platsannonser
Upphandling av partnerkonsult
till IUFRO World Congress 2024.
nyheter
Award winner
Lotta Boman, Sigtunahöjden
tilldelades IACCs Mel Hosansky Award.
söks från 10 augusti
Evenemangsstödet införs
måste vara minst 250 deltagare.
hotellnyttt
Qatar öppnar 105 nya hotell
inför Fotbolls-VM 2022.
Bra inititativ
Seoul Convention Bureau
bjöd in till en online-kampanj för att lyfta MICE-industrin.
30 nov - 2 dec 2021
IBTM World öppnar registreringen för Hosted Buyers
mässan för första gången i hybridformat.
växande mötesplats
Nytt toppmodernt storkök
i Scandinavian XPO byggdes på rekordtid.
mässor skapar möten
Stockholm Furniture & Light Fair
storsatsar på 2022 - skandinavisk design får större fokus än någonsin tidigare.
hotellutveckling
Pride House
checkar in på Clarion Hotel Stockholm.
mötesskapare
Internetstiftelsen
öppnar ett nordiskt chapter för World Wide Web Consortium, W3C.

Ny guide planerar Skånerundan
– lokala drycker kombineras med mat, cykling, vandring och kultur.
RSS
rss_icon
Länkar
IATAs Travel Pass ska säkra öppna gränser

THE International Air Transport Association (IATA) meddelade att det befinner sig i den sista utvecklingsfasen av IATA Travel Pass, ett digitalt hälsopass som kommer att stödja säker återöppning av gränser.

Allt fler regeringar börjar genomföra tester på flygplatser för Covid-19-smitta som ett sätt att begränsa riskerna när de åter öppnar sina gränser för resenärer utan karantänåtgärder. IATA Travel Pass kommer att hantera och verifiera det säkra flödet av nödvändig testning eller vaccininformation bland regeringar, flygbolag, testlaboratorier och resenärer.

IATA efterlyser systematisk Covid-19-testning av alla internationella resenärer och den informationsflödesinfrastruktur som behövs för att möjliggöra detta måste stödja:

• Regeringar som säkert kan verifiera testens äkthet och identiteten på de som presenterar testcertifikaten.

• Flygbolag med förmåga att tillhandahålla korrekt information till sina passagerare om testkrav och verifiera att en passagerare uppfyller kraven för resor.

• Laboratorier med medel för att utfärda digitala certifikat till passagerare som kommer att erkännas av regeringar, och

• Resenärer med korrekt information om testkrav, där de kan testas eller vaccineras, och sätten att säkert förmedla testinformation till flygbolag och gränsmyndigheter.

”Idag är gränserna dubbelt låsta. Testning är den första nyckeln för att möjliggöra internationelal resor utan karantänåtgärder. Den andra nyckeln är den globala informationsinfrastrukturen som behövs för att på ett säkert sätt hantera, dela och verifiera testdata som matchas med resenärens identitet i enlighet med kraven för gränskontroll. Det är vad vi skapar med IATA Travel Pass. Vi lanserar detta under de kommande månaderna för att även tillgodose behoven hos de olika resedestinationer och folkhälsokorridorer som redan börjat fungera", säger Alexandre de Juniac, IATA:s generaldirektör och vd.

 

IATA Travel Pass innehåller fyra öppna moduler som kan kombineras till en helhetslösning:

• Globalt register över hälsokrav - gör det möjligt för passagerare att hitta korrekt information om rese-, test- och eventuella vaccinkrav för sin resa.

• Globalt register över test- /vaccinationscentra - gör det möjligt för passagerare att hitta testcentra och laboratorier vid avgångsplatsen som uppfyller kraven för test- och vaccinationskrav för deras destination.

• Lab App - gör det möjligt för auktoriserade laboratorier och testcenter att säkert dela test- och vaccinationsintyg med passagerare.

• Kontaktlös reseapp - gör det möjligt för passagerare att (1) skapa ett digitalt pass, (2) ta emot test- och vaccinationsintyg och verifiera att de är tillräckliga för sin resplan och (3) dela test- eller vaccinationsintyg med flygbolag och myndigheter för att underlätta resor. Denna app kan också användas av resenärer för att hantera resedokumentation digitalt och sömlöst under hela resan, vilket förbättrar reseupplevelsen.

IATA och International Airlines Group (IAG) har arbetat tillsammans i utvecklingen av denna lösning och kommer att genomföra en prövning för att visa att denna plattform i kombination med Covid-19-test kan öppna internationella resor och ersätta karantän.

Flygindustrin kräver en kostnadseffektiv, global och modulär lösning för att återuppta resandet på ett säkert sätt. IATA Travel Pass är baserat på branschstandarder och IATAs beprövade erfarenhet av att hantera informationsflöden kring komplexa resekrav.

IATAs Timatic används av de flesta flygbolag för att hantera efterlevnad av pass- och visumregler och kommer att vara basen för det globala registret och verifiering av hälsokrav.

IATAs One ID-initiativ godkändes av en resolution vid 75:e årsstämman 2019 för att på ett säkert sätt underlätta reseprocesser med en enda identitetstecken. Det är basen för IATA Contactless Travel App för identitetsverifiering som också kommer att hantera test- och vaccinationsintygen.

”Vår huvudprioritet är att få människor att resa säkert igen. På kort sikt innebär det att ge regeringarna förtroende för att ett systematiskt Covid-19-test kan fungera som en ersättning för karantänbehov. Och det kommer så småningom att utvecklas till ett vaccinprogram. IATA Travel Pass är en lösning för båda. Vi har också byggt den med hjälp av en modulär metod baserad på öppen källkodsstandarder för att underlätta interoperabilitet. Den kan användas i kombination med andra leverantörer eller som en fristående helhetslösning. Det viktigaste är att det är lyhört för branschens behov samtidigt som det möjliggör en konkurrensutsatt marknad", säger Nick Careen, IATAs Senior Vice President, Airport, Passenger, Cargo and Security.

Den första gränsöverskridande IATA Travel Pass-piloten är planerad till senare i år och lanseringen planeras till kvartalet 2021.

 

För mer information: IATA Travel Pass

Visa presentation på IATA Travel Pass