platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
hotellnytt
25hours
öppnar sitt första hotell i Skandinavien.
60 000 bokade möten
Sverige – det enda
nordiska landet som saknas på IBTM World.
hotellnytt
Nya ägare av Villa Gladtjärn,
tidigare Barken Konferens.
Hållbarhet
American Express Meetings & Events
undertecknar Net Zero Carbon Events-löfte.
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
Utvidgat samarbete
Svenska Möten
ingår ett fördjupat partnerskap med IACC.
+300 deltagare
Rekordintresse
för gruvmöte i Stockholm.
RSS
rss_icon
Länkar
Bättre resultat än väntat för Elmia

Elmias kärnverksamhet är fackmässorna. Elmia Subcontractor är norra Europas ledande underleverantörsmässa.

Elmia AB i Jönköping gjorde ett minus på lite drygt tre miljoner kronor år 2019. Trots den negativa siffran blev resultatet cirka 2,5 miljoner bättre än budget. Det kommunala mässbolaget omsatte 232 miljoner kronor och cirka 350 000 personer besökte under året mässor, event och kongresser på Elmia.

"Vi har varit väl medvetna om att vi skulle gå med förlust år 2019, eftersom Elmias nuvarande mässportfölj går i fyraårscykler, där de större mässorna återkommer i olika intervall. Det är naturligtvis inte önskvärt att behöva planera för ett negativt resultat, men vi ser positivt på att förlusten är betydligt lägre än beräknat, samtidigt som vi investerat i framåtriktad utveckling av verksamheten", säger Lotta Frenssen, vd för Elmia AB.

Året bjöd på flera etablerade mässor och även några nyheter. Skandinaviens största bil- och mc-show lockade traditionsenligt stora skaror till Elmia under påskhelgen. Cirka 77 000 besökare kom till Bilsport Performance & Custom Motor Show, som arrangeras tillsammans med Förlags AB Albinsson & Sjöberg.

Att Elmia är ett uppskattat val för kongresser och konferenser märks genom att den positiva trenden håller i sig. Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna höll för första gången sitt årliga Riksidrottsmöte i Småland med nära 600 deltagare på Elmia. Röntgenveckan, kongress för de som arbetar inom medicinisk röntgen, samlade nära 4 800 deltagare i september. Hela 1 300 deltog i den stora bankett som dukades upp i en av Elmias mässhallar, en festmiddag som levererades av Elmias samarbetspartner FC Gruppen.

Elmia Husvagn Husbil, Nordens största mötesplats för det mobila livet, förvandlade traditionsenligt Elmias utomhusområde till en gigantisk camping för 10 000 personer. Totalt kom nästan 36 000 besökare till mässan för att ta del av nyheter och köpa allt från campingtillbehör till husbilar under några intensiva dagar i början av september.

Över 300 utställare från 21 länder mötte drygt 20 000 besökare i skogarna söder om Jönköping i början av juni. Elmias skogsmässor är internationellt kända som marknadsplats för branschens ledande leverantörer och ett samlande nav för kunskap och erfarenhet om hållbart skogsbruk, digitaliseringen av skogsbruket och skogsvårdsfrågor.

"Skog och skogsvård är i allra högsta grad på agendan på högsta politiska nivå på global basis i kölvattnet efter skogsbränder och andra skador som drabbat eko-systemet. Det är viktiga frågor som vi arbetar vidare med inför Elmia Wood 2021", säger Lotta Frenssen.

Inte stor, men viktig när det gäller säkerhet både för de som arbetar och färdas på vägar och gator, är mässan På Väg, som på kort tid vuxit till den självklara mötesplatsen för branschens viktiga aktörer med seminarier om aktuella frågor, produkter och lösningar för bättre säkerhet i trafiken.

Den väntande konjunkturnedgången för industrin påverkade inte norra Europas största underleverantörsmässa Elmia Subcontractor, som summerade fyra lyckade novemberdagar med nätverkande, affärsutveckling, innovationer i världsklass, samt fullsatta föredrag och debatter med framtidsfokus.

FC Gruppen gjorde 2019 entré som ny restauratör för Elmias alla mässor och evenemang. Med sitt framgångsrecept på närproducerade råvaror av god kvalitet ökade omsättningen på mat och dryck markant och många nöjda ord har hörts från både utställare och besökare.

Med syfte att lära av varandra, oavsett bransch eller mässa, och för att lyfta och uppmärksamma det effektfulla arbete utställarna gör lanserade Elmia tillsammans med mässutbildningsföretaget Fairlink utmärkelsen Elmia Spark Award. Premiärvinnarna av de tre kategorierna årets publikmagnet, årets nytänkare och årets hållbarhetstänk blev i respektive klass Schunk, Weland och Sydved.

Med ett relativt sett lugnt mässår har mycket fokus för Elmia legat på strategisk planering och satsningar på utveckling för framtiden.

"2020 är återigen ett år där vi förväntar oss en högre omsättning och ett positivt resultat. Utveckling är viktigt och inspirerande. Utveckling kräver långsiktighet och kontinuitet, därför innefattar också årets budget fortsatta investeringar för att förstärka mässportföljen", säger Lotta Frenssen.

-------------------------------------------------------------------------------------------Elmia 2019 i siffror

• Cirka 30 mässor, egna samt gästmässor, kongresser och större event arrangerades under året. Dessutom var Elmia värd för ett stort antal konferenser.

• Runt 77­ 000 besökare kom till Bilsport Performance & Custom Motor Show.

• Närmare 18 500 personer besökte jaktmässan Elmia Game Fair.

• Elmia Husvagn Husbil hade nästan 36 000 besökare. 10 000 personer campade på mässområdet.

• Totalt registrerades cirka 350 000 besök vid Elmias arrangemang 2019. Siffran inkluderar inte utställare och konferensdeltagare.

• Omsättningen blev 232 miljoner kronor och resultatet - 3,3 miljoner kronor.

 

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.