platsannonser
Vi söker
en Projektkoordinator.
nyheter
digital utveckling
Venue4you
Den första globala, skräddarsydda bokningsplattformen av mäss- och kongressanläggningar.
Good News
Tyskland runt
med regionaltåg för 67 kronor.
möten och affärer
Umeå Congress
får uppdraget att leverera event och studioproduktion åt Akademiska Hus.
hotellnytt
Scandic Oceanhamnen öppnar idag
– hållbarhet i fokus.
Mässnytt
Nordic Live Expo AB
lanserar Nordic Mobility Conference & Expo på Kistamässan den 3-4 maj 2023.

Rekryteringsevent arrangeras i Västerås
för att underlätta för hotell och restauranger att hitta medarbetare.
nytt jobb
Anna Westerberg
blir ny Hotelldirektör för Yasuragi.
flygnytt
Arlanda
återöppnar terminal fyra.
Mässor skapar möten
Succé
på första samlade mötesplatsen inom hållbarhet.
flygindustrin
Emirates finkammar världen
efter kabinpersonal – besöker trettio städer under sex veckor.
RSS
rss_icon
Länkar
Gabriel Olsson vann finalen i Mack-SM 2020

Södermalms Hembrännare är namnet på Sveriges bästa macka 2020. Efter en intensiv final av Mack-SM stod det klart att Gabriel Olsson från Stockholm kammade hem vinsten. Genom att bland annat använda överblivna råvaror från fyllningen på mackan till att smaksätta brödet lyckades vinnaren få juryn på fall genom att skapa en macka med imponerande balans. Mack-SM brukar gå av stapeln på Sthlm Food & Wine på Stockholmsmässan, men sändes under torsdagen digitalt.

Linsfalafel på Gotlandslinser, hummus gjord på rostad sparris och lök, mjölksyrad romanesco, honungsbakade morötter och konfiterad lök – allt ovanpå ett stenugnsbakat korn- och svedjerågsbröd. Det är komponenterna som utgör Sveriges bästa macka 2020. Det stod klart när mackan Södermalms Hembrännare, skapad av Gabriel Olsson, vann finalen i Mack-SM 2020 som under torsdagen för första gången i tävlingens historia arrangerades utan publik och sändes digitalt. Gabriel kommer från Kristianstad men bor idag i Stockholm där han jobbar som frilansande bagare och konditor. Gabriel tävlade även i Mack-SM i fjol och kom då på en tredjeplats. Tidigare har Gabriel tagit hem en andraplacering i SM Unga Bagare och även varit en del av Svenska Juniorbagarlandslaget.

 

Juryns motivering:

”Årets vinnare har skapet en macka med en imponerande balans som innehåller allt från syra till mustighet. Juryn imponeras extra av vinnarens tanke på hållbarhet när överblivna råvaror från fyllningen använts till att sätta smak på degen till brödet.”

"Jag är jätteglad, det här känns verkligen som en revansch från förra året och ett kvitto på att jag utvecklats! Jag tog till mig från juryns feedback förra året och vågade utveckla mina smaker ännu mer. Det här är en macka jag skapade i pandemitider, jag öppnade skafferiet och utgick från vad jag redan hade hemma, så det är en riktig hembrännare. Nu ska jag fortsätta smälta vinsten, sedan blir det full fart framåt att fortsätta utvecklas som bagare och mackskapare", säger Gabriel Olsson, vinnare av Mack-SM 2020.

Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är en hyllning just till mackan. I årets mästerskap höll sig trenden kring hållbarhet och klimat stark och tog ytterligare kliv framåt, där vi fick se alltifrån ”ogräspesto” gjord på bland annat kirskål, harsyra och maskrosblad till att finalisterna arbetade metodiskt för minskat svinn och med växtbaserade råvaror i säsong.

"Det är fantastiskt att se att finalisterna verkligen tagit fasta på att bröd är bland det mest hållbara och klimatsmarta vi kan äta. Jag är riktigt imponerad över finalisternas förmåga att tänka nytt. År efter år fortsätter tävlingen utvecklas framåt, och det märks inte minst nu när vi var tvungna att snabbt tänka om och arrangera tävlingen på ett annorlunda sätt. Det känns riktigt bra att vi kan fortsätta lyfta vår fantastiska bransch i de här utmanande tiderna", säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen.

Under tävlingsdagen skapade varje finalist, på endast 45 minuter, 20 likadana mackor som därefter bedömdes av en jury utifrån bland annat smak, utseende och innovation. Utmaningen för de tävlande var att skapa ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt samt skapa en macka som är såväl nyttig som mättande.

Resultat Mack-SM 2020

1. Södermalms Hembrännare, Gabriel Olsson, frilansande bagare och konditor i Stockholm

2. Naturen på en Sur en, Eva Stoltz Olsson, Nya Conditoriet i Åhus

3. Pimpinella, Veronica Vikström, Bageri Kardemumma i Stockholm

Delad fjärdeplats utan inbördes ordning

Good To Go, Linda Kosterhed, Kosterheds Konditori i Solna

Bondens Fångst, Thitima Srirasa, Anders Ljungsteds Gymnasium i Linköping

Kokobello, Per Sjöblom, Balders Bröd i Täby

Grön Symfoni-Sandwich, Eden Mengisteab Habteab, Afroswede bageri & konditori i Karlstad

 

Juryn som bedömde mackorna bestod av:

• Juryordförande Moa Brink, bagare och konditor på Lundbergs konditori, tidigare bagare i Svenska Juniorbagarlandslaget med EM-guld och Svenska Bagarlandslaget med bland annat VM-tävlingar på meritlistan.

• Amanda Bäckström, coach Juniorbagarlandslaget

• Jesper Långström, utbildningsansvarig på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer

• Viktor Lind, kock på Scandwich och vinnare av Mack-SM 2019

 

Bilden: Gabriel Olsson vann Mack-SM 2020. Fotograf: Sara Trus.

 

Om Mack-SM

Tävlingen Mack-SM syftar till att kora Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka. Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och sponsor är KåKå. Sveriges bagare & konditorer är branschorganisationen för bageri- och konditoribranschen i Sverige och har drygt 400 medlemsföretag. Segraren i Mack-SM 2020 vinner 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte. Mer information om finalister och tävlingsmackor finns på www.macksm.se