platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
hotellnytt
25hours
öppnar sitt första hotell i Skandinavien.
60 000 bokade möten
Sverige – det enda
nordiska landet som saknas på IBTM World.
hotellnytt
Nya ägare av Villa Gladtjärn,
tidigare Barken Konferens.
Hållbarhet
American Express Meetings & Events
undertecknar Net Zero Carbon Events-löfte.
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
Utvidgat samarbete
Svenska Möten
ingår ett fördjupat partnerskap med IACC.
+300 deltagare
Rekordintresse
för gruvmöte i Stockholm.
RSS
rss_icon
Länkar
Nu pågår Science Week i Södertälje med 100 seminarier och workshops

Årets tema: Svensk industri viktig kraft för att nå hållbarhetsmålen

Science Week i Södertälje öppnade för tredje året i rad med att kraftsamla kring svensk, hållbar, konkurrenskraftig industri och Stockholmsregionen som motor för framtiden. Hur kan Sverige och Stockholmsregionen möta framtidens samhällsutmaningar såsom nya innovationer, digitalisering, forskning, hållbarhet och kompetensförsörjning kopplat till framtidens industri?

Dörrarna öppnade klockan 10.00 den 29 januari på Södertälje Science Park och KTH. Evenemanget pågår under fyra dagar fram till den 1 februari. Merparten av programpunkterna är öppna för allmänheten och gratis.

Framtidens industrier behöver ställa om och tänka hållbarhet i alla led. Södertälje är en naturlig samlingsplats för hållbar produktion då storföretag som Scania och AstraZeneca finns representerade på orten. Sedan 2018 finns här även Södertälje Science Park och KTH med 1200 utbildningsplatser och en helt ny forskningsmiljö med hållbarhet i fokus.

Science Week samlar varje år företrädare från regeringen, storföretag och Södertälje kommun samt intressanta forskare och föreläsare för att lyfta fram och belysa hur svensk produktion och industri ska bli hållbarare och ledande internationellt.

Under öppningsdagen talar bland andra Ibrahim Baylan (S), näringsminister; Henrik Henriksson, vd Scania; Katarina Ageborg, Chief Compliance Officer, global hållbarhetschef och Sverige vd, AstraZeneca samt Darja Isaksson, gd Vinnova; Iréne Svenonius (M), finansregionråd Stockholm och Märta Martin Åkesson (C), ordförande i beredningen för regional attraktionskraft, Region Stockholm.

Även Monica Bellgran, professor KTH, Sven-Erik Österberg, landshövding, Stockholms län, Andrejs Sokolovs vd, Marcus Komponenter och Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande, Södertälje kommun deltar.

”För att skapa ett hållbart samhälle behöver Stockholmsregionen både samla sig och visa sin styrka samt stärka ekosystemet i regionen och Mälardalen. Vi bidrar till detta genom vårt långsiktiga arbete med Södertälje Science Park och vår årliga Science Week med seminarier, workshops och möten”, säger Robert Kingfors, vd Södertälje Science Park.

Onsdagens föreläsningar fokuserar på samhällsutveckling och kompetensförsörjning, torsdagens på hållbar produktion och fredagens på digitalisering, innovation och entreprenörskap.

”Det är avgörande att hållbarhet genomsyrar inte bara vår egen affärsidé utan hela industrin. Vi som transportföretag ligger i framkant men omställningen är lika viktig för Sverige som framtida industrination som den är för oss på Scania”, säger Henrik Henriksson, vd Scania.

Regeringens uttalade mål att samhällsbygget ska vara hållbart och fossilfritt ställer höga krav på industrin. Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser vilket kräver krafttag och utbildning på alla nivåer samt hållbara innovationer och samverkan över gränserna.

Syftet med Science Week är att skapa intresse för forskning, utveckling, innovation och högre utbildning samt att visa på en mångfald av aktiviteter. Södertälje Science Park är en internationell samverkansmiljö för forskning, innovation och utbildning inom hållbar produktion. Satsningen är ett samarbete mellan KTH, Scania, AstraZeneca och Södertälje kommun med syftet att skapa större konkurrenskraft inom hållbar produktion på världsmarknaden.

För mer information vänligen se: scienceweek.se

Media bjöds in till öppningen av Science Week onsdagen den 29 januari samt till alla programpunkter 29 januari–1 februari.

Några programpunkter

Scania

 • Från V8 till 800V – Scania bryter ny mark på väg mot den elektrifierade framtiden (Scania)
 • In i framtiden med Scanias nya konceptbuss NXT!
 • The road towards autonomous transport solutions
 • Studiebesök: Scania Smart Factory Lab

KTH

 • Simulation 4.0 – a key to the Industrial Revolution
 • Meet climate change and increase competitiveness
 • Sensors for a revolution

AstraZeneca

 • Digital Hälsa – AstraZenecas forskning inom framtidens digitala patientcentrerade lösningar?
 • Hållbara läkemedel
 • Hållbar framgång – hur tänker storbolagen? [Talkshow]

Stadsutveckling

 • Vad krävs för att Södertälje ska bli framtidens hållbara stad? – Södertälje kommun
 • Handelns utveckling i stadskärnan
 • Sjöfartsverket – Södertälje kanals framtid och säkerhet
 • Hackathon 24 timmar – Hack for Södertälje – Södertälje kommun

Små och medelstora företag

 • Industri 4.0 – Var står vi idag? Att göra verklighet av smart industri handlar inte bara om teknik. (Södertälje Science Park)
 • Drönare i din affärsverksamhet?
 • Utställning – Robotisering

Allmänt

 • 3D scanna dig själv och bli ett konstverk - Grafikens Hus
 • Design Thinking workshop – Från idé till prototyp på 90 minuter – Södertälje Science Park
 • Matsystem i förändring, ny teknik eller beteendeförändringar. – MatLust
 • Digital syjunta för 55+ – Tom Tits

Om Science Week

Södertälje Science Park är en nationell samverkansmiljö för forskning, innovation och utbildning inom hållbar produktion. Syftet med Science Week är att skapa intresse för forskning, utveckling, innovation och högre utbildning samt visa på en mångfald av aktiviteter. Satsningen är ett samarbete mellan KTH, Scania, AstraZeneca, och Södertälje kommun med syftet att skapa större konkurrenskraft inom hållbar produktion på världsmarknaden.

 

För samtliga programpunkter vänligen se: scienceweek.se/program2020