platsannonser
Upphandling av partnerkonsult
till IUFRO World Congress 2024.
nyheter
Award winner
Lotta Boman, Sigtunahöjden
tilldelades IACCs Mel Hosansky Award.
söks från 10 augusti
Evenemangsstödet införs
måste vara minst 250 deltagare.
hotellnyttt
Qatar öppnar 105 nya hotell
inför Fotbolls-VM 2022.
Bra inititativ
Seoul Convention Bureau
bjöd in till en online-kampanj för att lyfta MICE-industrin.
30 nov - 2 dec 2021
IBTM World öppnar registreringen för Hosted Buyers
mässan för första gången i hybridformat.
växande mötesplats
Nytt toppmodernt storkök
i Scandinavian XPO byggdes på rekordtid.
mässor skapar möten
Stockholm Furniture & Light Fair
storsatsar på 2022 - skandinavisk design får större fokus än någonsin tidigare.
hotellutveckling
Pride House
checkar in på Clarion Hotel Stockholm.
mötesskapare
Internetstiftelsen
öppnar ett nordiskt chapter för World Wide Web Consortium, W3C.

Ny guide planerar Skånerundan
– lokala drycker kombineras med mat, cykling, vandring och kultur.
RSS
rss_icon
Länkar
Kulturhuset i Skellefteå blir dyrare än väntat

DEN senaste slutkostnadsprognosen för kulturhusprojektet visar på en budgetavvikelse på 60 miljoner kronor. De främsta anledningarna till prognosavvikelsen är oförutsedda kostnader kopplade till byggets komplexitet och prisökningar på byggmarknaden.

”Idag ser vi behov av att ta höjd för eventuella avvikelser på totalt 120 miljoner kronor med tanke på byggets komplexitet och att det återstår lång tid kvar av bygget. Det har vi dessutom möjlighet att göra utan att det belastar den skattefinansierade verksamheten”.

”Givetvis är vi bekymrade för de ökande kostnaderna och vi förstår att det upprör människor. Men det är viktigt att förstå betydelsen av kulturhuset. Det här är en unik byggnad som bidrar till Skellefteås attraktivitet när det gäller företags vilja att etablera sig här, människors vilja att flytta hit och våra invånares möjligheter till ett bra utbud av kultur och upplevelser. Bygget har redan satt Skellefteå på kartan i internationella medier och genom intresset från flera universitet runt om i världen”, säger Tomas Teglund (S), ordförande i nämnden för support och lokaler.

För att ta höjd för eventuella ytterligare avvikelser föreslås hotelldelens investeringsbudget utökas med 50 miljoner kronor. Samtidigt finns sedan tidigare en plan för att sälja inventarierna i kulturhuset till det nybildade kulturhusbolaget, vilket ger ett utökat utrymme för kommunen på omkring 70 miljoner kronor. På så vis tas höjd för en eventuell avvikelse på upp mot 120 miljoner kronor samtidigt som skattekollektivet skyddas om kostnaderna skulle öka.

”Kulturhuset är ett komplext projekt som bryter helt ny mark när det gäller såväl byggteknik och utförande som hållbarhet. Att gå i bräschen för ett sådant här nydanande projekt är förenat med risker. Utifrån det vi visste då och utifrån de omvärldsfaktorer vi hade att räkna med la vi en budget som vi trodde på”, säger Jan Sundbom, förvaltningschef för support och lokaler i Skellefteå kommun.

Byggandet av kulturhuset inleddes i oktober 2018. Ansatsen i projektet var hög och en tydlig ambition sattes redan då arkitekttävlingen utlystes hösten 2015. Det unika med projektet är att det byggs helt i trä, utan exempelvis ett hisschakt i betong eller stål som stabiliserar konstruktionen, något som aldrig gjorts tidigare i projekt med dessa höjder. Dessutom är de stora spännvidderna på träelementen i kulturhusets höga delar något som inte testats förut.

”Avvikelsen beror i huvudsak på det här byggets stora komplexitet. Lägg därtill exempelvis fördyringar av mark- och grundläggningsarbeten och projektering kopplat till konstruktion samt tekniska moment som visat sig bli mer komplicerade än väntat. Vi har gjort besparingar ända från projektets början, bland annat genom att göra nya val av material men vi befinner oss i ett läge där fler besparingar skulle påverka både upplevelsen och kvaliteten för såväl kulturhusets besökare som verksamheter. Eftersom det fortfarande återstår en bra bit innan projektet är klart och eftersom flera osäkra moment återstår behöver vi ta höjd för riskerna i projektet”, säger Jan Sundbom.

Kulturhuset är ett led i Skellefteå kommuns utvecklingsstrategi för ett växande Skellefteå med goda möjligheter att attrahera både nya företag och invånare. Det har också gett det lokala och regionala näringslivet möjlighet att delta i ett projekt med hög innovativ höjd som visar på Skellefteås framtidstro och ambition för framtiden.


Fakta kulturhuset
  • I juni 2015 tog kommunfullmäktige i Skellefteå beslut om att bygga ett kulturhus. I november 2015 utlystes en öppen arkitekttävling. Av de 55 inlämnade och godkända förslagen utsågs förslaget Sida vid Sida av White arkitekter till vinnare.
  • I maj 2019 presenterades kulturhusets namn Sara, efter den kända författaren och samhällsdebattören Sara Lidman från Missenträsk.
  • Med sina 20 våningar och totala höjd på 80 meter blir Sara kulturhus ett av Europas högsta trähus när det beräknas stå klart sommaren 2021. Byggnaden består av en låghusdel på fyra våningar och en torndel ovanpå, som sträcker sig ytterligare 16 våningar upp.
  • Byggnaden ska inrymma kulturverksamhet samt ett hotell. Hotelldelen är på 11,470 m2 och omfattar drygt 200 gästrum, kafé, gym, spa, två restauranger och en bar samt konferens- och mötesutrymmen om cirka 500 m2.
  • Kulturhusdelen är på 13,540 m2 och kommer att inrymma Västerbottensteatern, Skellefteå konsthall, Stadsbiblioteket och Museum Anna Nordlander samt en rad gemensamma ytor i form av scener med mera.
  • Teknikutrymmen på 3,430 m2 tillkommer också.

 

Bilden: Skelleteås nya kulturhus heter Sida vid Sida och har ritats av White arkitekter.