nyheter
omvärldsanalys
JMIC skapar portal
för åtkomst till covid-19-kunskaper.
Omvärldsanalys
USA rapporterar 22,6 procents hotellbeläggning
för veckan fram till 28 mars - 2020.
Island står enat
Meet in Reykjavík:
United With Strength.
innovationer skapar möten
De tio mest innovativa entreprenörerna
i Sverige 2020.
omsättningen minus 70-80 procent
Färsk statistik från UC:
Konkurser inom hotell- och restaurang ökar med 123 procent.
positivt besked
Nordiska Hissmässan
samlar hela hissbranschen i Stockholm hösten 2020.
innovationer skapar möten
Fem innovationer
som kommer att revolutionera modeindustrin tilldelas en miljon euro.
ett bra beslut
SkiStars skidanläggningar
i Åre, Sälen och Vemdalen stängs från 6 april.
Event
Expo 2020 Dubai
skjuts upp i ett år.
språnget
Nordens största event
på temat omvärldsanalys omvandlas till Virtual IntelliSummit 2020.
RSS
rss_icon
Länkar
Dundret siktar på World Cup 2023

1983 var Dundret värd för alpina World Cup-tävlingar. Ett strålande arrangemang som fick gott betyg av deltagare, FIS-folket och inte minst publiken! Och nu är siktet inställt på en repris 40 år senare!

”Vi vet vad vi har, vi vet vad vi kan och inte minst vad vi vill”, säger Alexander Kult, vd för bolaget Dundret Gällivare Fjällanläggning AB.

Sommaren 2019 köpte Gällivare kommun skidanläggningen på Dundret och under hösten klev ett engagerat team in för att driftsätta verksamheten inför säsongen. En tuff uppgift med snäv tidsram, men verksamhetschefen Tobias Larsson har med sitt team gjort ett riktigt kanonjobb. Att bland annat två av Sveriges alpina landslag förlade sin försäsongsträning på Dundret och var mycket nöjda, får väl ses som en bekräftelse att Dundrets backar håller hög klass.

”De långsiktiga planerna är bland annat att vidareutveckla och förlänga befintliga backar och installera ett nytt snökanonsystem. Likaså att utveckla aktivitets och nöjesutbudet och fler boendealternativ”, säger Jeanette Wäppling, ordförande för Dundret Fjällanläggning AB.

Dundret är av många betraktat som landets mest tillgängliga fjäll. I och med den pågående samhällsomvandlingen är närheten ännu mer påtaglig, då ett omfattande bostadsbyggande pågår i området Repisvaara i direkt anslutning till Dundret.

”Utöver allt som byggs i centrum, ny gymnasieskola, is- & evenemangsarena och det kommande Multiaktivitetshuset, så är det viktigt att hålla fart i utvecklingen av Dundret”, säger Birgitta Larsson, ordförande för samhällsbyggnad och teknik och fortsätter; ”vi har på kort tid fått så mycket positiv respons kring skidanläggningen och ett World Cup-arrangemang i nära framtid vore perfekt.”

Gällivare kommun vill tillsammans med näringslivet och medborgarna skapa förutsättningar för att göra Dundret till en av landets bästa skidanläggningar. Något som ligger väl i linje med kommunens vision; en arktisk småstad i världsklass.

”Dundret ska bli en socialt, ekologist och ekonomiskt hållbar anläggning där vi tar tillvara naturens förutsättningar. Målbilden är att skapa längre snösäkra säsonger och möjligheten att öka aktivitetsutbudet året om”, säger Henrik Ölvebo, kommunstyrelsens ordförande.

Att jobba för ett alpint World Cup-event 2023 är en perfekt gemensam nämnare för alla krafter som verkar för den fortsatta utvecklingen. Dundret ligger redan nu bra till att bli framröstad till Sveriges bästa skidanläggning i en nationell tävling som skidsajten Freeride.se startat. Omröstning pågår fram till 31 januari.

Foto: Adam Klingeteg

 

En arktisk småstad i världsklass

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Vildmarken ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser.

Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.