nyheter
regional utveckling
Sex miljoner
investeras i nya XC-leder i Järvsö.
Hänger ditt företag med i utvecklingen?
PCO-nätverket Incon lanserar resurssida för Covid-19
med kontor på 170 destinationer.
coronautveckling
”Sveriges största digitala nätverkslunch”
100 deltagare möts när Jobbfestivalen och Yrkesdörren arrangerar med Max Burgers.
det finns en lösning
​Ställ inte in när det hettar till
– flytta fram istället.
ett steg i taget
Asiens mötes- och eventindustri
förväntas återhämta sig snabbare än andra kontinenter.
Hemester
Aktörer på Ven samarbetar
för att göra ön säker att besöka i sommar.
Första öppna kongresshallen i Skandinavien
Harpa Concert Hall and Conference Center
i Reykjavík är redo för tiden efter Covid-19.
mat skapar möten
Första uttagningen inför Årets Kock 2020
– här är kockarna som går vidare till kvaltävlingen.
hotellnytt
Radisson Blu Scandinavia Hotel i Göteborgshotell
blir familjeresort i sommar.
SM i matlagning
Stort intresse för Årets Kock 2020
– ansökningarna har gått upp med över 10 procent.
RSS
rss_icon
Länkar
Helsingborg, Uppsala och Växjö tävlar om att bli Årets klimatstad 2020

Helsingborg, Uppsala och Växjö är svenska finalister i Världsnaturfonden WWFs stadsutmaning One Planet City Challenge. De tävlar nu om titeln Årets klimatstad 2020 – i maj utses den svenska vinnaren.

"Kommunerna är centrala aktörer för att vi ska få ekologiskt hållbara och klimatsmarta samhällen. Genom stadsutmaningen One Planet City Challenge vill WWF inspirera och stötta hållbara städer som bidrar till omställningen och levererar sin del av Parisavtalet. Genom att gå före spelar städerna en nyckelroll i klimatomställningen och deras åtgärder kan stärka de nationella åtagandena", säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF.

Programmet har funnits i Sverige sedan 2010 och blev en internationell stadsutmaning 2011. I år är det fler än någonsin som deltar. Över 250 städer från fler än 50 länder är med. Det är en fördubbling mot förra omgången, vilket visar på ett ökat intresse för klimatomställningen. Av dessa hundratals städer har nu 63 ambitiösa städer från olika delar av världen kvalificerat sig som finalister.

WWFs stadsutmaning är nu den största och längst pågående utmaningen i sitt slag. I år används ett nytt bedömningsverktyg som baseras på data från FN:s klimatpanel IPCC. Kommunernas klimatrapportering jämförs med de ambitioner och omfattande utsläppsminskningar som krävs för att begränsa uppvärmningen till 1,5 °C och skapa en klimatsäker framtid. De städer som är med får också en analys med förslag på åtgärder för utsläppsminskningar och klimatanpassning som skyddar de egna invånarna. Till finalister kvalificerar sig de städer som presterar bäst när det gäller såväl mål och ambitioner, som åtgärder.

"Det finns ingen tid att spilla nu när den globala utsläppskurvan snabbt måste vända nedåt. Alla aktörer måste ta sitt ansvar och agera kraftfullt i sina roller. Svenska kommuner kan gå snabbt fram och visa upp internationellt intressanta modeller för lokal omställning. Det är viktigt att kommunerna jobbar både med att radikalt minska utsläppen inom kommunen och att ge människor förutsättningar att konsumera klimatsmart", säger Sabina Andrén, programsamordnare på Världsnaturfonden WWF.

I maj ska en svensk vinnare utses och firas vid en prisceremoni som i och med Corona-krisen blir digital. I höst kommer en global vinnare att utses. Förra omgången vann Uppsala titeln som Världens klimatstad.

 

Bilderna: Helsingborg, Uppsala och Växjö är finalister till att bli Årets klimatstad i WWFs stadsutmaning. Svenska vinnaren utses i mitten av maj. Foto: Tor Johnsson (Uppsalabild) och Mats Samuelsson (Växjöbild)

 

FAKTA:

Några exempel på vad de nominerade finalisterna gör:

Helsingborg: Denna ambitiösa kommun ska nå netto-noll utsläpp 2035 och har redan halverat sina utsläpp sedan 1990. De senaste två åren har de bland annat sänkt klimatutsläppen från mat med 25 procent och minskat matsvinnet med 40 procent för de 20.000 matgäster som äter i de kommunala skolorna. De har också en ny 100 procent eldriven stombusslinje i staden (BRT).

 

Uppsala: Stadens mål är att bli fossilfri 2030 och klimatpositiv senast 2050. För att uppnå detta har kommunen samlat lokala aktörer till vad de kallar ”ett eget Parisavtal” – Klimatprotokollet. Aktörerna ska stötta stadens mål. Uppsala satsar bland annat på solceller, biogas till kollektivtrafiken, men också på cykeltrafik och har två år i rad utsetts till ’Årets cykelstad’.

 

Växjö: Redan 1996, och därmed som en av de första kommunerna i världen, satte Växjö mål om att bli fossilfria 2030. Klimatfrågan är central i kommunen, inte minst i dialoger om hållbarhetsprogrammet med politiker, kommunanställda, elever och invånare. Växjö satsar stort på energieffektiva byggnader både vid renovering av gamla hus och nybyggnationer. Dessutom bygger de många trähus och är du på besök kan du gå på Trä-safari.

 

Årets tretton svenska deltagande kommuner är: Falköping, Gislaved, Helsingborg, Karlskrona, Kristianstad, Markaryd, Sigtuna, Skövde, Uppsala, Upplands-Bro, Umeå, Växjö och Örebro. Varför tidigare vinnare som Malmö, Göteborg och Stockholm inte finns med framgår inte av det utsända pressmaterialet. Göteborg är ju dessutom världsledande inom hållbarhetsarbetet bland världens mötesstäder.

 

Vinnare av titeln Årets klimatstad i Sverige: Malmö (2011), Uppsala (2013), Stockholm (2014), Göteborg (2015) och Umeå (2016) och Uppsala (2018, även global vinnare).

 

Bakgrund:

WWFs One Planet City Challenge har funnits sedan 2011 och är världens största och längst pågående stadsutmaning. Bedömningsverktyget som integrerar data från FN:s klimatpanel IPCC är nytt för 2019. Över 500 städer har hittills antagit utmaningen runt om i världen. Städerna rapporterar in sitt klimatarbete på den standardiserade internationella plattformen CDP. Städernas bedöms av en internationell jury med expertis inom områden som stadsplanering, transporter, klimatanpassning och energisystem.

 

Deltar gör städer från bland annat följande länder:

Argentina, Brasilien, Canada, Chile, Colombia, Elfenbenskusten, Ecuador, Finland, Frankrike, Filippinerna, Guatemala, Island, Indien, Indonesien, Malaysia, Mexiko, Nya Zeeland, Norge, Palestina, Peru, Storbritannien, Sverige, Sydafrika, Thailand, Turkiet, USA och Vietnam.


Fakta städer:

• Över 50 procent av världens befolkning bor idag i städer och de står för över 70 procent av världens energirelaterade koldioxidutsläpp.

• Två tredjedelar av världens befolkning beräknas bo i städer år 2050. Här finns en stor potential att hitta klimatlösningar.