platsannonser
Upphandling av partnerkonsult
till IUFRO World Congress 2024.
nyheter
14 000 besökare
IBTM World 2019
utsågs till bästa internationella mässa.
Award winner
Lotta Boman, Sigtunahöjden
tilldelades IACCs Mel Hosansky Award.
söks från 10 augusti
Evenemangsstödet införs
måste vara minst 250 deltagare.
hotellnyttt
Qatar öppnar 105 nya hotell
inför Fotbolls-VM 2022.
Bra inititativ
Seoul Convention Bureau
bjöd in till en online-kampanj för att lyfta MICE-industrin.
30 nov - 2 dec 2021
IBTM World öppnar registreringen för Hosted Buyers
mässan för första gången i hybridformat.
växande mötesplats
Nytt toppmodernt storkök
i Scandinavian XPO byggdes på rekordtid.
mässor skapar möten
Stockholm Furniture & Light Fair
storsatsar på 2022 - skandinavisk design får större fokus än någonsin tidigare.
hotellutveckling
Pride House
checkar in på Clarion Hotel Stockholm.
mötesskapare
Internetstiftelsen
öppnar ett nordiskt chapter för World Wide Web Consortium, W3C.
RSS
rss_icon
Länkar
Tomma hotellrum förvandlas till konst

Under den rådande pandemin står många hotellrum tomma, vilket Clarion Hotel Malmö Live och konstnären Jeanette Gostomski såg som en möjlighet. Tillsammans med Jeanettes konstkollegor har man gjort om ett hotellrum till en konstupplevelse som inrymmer en hel stad. Här välkomnas man att checka in över en natt.

Projektet går under namnet #gallery2408 och är ett initiativ av konstnären Jeanette Gostomski (SPACE by Jeanette) som tillsammans med ljuddesigner Silas Bieri, fotograf Alexis Rodríguez Cancino och kulturproducent Jonna Eriksson (Drafts of Silence) arbetat fram ett konstnärligt koncept speciellt utformat för rum 2408 på 24:e våningen av Clarion Hotel Malmö Live. Rummet är till ytan inte större än ett standardrum, men har en takhöjd på fem meter och en stor glasvägg genom vilken besökaren kan blicka ut över Turning Torso och ända ut till horisonten på Öresund.

"Vi älskar när Malmöiter sträcker ut en hand och vill vara kreativa tillsammans med oss. Vi har länge sett potential i det unika rummet 2408 och har spekulerat på att ändra om det. Men då vi ofta har fullbokat hotell har vi inte kunnat avvara rummet, tills det kom en pandemi. Det här känns som en jätterolig upplevelse att erbjuda", säger Jens Lyckman, vd på Clarion Hotel Malmö Live.

#gallery2408 inrymmer en hel stad i ett enkelt hotellrum. Det är en skulpturinstallation, ett fotogalleri och en topografisk karta fylld av ljud som erbjuder ett nytt och unikt sätt att uppleva Malmö. Målet är att man avslappnat kan se sig omkring i rummets olika vrår under sin dygnsvistelse i rum 2408.

Idén till konceptet fick Jeanette Gostomski sommaren 2020 och såg synergier med tidigare projekt skapat av Silas Bieri och Alexis Rodriquez Cancino vid namn Draft of Silence . Tillsammans skapade de #gallery2408.

"Jag har tänkt på att göra ett projekt som detta länge och är glad att det nu förstärks av Silas och Alexis. Vi är alla intresserade av att ta det vardagliga och triviala ur sin naturliga miljö och förhöja det i en ny kontext. Min installation kommer att vara grundad i olika geometriska former, ytor och texturer i kombination med Silas ljud, eller rättare sagt tystnader, och Alexis fotografier. Som fotograf arbetar Alexis utifrån väldigt liknande perspektiv som mig, och det kommer att lägga fler intressanta lager på verket. Vi arbetar på både makro- och mikronivå, vi uppmärksammar det stora och väldigt synliga samtidigt som vi finner det intressanta i de små detaljerna", säger Jeanette Gostomski.

Rummet planeras att öppna i december 2020 och kommer vara tillgängligt till sista mars 2021. Man kan redan nu boka sin natt på hotellet.

 

Mer om konstnärerna:

Jeanette Gostomski är utbildad scenograf (Jagiellonian University Cracow) och arkitekt (Breslau). I över 20 år har hon arbetat med installationer, både inomhus och utomhus, oftast i större skala. Jeanette utgår alltid från platsen och jobbar gärna med mellanrummen för att förstärka platsen och få oss att lyfta blicken. Hon har gjort verk på kommission av kommuner runtom i hela Skåne, Region Skåne, stora koncerner och företag som bl.a. Iitala och SVT. Med en egen installation representerade Jeanette Södra Sveriges Arkitekter i utställningen Desire på Venedigs arkitekturbiennal 2018. Jeanettes senaste projekt är Land Art i Helsingborg med två egna konstverk och estetisk översyn på tre andra konstnärer samt Urban Window Gallery  som hon initierade och genomförde med stöd av Malmö Stad. Jeanette arbetar mycket med installationer utomhus och har haft residens bland annat på Island.

 

Silas Bieri är född i Biel, Schweiz. Med sin bas i studion in-discourse i Malmö, som Silas driver ihop med koreograf Emma Ribbing, designar Silas ljud för såväl företag och konstnärliga verksamheter. Silas har jobbat med produktioner på nästan alla operor och museum i Europa, men även på till exempel mindre punk- och hiphopscener. Han är även är huvudansvarig ljudingenjör för The Deutsche Kammerfilharmonie Bremen. Silas har arbetat med både lokala och internationella konstnärer inom alla olika konstformer som till exempel Raimund Hoghe, Jenny Wilson och Wu Tang Clan. Redan från tidig ålder hade han ett intresse för musik och genom åren har han mästrat flera olika instrument. På 90-talet började Silas arbeta med digitalt ljud och elektroniska kompositioner. Han har en master i ljudteknik från Artos i Lausanne, Schweiz och har länge arbetat både lokalt och internationellt med storskaliga evenemang, musikproduktioner och komposition för scenkonst, film och modern dans. Silas är även en av initiativtagarna till projektet Culturestream Malmö som startade i mitten av mars 2020 för att bygga en digital scen för Skånes kulturliv under coronakrisen.

 

Alexis Rodríguez Cancino är född I Colombia, men numera bosatt I Malmö. Alexis har arbetat mycket tillsammans med Silas Bieri och in-discourse ända sen studion öppnades, bland annat har de tillsammans ställt ut på Malmö Fotobiennal. Med in-discourse har Alexis arbetat med bland annat audiovisuella projekt, scenkonst och musikproduktioner. Han har en mastersexamen i Audiovisuell Post-produktion från Universidad Politécnica de Valencia i Spanien. Sedan 2014 har han bott och verkat i Malmö där han arbetat inom den lokala mediasektorn och konstvärlden, främst med audiovisuell produktion och postproduktion. Alexis har arbetat i studior i Paris med musikproduktion för bland annat ARTE, och innan krisen brukade Alexis ofta åka tillbaka för audiovisuella produktioner i till exempel kyrkor och teatrar. Han startade och driver skivbolaget Blundar som släpper experimentell elektronisk musik och har uppmärksammats på flera platser i världen.

 

Jonna Eriksson är kulturproducent som arbetar på en bred skala med flera olika konstformer. Jonna är utbildad inom Informationsvetenskap och Kulturförmedling vid Köpenhamns Universitet. I sitt arbete på studion in-discourse är hon producent för bland annat Drafts of Silence och andra konstprojekt tillsammans med Silas, Alexis och Emma Ribbing. Sedan juli 2020 arbetar Jonna även som frilansande producent och curator. Som frilansare arbetar Jonna med bland annat produktion av film och reklam samt kommunikation och grafisk design. Jonna är även initiativtagare till och projektledare för den digitala kulturscenen Culturestream Malmö. Förutom att vara projektledare för Culturestream har hon under projektets gång agerat producent, curator, kommunikatör och programledare.

 

Mer info:

#gallery2408: https://www.gallery2408.com

SPACE by Jeanette: https://www.spacebyjeanette.se

Drafts of Silence: https://draftsofsilence.com

In-discourse: https://in-discourse.com