnytt
AMF investerar 200 miljoner
i flygbolaget BRA.
skapar stark position
Hybrid+,
ny metod för mötesupplevelser lanseras av Göteborg & Co.
Hotellnytt
Scandic rapporterar starkt resultat
och kassaflöde för tredje kvartalet 2021.
öppnar maj 2022
Prisbelönt Auschwitz-utställning
kommer till Malmö.
Framtidens städer
Undersökning:
Lund är en av världens smartaste städer.
30 November–2 december
Följ med Meetings International till IBTM World i Barcelona
Var med när världen öppnar igen.
13–16 november 2022
Krakow blir värd för Icca-kongressen 2022
En enorm framgång inte bara för staden, utan för hela landet.
15 oktober klockan 16:00
Lunds Universitet
får 28 nya professorer.
18-24 oktober
Framtidsvecka: Lunds universitet spanar efter framtida genombrott
Vilka genombrott behövs för att vi ska kunna ta oss an framtiden på bästa sätt?
RSS
rss_icon
Länkar
Allsvenskan får publik, men mässorna förblir stängda?

kom beskedet vi alla väntat på. Allsvenska premiären får publik. Vi vet inte om det blir 100 personer eller 1000, eller kanske 5 000 som får komma in på matcherna, men fotbollen får ta emot publik igen från premiärhelgen 10-11 april. Tack för detta! Det är fantastiskt bra. Kan fotbollspubliken dessutom sköta sig blir det ännu bättre.

I Tyskland och Dubai, liksom i Australien tillåts mässor och kongresser igen, men i Sverige får inte mässor, kongresser, events och konferenser genomföras. Detta trots att de stora arrangörerna gjort samma sak som man gör i Tyskland och Dubai, ser till att publiken får fullt stöd för att kunna genomföra säkra möten. Och vem kan på fullt allvar säga att vi kan lita på fotbollspublisken jämfört med lika många kongressdeltagare? Eller mässdeltagare?

"Då väntar vi bara på det fullt naturliga steget att samtidigt öppna upp kongresshallar och konferensanläggningar. Dessa anläggningar har svart bälte i logistik, möblering, skyltning och och hygien. Självklart kan de se till att besökarna håller FHMs riktlinjer. Jag skulle nog vilja påstå att det är en mycket enklare uppgift att få sansade konferensbesökare att hålla sig disciplinerade än euforiska fotbollsfans", säger landets ledande säkerhetsexpert inom hotell och mötesindustri, Hans Kanold, StaySafeHospitality.

"Hygiensäkerheten förstärktes omedelbart på de flesta konfensanläggningar, och när det gäller möblering, skyltning och andra åtgärder så har mötesindustrin nu finslipat detaljerna i ett års tid. Dessutom har gästerna redan från start en mycket stor förståelse. Åtgärderna inskränker i viss mån på hur möten kan hållas, men det är inget som är nytt".

Sedan våren 2020 har Stockholmsmässan, Svenska Mässan Gothia Towers, Easyfairs och Elmia AB samarbetat för att gemensamt uppmärksamma regeringen och Folkhälsomyndigheten på hur man kan öppna upp sina mötesplatser på ett säkert vis. På  siten www.visessakert.se beskrivs bolagens gemensamma säkerhetsgrund som nu finns etablerad i organisationerna för att kunna öppna på nytt.

Stockholmsmässan, Svenska Mässan Gothia Towers, Easyfairs och Elmia AB driver Sveriges största mässanläggningar, samtliga med verksamheter i egen regi där frågorna säkerhet och hälsa alltid varit högsta prioritet. Genom initiativet "Vi ses säkert" vill man visa på den kapacitet man som etablerade anläggningar har för att kunna öppna upp för säkra möten och mässor.

”Vi ses säkert handlar om att förmedla kunskap. Vi vet att vi kan öppna för säkra mötesplatser och att det finns nya sätt att bedriva mässverksamhet på, under kontrollerade former och i mindre skala. Därför presenterar vi nu en gemensam säkerhetsgrund. Vår bransch har haft näringsförbud sedan i mars 2020 vilket fått enorma konsekvenser, inte bara på vår verksamhet utan på alla de verksamhet och företag som är beroende av att våra mötesplatser är igång. Genom "Vi ses säkert" så vill vi visa på lösningar och därigenom öka tempot så att vi kan få ett tidsperspektiv från regeringen om när vi kan få komma igång igen", skriver Carin Kindbom, vd och koncernchef Svenska Mässan Gothia Towers, Christian Clemens, vd Stockholmsmässan, Joachim Warnberg, vd Easyfairs Nordic, Lotta Frenssen, vd Elmia AB

"Vi ses säkert" är ett gemensamt säkerhetsinitiativ där Sveriges fyra största mässanläggningar gått samman för att visa på den kapacitet som de etablerade anläggningarna har för att kunna öppna för säkra möten och mässor. www.visessakert.se

Men det verkar inte hjälpa. Inga initiativ kommer från regeringen som verkar handlingsförlamade när det kommer till mötes- och eventindustrins fortlevnad. För där är vi nu. Kan vi skrika högre så det når innanför murarna på Rosenbad? Kanske det inte ens hjälper? Men vi måste ändå försöka. Det kan inte vara enfald som styr vilka evenemang som får ta emot publik, det måste vara intelligens och idéer om att återöppna vårt samhälle. Vi ser att vaccineringen går extremt långsamt, men den är i alla fall på väg och vi kan inte ge restan av världen för stort försprång. Öppna Sveriges mässanläggningar nu! Öppna dörrarna för möten som utvecklar våra universitet, högskolor, företag och organisationer och kort sagt: öppna vårt samhälle igen. Vi behöver ha in både frisk luft och nya idéer. Vi behöver möten för att inte helt gå under!

 

Roger Kellerman, Publisher, Meetings International