platsannonser
Vi söker
en Projektkoordinator.
nyheter
flygindustrin
Emirates finkammar världen
efter kabinpersonal – besöker trettio städer under sex veckor.
Helsingborg
Samhällstung vecka
med flera ministrar till H22 City Expo.
mot nytt uppdrag
Marie Jacobsson,
lämnar Meetx.
Turismen fördubblades mellan 2000-2018
Så vill metropolerna
få bukt med partyturismen.
Steg framåt
Sveriges DMO:er
tar nya kliv som aktiv och enad part inom svensk besöksnäring.
möten och säkerhet
Stockholmsmässan
är den första säkerhetscertifierade mötesplatsen i Norden enligt Shore-standarden.
Nytt jobb
Catarina Halldén
blir hotelldirektör för nya Quality Hotel Match i Jönköping.
Nytt jobb
Maria Skarve,
ny Marknads- och Kommunikationschef på Svenska Möten.
Nytt jobb
Carina Eriksson
- ny hotelldirektör på Scandic Västerås.
RSS
rss_icon
Länkar
Högberga Gård går för nollvision mot matsvinn – ny kompostmaskin gör alla till återvinnare

Win-win matsvinn! Den nya komposteringsmaskinen på Högberga Gård omvandlar tio kilo matrester till ett kilo fin, näringsrik jord, på bara 24 timmar.

Idag slängs en tredjedel av all mat i Sverige. Hotell- och restaurangbranschen beräknas stå för cirka tio procent av detta matsvinn, vilket motsvarar hundra tusen ton per år. På Högberga Gård på Lidingö har man hittat sin lösning för att minska sitt klimatavtryck avsevärt; En kraftfull komposteringsmaskin som på bara ett dygn omvandlar en hel dags matrester till fin, näringsrik jord. Därmed tar man ett stort kliv mot visionen om Zero Waste.

På Högberga Gård har man höga ambitioner när det gäller hållbarhet i stort och har sedan länge jobbat aktivt med att minska matsvinnet. Den senaste insatsen är en investering i en kompostmaskin som på 24 timmar omvandlar upp till 75 kg matavfall till 7,5 kg kompostjord.

”Vi har under lång tid arbetat hårt för att minska matsvinnet; Serverat mindre portioner, inget resursslöseri, vi köper hela djur, använder alla delar av råvaran osv. Något vi självklart fortsätter med. Men det är en otroligt skön känsla, att vi genom denna investeringen, så direkt kan ta ett stort kliv mot visionen om Zero Waste”, säger Tommy Eriksson, gastronomisk ledare på Högberga Gård. Och vi hoppas förstås att det ska inspirera andra att följa.

Från ord till jord till bord till jord. Till bord. Gödningen kommer inte bara användas på gårdens egna odlingar. Som pricken över det hållbara i-et får dessutom alla gäster med sig en liten papperspåse med återvunnen jord, som visualiserar att resterna redan fått nytt liv. Samtidigt som den viktiga frågan om matsvinn lyfts på ett lekfullt sätt.

”Förutom en fin avskedsgåva till våra gäster får vi massor av ny bra jord till våra egna odlingar. En annan stor fördel med komposteringen är förstås att avfallet inte behöver transporteras bort. Alla är vinnare i detta, eller rättare sagt åter-vinnare”, säger Tommy Eriksson.