platsannonser
Upphandling av partnerkonsult
till IUFRO World Congress 2024.
nyheter
30 nov - 2 dec 2021
Mötesindustrin återförenades
på IBTM World Barcelona 2021.
8-12 februari 2022
Stockholm Furniture & Light Fair lanserar nytt seminariekoncept
- prisbelönta designstudion Formafantasma är en av veckans keynote speakers.
Resa i Sverige
Svenskarnas intresse
för att fortsätta upptäcka Sverige är stort - 8 av 10 vill se mer.
22-25 september 2022
Tara Moshizi, Johan Kollén och Sandra Lewinsson
nya rekryteringar till Bokmässan i Göteborg.
Conventum, Örebro
Årets Biodlarkonferens
- Apiscandia 11-13 februari 2022.
startskott
Rasta
etablerar sig på Höga kusten.
23-24 mars 2022
Tommy Myllymäki
ny president för Bocuse d’Or Sweden.
fint pris
Sofia B Olsson
restaurang Vrå på Clarion Hotel Post i Göteborg får Tore Wretmans guldmedalj.
nytt jobb
Emma Keenan
ny vd och hotelldirektör för Comfort Hotel Västerås.
17-18 maj 2022
A Sustainable Tomorrow och Cradlenet
inleder samarbete med Nordic Sustainability Expo.
RSS
rss_icon
Länkar
Nytt innovationsprojekt för omstart i besöksnäringen

Den pågående pandemin har fått betydande konsekvenser för många små och medelstora företag inom besöksnäringen. Nu startar Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och Göteborg & Co ett innovationsprogram för att utveckla nya affärsmodeller i samarbete med företag i regionens besöksnäring.

"Pandemin har lett till att även duktiga entreprenörer har behövt avveckla sina verksamheter. Det är personer som byggt upp kompetens och nätverk som är ovärderliga, och många sitter på idéer om företagsutveckling inom besöksnäringen. Det vore slöseri att kasta bort detta", säger Jonas Fasth, projektledare på Handelshögskolan.

Sedan i våras har kultur- och idrottsevenemang ställts in, Liseberg och Svenska Mässan tvingats hålla stängt och det internationella resandet nästan upphört. Det har fått flera följder för Göteborg.

"Besöksnäringen genererar jobb och bidrar till en levande stad för både besökare och göteborgare. Pandemin har drabbat näringen hårt vilket på sikt riskerar utarma stadens och regionens konkurrenskraft och attraktivitet. Med det här projektet vill vi bidra till en hållbar och innovativ besöksnäring i framtiden", säger Peter Grönberg, vd på Göteborg & Co.

Företagen som medverkar i innovationsprogrammet får stöd att utveckla affärsmodeller, produkter och tjänster för nya marknader och kundgrupper. Programmet ger också utrymme för reflektion och bearbetning av det som hänt. Målet är att stärka förmågan till omstart och branschens långsiktiga innovations- och konkurrenskraft. Men också att få bättre insikter kring vilken kompetens som behövs inom framtidens besöksnäring och stärkt förmåga till internationalisering och expansion på nya marknader.

"Traditionellt sett har internationalisering setts som ett risktagande, men under senare år har denna syn omvärderats. När den internationella konkurrensen ökar är det svårt att upprätthålla konkurrenskraft om man har ett nationellt fokus. Risken är stor att bli utkonkurrerad av internationella konkurrenter på hemmaplan. Detta mönster var tydligt i spåren av finanskrisen 2008 och det finns starka skäl att förvänta sig en liknande utveckling efter coronapandemin", säger Jonas Fasth.

Genom sitt fokus på att stötta företagens omvandling mot en hållbar tillväxtstrategi på längre sikt, blir projektet ett komplement till mer direkta stödåtgärder som arrangeras av andra aktörer i regionen.

 

Om projektet ”Omstart: Innovation i krisande små och medelstora företag i besöksnäringen”

 

Startar i november 2020 och avslutas i februari 2023. 50–75 små och medelstora företag i Göteborgsregionen och övriga Västra Götaland kommer att medverka, uppdelade på fem program som löper över ca sex månader vardera. Företagen möts i grupp för samtal, föreläsningar och workshops, men jobbar även på egen hand med utvärdering, analys och handlingsplaner. Gruppernas sammansättning ska maximera möjligheten till utbyte mellan deltagarna.

Projektet är ett samarbete mellan Göteborg & Co och Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och finansieras av Tillväxtverket.

 

Bilden: Jonas Fasth.