platsannonser
Vi söker
en Projektkoordinator.
nyheter
2,500 delegates
Conference win
recognises New Zealand’s environmental protection innovation.
digital utveckling
Venue4you
Den första globala, skräddarsydda bokningsplattformen av mäss- och kongressanläggningar.
Good News
Tyskland runt
med regionaltåg för 67 kronor.
möten och affärer
Umeå Congress
får uppdraget att leverera event och studioproduktion åt Akademiska Hus.
hotellnytt
Scandic Oceanhamnen öppnar idag
– hållbarhet i fokus.
Mässnytt
Nordic Live Expo AB
lanserar Nordic Mobility Conference & Expo på Kistamässan den 3-4 maj 2023.

Rekryteringsevent arrangeras i Västerås
för att underlätta för hotell och restauranger att hitta medarbetare.
nytt jobb
Anna Westerberg
blir ny Hotelldirektör för Yasuragi.
flygnytt
Arlanda
återöppnar terminal fyra.
Mässor skapar möten
Succé
på första samlade mötesplatsen inom hållbarhet.
RSS
rss_icon
Länkar
Starkt 2019 på Austria Center Vienna - höstsäsongen avgör om 2020 skapar en tvärnit

ÖSTERRIKES största kongresscenter publicerar ett starkt resultat för 2019, trots pågående moderniseringsarbete. I år har coronaviruspandemin haft en enorm inverkan på kongressindustrin och Wien som destination men självklart också för hela turismen, med majoriteten av storskaliga internationella evenemang antingen inställda eller uppskjutna. Till skillnad från mässor som är öppna för allmänheten saknas fortfarande säkerhet när det gäller planering för kongresser i höst. Som svar på den nuvarande situationen erbjuder Austria Center Wien speciella mötespaket med anpassade hygienplaner.

”2019 var ett framgångsrikt år i alla avseenden. Trots att vi startade vårt stora moderniseringsprojekt kunde vi fortfarande bygga vidare på de resultat som publicerades ett år tidigare. Och i år pekade bokningar mot ännu ett rekordresultat. Men avbokningar och uppskjutna events orsakade av coronavirus-pandemin gör det istället smärtsamt klart hur viktigt kongresssektorn är för Wien som destination för turism", säger Austria Center Wien vd,  Susanne Baumann-Söllner.

Med 91 501 internationella besökare under året var det en nedgång på 12 procent på rekordet totalt sett 2018 (115 938) på grund av de moderniseringsarbeten som utförts. "Vi tog ett medvetet beslut att hålla vår kongresscentrum öppet medans byggnadsarbetet pågick och delade upp året i event- och byggnadsfaser under processen", säger Baumann-Söllner. 540 euro är den genomsnittliga dagliga utgiften för en kongressmötesdeltagare, vilket är cirka dubbelt så mycket som den genomsnittliga besökaren i Wien. Antalet deltagare under 2019 var jämförbart med 2018 trots byggnadsarbetet, och den positiva ekonomiska effekten som resulterade i turismekonomisk omsättning på mer än 450 miljoner euro med över 3 000 heltidsjobb. En analys av intäkter från evenemang och partners provisioner visade en liknande bild: med 13,2 miljoner euro var den totala minskningen 10,5 procent jämfört med det rekordåret 2018: 14,8 miljoner euro.

Coronavirus-pandemin har drabbat den internationella kongressindustrin mycket hårt. "Uppskjutna events och avbokningarna under de senaste tre-fyra månaderna har också haft en allvarlig inverkan på stadens hotell och restauranger samt självklart för många partnerföretag i Wien", säger Baumann-Söllner. Under ett antal veckor har det varit en tydlig positiv trend - både vad gäller åtgärder som ställts in på nationell nivå såväl som viktiga gränsöppningar. I år kommer dock industrin att behöva förstärkas ekonomiskt åtminstoner fram till hösten. "Vi kommer bara att kunna fastställa omfattningen av förlusterna för Wien som affärs- och forskningsplats  under de närmnaste två åren", säger Baumann-Söllner.

Situationen för denna höst är fortfarande oklar för kongressindustrin. Även om det har varit möjligt att vara värd för mässor och vissa icke-handelsevenemang i Österrike utan några begränsningar för deltagarnas antal sedan mitten av juni, under förutsättning att de följer specifika hygienbestämmelser, gäller den senaste ändringen inte för kongresser - i motsats till många medierapporter . ”Som det för närvarande är, har vi fortfarande två storskaliga kongresser planerade för oktober och november. Mot bakgrund av den positiva övergripande trenden är jag övertygad om att vi kommer att vara värd för kongresser med mer än 1 000 deltagare igen från september. Som sagt, mätes- och eventindustrin kräver större planeringssäkerhet just nu", säger Baumann-Söllner.

Seminarier och möten återkom redan i mitten av juni. För att möjliggöra detta har arenan utarbetet en egen hygienplan för de kommande månaderna: skalbara sittplatser i klassrumsstil garanterar att ett minimumavstånd på mer än en meter säkerställs, oavsett om det är för ett rum som används av 50 deltagare eller en hall för nästan 1 000 personer. Planen täcker aspekter som ventilation, desinfektion, skyltar, och förhindrar att ett stort antal människor samlas och dessutom med tydligt organiserade cateringlösningar. ”Hela industrin måste komma med nya koncept och utveckla attraktiva paket under denna svåra tid. Förutom hygienåtgärder har vi fokuserat på att utöka vårt digitala erbjudande, eftersom hybridkongresser - en blandning av platsdeltagande och att delta på distans hemifrån - är framtiden”, säger Baumann-Söllner.