platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
flygnytt
Stockholm Arlanda Airport
får sin första food hall.
hotellnytt
25hours
öppnar sitt första hotell i Skandinavien.
60 000 bokade möten
Sverige – det enda
nordiska landet som saknas på IBTM World.
hotellnytt
Nya ägare av Villa Gladtjärn,
tidigare Barken Konferens.
Hållbarhet
American Express Meetings & Events
undertecknar Net Zero Carbon Events-löfte.
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
Utvidgat samarbete
Svenska Möten
ingår ett fördjupat partnerskap med IACC.
RSS
rss_icon
Länkar
IATAs Travel Pass ska säkra öppna gränser

THE International Air Transport Association (IATA) meddelade att det befinner sig i den sista utvecklingsfasen av IATA Travel Pass, ett digitalt hälsopass som kommer att stödja säker återöppning av gränser.

Allt fler regeringar börjar genomföra tester på flygplatser för Covid-19-smitta som ett sätt att begränsa riskerna när de åter öppnar sina gränser för resenärer utan karantänåtgärder. IATA Travel Pass kommer att hantera och verifiera det säkra flödet av nödvändig testning eller vaccininformation bland regeringar, flygbolag, testlaboratorier och resenärer.

IATA efterlyser systematisk Covid-19-testning av alla internationella resenärer och den informationsflödesinfrastruktur som behövs för att möjliggöra detta måste stödja:

• Regeringar som säkert kan verifiera testens äkthet och identiteten på de som presenterar testcertifikaten.

• Flygbolag med förmåga att tillhandahålla korrekt information till sina passagerare om testkrav och verifiera att en passagerare uppfyller kraven för resor.

• Laboratorier med medel för att utfärda digitala certifikat till passagerare som kommer att erkännas av regeringar, och

• Resenärer med korrekt information om testkrav, där de kan testas eller vaccineras, och sätten att säkert förmedla testinformation till flygbolag och gränsmyndigheter.

”Idag är gränserna dubbelt låsta. Testning är den första nyckeln för att möjliggöra internationelal resor utan karantänåtgärder. Den andra nyckeln är den globala informationsinfrastrukturen som behövs för att på ett säkert sätt hantera, dela och verifiera testdata som matchas med resenärens identitet i enlighet med kraven för gränskontroll. Det är vad vi skapar med IATA Travel Pass. Vi lanserar detta under de kommande månaderna för att även tillgodose behoven hos de olika resedestinationer och folkhälsokorridorer som redan börjat fungera", säger Alexandre de Juniac, IATA:s generaldirektör och vd.

 

IATA Travel Pass innehåller fyra öppna moduler som kan kombineras till en helhetslösning:

• Globalt register över hälsokrav - gör det möjligt för passagerare att hitta korrekt information om rese-, test- och eventuella vaccinkrav för sin resa.

• Globalt register över test- /vaccinationscentra - gör det möjligt för passagerare att hitta testcentra och laboratorier vid avgångsplatsen som uppfyller kraven för test- och vaccinationskrav för deras destination.

• Lab App - gör det möjligt för auktoriserade laboratorier och testcenter att säkert dela test- och vaccinationsintyg med passagerare.

• Kontaktlös reseapp - gör det möjligt för passagerare att (1) skapa ett digitalt pass, (2) ta emot test- och vaccinationsintyg och verifiera att de är tillräckliga för sin resplan och (3) dela test- eller vaccinationsintyg med flygbolag och myndigheter för att underlätta resor. Denna app kan också användas av resenärer för att hantera resedokumentation digitalt och sömlöst under hela resan, vilket förbättrar reseupplevelsen.

IATA och International Airlines Group (IAG) har arbetat tillsammans i utvecklingen av denna lösning och kommer att genomföra en prövning för att visa att denna plattform i kombination med Covid-19-test kan öppna internationella resor och ersätta karantän.

Flygindustrin kräver en kostnadseffektiv, global och modulär lösning för att återuppta resandet på ett säkert sätt. IATA Travel Pass är baserat på branschstandarder och IATAs beprövade erfarenhet av att hantera informationsflöden kring komplexa resekrav.

IATAs Timatic används av de flesta flygbolag för att hantera efterlevnad av pass- och visumregler och kommer att vara basen för det globala registret och verifiering av hälsokrav.

IATAs One ID-initiativ godkändes av en resolution vid 75:e årsstämman 2019 för att på ett säkert sätt underlätta reseprocesser med en enda identitetstecken. Det är basen för IATA Contactless Travel App för identitetsverifiering som också kommer att hantera test- och vaccinationsintygen.

”Vår huvudprioritet är att få människor att resa säkert igen. På kort sikt innebär det att ge regeringarna förtroende för att ett systematiskt Covid-19-test kan fungera som en ersättning för karantänbehov. Och det kommer så småningom att utvecklas till ett vaccinprogram. IATA Travel Pass är en lösning för båda. Vi har också byggt den med hjälp av en modulär metod baserad på öppen källkodsstandarder för att underlätta interoperabilitet. Den kan användas i kombination med andra leverantörer eller som en fristående helhetslösning. Det viktigaste är att det är lyhört för branschens behov samtidigt som det möjliggör en konkurrensutsatt marknad", säger Nick Careen, IATAs Senior Vice President, Airport, Passenger, Cargo and Security.

Den första gränsöverskridande IATA Travel Pass-piloten är planerad till senare i år och lanseringen planeras till kvartalet 2021.

 

För mer information: IATA Travel Pass

Visa presentation på IATA Travel Pass