platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
hotellnytt
Jacy’z intar ytterligare en våning i skyskrapan
– lanserar Sky Affairs.
september 2023
Draken
blir ny nöjesdestination i Göteborg.

The Winter Cycling Congress
kommer till Sverige.
100 bästa
Jönköping International Business School
förstärker sin position som en av Europas bästa handelshögskolor.
Halmstad
Ny hotellpartner
för bordtennislandslaget.
Net-zero 2050
Radisson Hotel Group
lanserar ultrasnabba laddningsstationer för elfordon i Sverige.
Påverkar hela mötesindustrs
Engångsmuggen ska bort
– forskning ska reda ut hur.
Världens största arkitekturfestivalen
Sara Kulturhus
vinner pris på World Architecture Festival,
50 000 aktiva
Göteborgsvarvet
delar ut 5,6 miljoner till idrotten.
flygnytt
Landvetter
välkomnar världens första kommersiella flyglinje som tankas med 50 procent hållbart flygbränsle.
RSS
rss_icon
Länkar
Mats Lindsten, 1951–2020 - Ikonernas ikon. Vännernas vän.

Att pandemin skulle skörda offer stod klart tidigt. Vi hoppades alla att det inte skulle drabba oss, även om vi visste att så kunde bli fallet. Vi har klarat oss lindrigt undan, flera har blivit sjuka, fler är sjuka just nu och tar sig mödosamt igenom en sjukdom som har ett spektrum mellan lätt sjukdom fram till dödens närhet.

Snarast en chock för mig själv när jag fick ett meddelande om att Mats Lindsten, som dessutom bor i samma stad som vi, inte tog sig igenom utan slutade sina dagar som en av förlorarna inför covid-19.

Det är svårt när någon som står en nära plötsligt rycks bort, särskilt när vi som i detta fall skulle ha rest till Barcelona tillsammans för IBTM World, eller till IMEX Frankfurt, som vi har gjort tidigare.

Vi har också genomfört andra incentiveresor i världen och jag minns särskilt en gång i Singapore där Mats, som av många sägs vara Sveriges bästa reseledare någonsin, i en grupp av människor från många länder i världen pratade sju språk flytande.

Han gick in och ut i dialogerna med vår grupp och jag bara stod där och undrade var det var för sorts magisk människa som med lätthet klarade detta. Men det var också i Växjö som jag skaffade mina grundläggande kunskaper om värdskap, innovativa idéer, otroliga händelser som att dricka champagne och äta lunch vid ett dukat bord i öknen.

Idag är allt sådant vardagsmat för de som hann göra incentiveresor före pandemin, men då på 1980-talet var Expo Tours först, längst fram, där de också skapade videofilmer för att dokumentera sina kunders resor.

Och det var på den tiden då videoutrustning av hög kvalitet vägde ett halvt ton, inte som idag nästan ingenting. Den utrustningen följde med på alla resor oavsett var i världen som uppdragen genomfördes.

Expo Tours lärde mig starten och framväxten av den svenska eventindustrin för den föddes i Växjö där företaget blev en plantskola som har förgreningar i många andra framgångsrika eventföretag i vårt land även idag och många år senare.

Mats arbetade för Fritidsresor 1978–1993 innan han tog steget över till det som idag kallas eventindustrin och där var han en del av industrins hjärta.

”Mats var en ljuvlig person och stor personlighet. Han var varm, vänlig, glad, positiv, rolig och fantastisk att bara hänga med”, säger Mikael Kraft, grundare av Expo Tours 1986 dit Mats kom 1993 och genast växte till den ikon som han blev med tiden. Därefter var det Contrast som blev hans uppdrag.

”Mats var Sveriges absolut vår bästa reseledare och guide och under många år väldigt tongivande för Contrasts verksamhet. Mats var som Google, han kunde allt kändes det som. Han hade talets gåva som ingen annan och adderar man hans teaterådra så var det ingen som kunde mäta sig med honom i berättarkonsten. Han berörde många, inte bara oss kollegor utan alla de gäster som någon gång har rest med Contrast.”

”Mats började som reseledare för Fritidsresor. Därefter Expo Group. Han arbetade framför allt på Kreta och i Israel. Medalj från Israel. Han är mannen bakom Israels utveckling som turismdestination från Sverige.”

”Mats betraktades av alla inom industrin som en guru och mentor. En ikonernas ikon. Tusentals och åter tusen personer sörjer honom idag”, säger Mikael Kraft.

”Det handlade om att skapa upplevelser för företagens viktigaste medarbetare, vi hade ju bland andra Colgate som viktig kund och de ringde i stort sett direkt efter varje upplevelseresa vi gjorde för dem och frågade:

”Vad ska vi göra nästa gång Mikael? Vart ska vi resa? Och Mats ville de alla ha som reseledare. Han fick verkligen uppleva världen. Jag har i mitt liv träffat otroligt mänga skickliga människor, men ingen var skickligare än Mats”, säger Mikael Kraft.

”Saknaden efter Mats är enorm. Vi kände varandra i nästan 40 år och reste tillsammans med både Expo Tours och Contrast i över 25 år. Tror att vi har spenderat runt 2 000 dagar tillsammans. Efter min fru och två barn har jag tillbringat mest tid med Mats under mitt vuxna liv. Det gör ont i hela kroppen just nu, skriver Benni Hokkanen, en av kompanjonerna på Contrast.

 

Sällan passar denna dikt av W H Auden in någonstans i verkligheten, förutom som i ett manus till en film som ”Fyra bröllop och en begravning”, men idag är den en del av vårt sorgearbete för att vännen Mats Lindsten har lämnat oss i alltför tidigt. En ikonernas ikon, som Mikael Kraft säger. Vi tar oss dock friheten att publicera dikten som en hyllning till Mats Lindsten, vännernas vän.

 

“Stop all the clocks, cut off the telephone,

Prevent the dog from barking with a juicy bone,

Silence the pianos and with muffled drum

Bring out the coffin, let the mourners come.

 

Let aeroplanes circle moaning overhead

Scribbling on the sky the message He is Dead.

Put crepe bows round the white necks of the public doves,

Let the traffic policemen wear black cotton gloves.

 

He was my North, my South, my East and West,

My working week and my Sunday rest,

My noon, my midnight, my talk, my song;

I thought that love would last forever: I was wrong.

 

The stars are not wanted now; put out every one,

Pack up the moon and dismantle the sun,

Pour away the ocean and sweep up the woods;

For nothing now can ever come to any good.”

 

Roger Kellerman