platsannonser
Kommunikationsstrateg för IUFROs världskongress 2024
Framtid, innovation och Agenda 2030 utgör ledstjärnor för kongressen.
nyheter
forskning skapar möten
Forskare
har en viktig och mångfacetterad roll i inkubatorer.
Hotellnytt
BWH Hotel Group
fortsätter expandera i Norge.
UNWTO-möte i går
IATA tror på vaccinationskrav
för att flyga internationellt.
Fourth Industrial Revolution
MCI ställer om
till den digitala tidsåldern.
forskningsresultat
Innovationsnätverket ”Future Meeting Space”:
har ett digitalt evenemang den 22 februari.
flygnytt
Emirates utökar sin verksamhet till USA
efter ökad efterfrågan.
En sann förebild
Charbél Gabro
vinner Stora Målpriset 2020.
strikta krav
Mallorca tilldelas prestigefyllt certifikat från UNWTO
- som första turistdestination i Europa.
omställning
​Stockholmsmässan
blir padelarena.
I natt jag drömde
Micke Darmell
skriver ett brev från framtiden.
RSS
rss_icon
Länkar
Högberga Gård går för nollvision mot matsvinn – ny kompostmaskin gör alla till återvinnare

Win-win matsvinn! Den nya komposteringsmaskinen på Högberga Gård omvandlar tio kilo matrester till ett kilo fin, näringsrik jord, på bara 24 timmar.

Idag slängs en tredjedel av all mat i Sverige. Hotell- och restaurangbranschen beräknas stå för cirka tio procent av detta matsvinn, vilket motsvarar hundra tusen ton per år. På Högberga Gård på Lidingö har man hittat sin lösning för att minska sitt klimatavtryck avsevärt; En kraftfull komposteringsmaskin som på bara ett dygn omvandlar en hel dags matrester till fin, näringsrik jord. Därmed tar man ett stort kliv mot visionen om Zero Waste.

På Högberga Gård har man höga ambitioner när det gäller hållbarhet i stort och har sedan länge jobbat aktivt med att minska matsvinnet. Den senaste insatsen är en investering i en kompostmaskin som på 24 timmar omvandlar upp till 75 kg matavfall till 7,5 kg kompostjord.

”Vi har under lång tid arbetat hårt för att minska matsvinnet; Serverat mindre portioner, inget resursslöseri, vi köper hela djur, använder alla delar av råvaran osv. Något vi självklart fortsätter med. Men det är en otroligt skön känsla, att vi genom denna investeringen, så direkt kan ta ett stort kliv mot visionen om Zero Waste”, säger Tommy Eriksson, gastronomisk ledare på Högberga Gård. Och vi hoppas förstås att det ska inspirera andra att följa.

Från ord till jord till bord till jord. Till bord. Gödningen kommer inte bara användas på gårdens egna odlingar. Som pricken över det hållbara i-et får dessutom alla gäster med sig en liten papperspåse med återvunnen jord, som visualiserar att resterna redan fått nytt liv. Samtidigt som den viktiga frågan om matsvinn lyfts på ett lekfullt sätt.

”Förutom en fin avskedsgåva till våra gäster får vi massor av ny bra jord till våra egna odlingar. En annan stor fördel med komposteringen är förstås att avfallet inte behöver transporteras bort. Alla är vinnare i detta, eller rättare sagt åter-vinnare”, säger Tommy Eriksson.