platsannonser
Kommunikationsstrateg för IUFROs världskongress 2024
Framtid, innovation och Agenda 2030 utgör ledstjärnor för kongressen.
nyheter
Fajt mellan städerna
Malmö och Uppsala
vill båda bli kulturhuvudstad i Europa 2029.
beslutet fattat
Scandinavium
ska ersättas av en ny multiarena.
KVALITETSMÄSSAN 2021
Sjutton utvecklingsprojekt
nominerade till GötaPriset.
en äkta eldsjäl
Årets Eventskåning 2020
till KB och Totte Lundgren.
nytt jobb
Monika Hilm
ny vd på Yasuragi.
nya upplevelser
Inomhusgolf med virtuella banor
öppnar i Gränbystaden i Uppsala.
ny studiolösning
Svenska Mässan Gothia Towers
lanserar Sveriges största arena för hybridmöten.
forskning skapar möten
Forskare
har en viktig och mångfacetterad roll i inkubatorer.
Hotellnytt
BWH Hotel Group
fortsätter expandera i Norge.
UNWTO-möte i går
IATA tror på vaccinationskrav
för att flyga internationellt.
RSS
rss_icon
Länkar
Inga fysiska mässor på Svenska Mässan Gothia Towers i vinter och vår

Utifrån rådande pandemiläge och med en fortsatt mycket osäker utveckling de kommande månaderna har Svenska Mässan Gothia Towers beslutat att inte genomföra några fysiska mässor till och med maj 2021. För att anpassa verksamheten och samtidigt kunna ställa om mot ny efterfrågan införs parallellt fler besparingsåtgärder.

"Vi hade givetvis hoppats att läget såg bättre ut nu inför nästa år, men osäkerheten är fortsatt mycket stor och det är oerhört svårt att fortsätta planera under så ovissa förutsättningar", säger Carin Kindbom, vd och koncernchef på Svenska Mässan Gothia Towers.

"Utifrån de omfattande förberedelser som krävs, ser vi tyvärr ingen möjlighet att genomföra fysiska mässor i vinter och vår. Det är med respekt för våra utställare, samarbetspartners och kunder som vi nu väljer att gå ut med detta tråkiga besked".

Av de mässor som påverkas av beslutet kommer de flesta att flyttas till 2022, det gäller även Elfack och Vitalis, som också kommer att genomföras i digitalt format i maj.

Med rådande restriktioner har mässverksamheten i princip varit belagd med näringsförbud sedan i mitten av mars i år. Parallellt har Svenska Mässan Gothia Towers, tillsammans med sina branschkollegor, en pågående dialog med både regeringsföreträdare och Folkhälsomyndigheten för att visa hur mötesplatserna ska kunna öppna upp säkert igen, när myndigheterna bedömer det lämpligt utifrån smittläget. Detta görs bland annat genom säkerhetsinitiativet ‘Visessakert.se’ som lanserades i oktober.

"Vi tror på vår kärnaffär. Om det är något coronapandemin visat så är det vårt grundläggande behov av att få mötas fysiskt. Men pandemin har också inneburit att behovet av alternativa mötesformer har ökat. För att fortsätta vara en attraktiv mötesplats behöver vi anpassa vår verksamhet och vårt utbud ytterligare för att kunna erbjuda de tjänster som våra kunder efterfrågar. Hybridmöten med en blandning av fysiska och digitala mötesformat är ett exempel", säger Carin Kindbom.

Svenska Mässan Gothia Towers som drabbats hårt av coronapandemin behöver nu genomföra ytterligare besparingsåtgärder och har idag meddelat sina anställda om ett nytt varsel på 100 personer, utöver de 325 som redan blivit uppsagda i tidigare varsel. I början av året hade företaget 925 anställda.

"Det är oerhört sorgligt att behöva göra fler nerdragningar då medarbetarna är vår absolut främsta tillgång. Men vi befinner oss i en situation som ingen hade kunnat förutspå omfattningen av och vi behöver anpassa kostnaderna efter den verklighet vi, liksom hela besöksnäringen, befinner oss i", säger Carin Kindbom.

 

Berörda mässor

De mässor som påverkas är: MyDog, Persontrafik, Båtmässan, Göteborg Vin & Deli, EuroHorse, Leva & Fungera, En Öl & Whiskymässa, ELFACK, Vitalis.