platsannonser
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Mässor är möten
Elmia Garden 2022
– storsatsning på hela mässupplevelsen.
hotellnytt
Comfort Hotel
växer i Göteborg
Hotellnytt
Rekord i antal hotellnätter
under H22 City Expo i Helsingborg.
Nytt jobb
Sophie Ahlin
har tagit över Clarion Collection Hotel Temperance.
Fler än 2300 deltagare
Cvent Connect Europe
handlar om mångfald, jämställdhet och inkludering.
5 oktober 2022
Nick Shackleton-Jones:
Hur man skapar en arbetsplatskultur vid L&D-evenemang.
19 oktober, Stockholm
Årets största mötesplats
om hotell och hotellfastigheter.
2 december 2022
eComExpo gör endags transport- och energikonferens i Göteborg:
”Vi måste synka myndigheternas arbete för en fossilfri transportnäring
SmartBygd Event
Digitala lösningar och innovationer
visas på mässa i Dorotea.
hotellnytt
Förenade Arabemiratens hotellmarknad
kommer att växa med 25 procent till 2030.
RSS
rss_icon
Länkar
Högberga Gård går för nollvision mot matsvinn – ny kompostmaskin gör alla till återvinnare

Win-win matsvinn! Den nya komposteringsmaskinen på Högberga Gård omvandlar tio kilo matrester till ett kilo fin, näringsrik jord, på bara 24 timmar.

Idag slängs en tredjedel av all mat i Sverige. Hotell- och restaurangbranschen beräknas stå för cirka tio procent av detta matsvinn, vilket motsvarar hundra tusen ton per år. På Högberga Gård på Lidingö har man hittat sin lösning för att minska sitt klimatavtryck avsevärt; En kraftfull komposteringsmaskin som på bara ett dygn omvandlar en hel dags matrester till fin, näringsrik jord. Därmed tar man ett stort kliv mot visionen om Zero Waste.

På Högberga Gård har man höga ambitioner när det gäller hållbarhet i stort och har sedan länge jobbat aktivt med att minska matsvinnet. Den senaste insatsen är en investering i en kompostmaskin som på 24 timmar omvandlar upp till 75 kg matavfall till 7,5 kg kompostjord.

”Vi har under lång tid arbetat hårt för att minska matsvinnet; Serverat mindre portioner, inget resursslöseri, vi köper hela djur, använder alla delar av råvaran osv. Något vi självklart fortsätter med. Men det är en otroligt skön känsla, att vi genom denna investeringen, så direkt kan ta ett stort kliv mot visionen om Zero Waste”, säger Tommy Eriksson, gastronomisk ledare på Högberga Gård. Och vi hoppas förstås att det ska inspirera andra att följa.

Från ord till jord till bord till jord. Till bord. Gödningen kommer inte bara användas på gårdens egna odlingar. Som pricken över det hållbara i-et får dessutom alla gäster med sig en liten papperspåse med återvunnen jord, som visualiserar att resterna redan fått nytt liv. Samtidigt som den viktiga frågan om matsvinn lyfts på ett lekfullt sätt.

”Förutom en fin avskedsgåva till våra gäster får vi massor av ny bra jord till våra egna odlingar. En annan stor fördel med komposteringen är förstås att avfallet inte behöver transporteras bort. Alla är vinnare i detta, eller rättare sagt åter-vinnare”, säger Tommy Eriksson.