platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
hållbarhet
Easyfairs diplomerade
enligt den nationella miljöledningsstandarden Svensk Miljöbas.
hotellnytt
GCCH
köper Hotel Park Allé i Kristianstad.
Mässor skapar möten
Återöppnat Elmia:
Ett unikt mäss- och mötesår.
29/12-8/1
Malmö:
Vinterspelens universum återuppstår på ny plats.
nytt jobb
Josefine Gudmundson
blir hotelldirektör för Clarion Hotel The Pier.
26-27 juni 2023
Sverige arrangerar stor life science-kongress
som del av EU-ordförandeskapet.
Satsar på Business Events
Macaos kasinon satsar framåt på Business Events
investerar runt 170 miljarder kommande decenniet.
Event
Skåne Trendrapport 2022
Event in Skåne: Det har hänt magiska saker i Skåne under 2022.
Omvärldsanalys
Sju mötes- och eventtrender som du behöver känna till inför 2023
Utdrag ur eboken 7 Meeting and Event Trends You Need to Know for 2023.
Omvärldsanalys
Det är dags att bana nya spår för eventplanerare
Alla tecken pekar mot ett hektiskt 2023.
RSS
rss_icon
Länkar
Internationell coachutbildning – en långtidseffekt av VM i bordtennis i Halmstad

Lag-VM i bordtennis som genomfördes i Halmstad 2018 är ett klockrent exempel på goda bieffekter av ett evenemang. Det är dessutom ett strålande exempel på hur viktigt det är med samarbeten. I det här fallet mellan Svenska Bordtennisförbundet, ITTF - International Table Tennis Federation, HBTK - Halmstad Bordtennisklubb, RIU – Riksidrottsuniversitet vid Högskolan i Halmstad samt Halmstads kommun.

Mellan den 6 och 11 december genomförs en helt unik och ny internationell utbildning vid Högskolan i Halmstad, ett pilotprojekt sprunget ur samarbetet i samband med bordtennis-VM i Halmstad 2018. Det är en coachkurs för bordtennistränare på hög nivå som arbetar med spelare regelbundet. Tolv internationella och tolv svenska tränare kommer att studera tillsammans. Kursen består av både teoretiska och praktiska sessioner som fördjupar tränarnas färdigheter och kunskap.

"Det är världsklass på föreläsarna på kursen", säger Thomas Buza, förbundschef på Svenska Bordtennisförbundet. "För oss är detta en extremt viktig utbildning då den fyller ett stort behov. Vi behöver bli både bättre och fler. Samarbetet med det internationella förbundet och Högskolan i Halmstad är mycket värdefullt och vi ser enorm potential för framtiden och hoppas att kunna permanenta utbildningen. Utbyte ger utveckling och gagnar alla".

Vad sägs om följande laguppställning? Glenn Östh, tidigare förbundskapten när Sverige rev den kinesiska muren 1989. Numera är han sportchef på SOK – Sveriges Olympiska Kommitté. Anders Thunström som var förbundskapten för det svenska bordtennislandslaget under guldåldern i början av 1990-talet, han har två VM-guld med sig i bagaget. Andreas Ivarsson, docent och forskare på Högskolan i Halmstad inom välfärd, hälsa och idrott. Han undervisar inom idrottspsykologi. Xavier Sanchez, universitetslektor på Högskolan i Halmstad.Och sist men inte minst, Inte minst, allas vår Jörgen Persson, en av världens genom tiderna bästa bordtennisspelare med massor av VM- och EM-guld i bagaget. Numera verkar Jörgen Persson dessutom som spelarutvecklare och matchcoach i Svenska Bordtennisförbundet.. Det här är ett svårslaget mästarteam som delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper till kursdeltagarna.

Vid Högskolan på Halmstad finns ett av Sveriges Riksidrottsuniversitet. Här kan spelare förena sin idrottsliga karriär med akademiska studier. Vilket är oerhört viktigt för att kunna ha något att falla tillbaka på när idrottskarriären är till ända.

"Den här coachutbildningen blir av tack vare att VM i bordtennis hölls i Halmstad. Det var i samband med det som de rätta kontaktytorna uppstod. Vid en gemensam studieresa 2017 till Shanghai University of Sport föddes idén. På deras campus finns China Table Tennis Collage (CTTC) vilket är ett är världens starkaste akademier med fokus på bordtennis och universitetsstudier. Nu är idén verklighet. Vi hoppas att detta pilotprojekt med coachkursen i förlängningen ska kunna permanentas", säger Urban Johnson, professor i psykologi med inriktning idrottspsykologi vid Högskolan i Halmstad. "Här finns fantastiska möjligheter till utveckling inom det idrottsvetenskapliga området. En av dessa möjligheter är att få hit världens samlade kompetens inom området, exempelvis via vetenskapliga konferenser".

Halmstad har ett gott rykte och är ett etablerat namn i hela bordtennisvärlden sedan VM 2018. Mästerskapet i Halmstad har dessutom en särskild plats i historieböckerna efter att Korea valde att spela som en nation i damernas kvartsfinal. Den gemensamt undertecknade flaggan finns att beskåda på Halmstad Arena.

"När vi jobbar för att ta hem stora evenemang och möten till Halmstad så vet vi på Halmstad Convention Bureau att det kommer att ge många positiva effekter långt efter arrangemangen är genomförda. Men alla tänker nog inte på det utan ser bara till själva evenemanget. Vi hoppas att den här unika coachkursen kan vara en ögonöppnare för vilka synergier som kan uppstå", säger Ann Johansson, chef för Evenemang och möten på Destination Halmstad. VM-effekten lever i allra högsta grad. Bordtennis-VM 2018 i Halmstad var ett hållbart och lyckat evenemang. Mästerskapet gav inte bara mångmiljonintäkter till det näringslivet i Halmstad och Halland, utan har också satt avtryck genom de många sociala aktiviteter som anordnats i regionen.

Halmstad Convention Bureau som ingår i det kommunägda bolaget Destination Halmstad AB är en viktig pusselbit för att kunna skapa förutsättningar att ta hem den här typen av stora arrangemang. Finns det bara en lokal värd finns Halmstad Convention Bureau som en sparringpartner och guide från start till mål om så önskas.

Att jobba för att få stora evenemang och möten till en kommun är oerhört viktigt ur ett långsiktigt perspektiv. Platsmarknadsföringen bidrar till ökad attraktivitet som har socioekonomiska intressen. Spinn off-effekter ger avtryck på samhällsekonomiska aspekter kopplat till exempelvis social och ekonomisk hållbarhet. Allt handlar om att se helheten.

Lag-VM i bordtennis 2018, som spelades i Halmstad Arena den 29 april–6 maj, lockade tusentals besökare från hela världen till Halland. Den turistekonomiska rapporten för evenemanget visar att besökarnas totala omsättning uppgick till 51,6 miljoner kronor, varav cirka 21,4 miljoner kronor gick till logi/boende och cirka 30,2 miljoner kronor gick till konsumtion. Det var ett hållbart och lyckat evenemang ur flera perspektiv. Mästerskapet gav inte bara mångmiljonintäkter till det lokala näringslivet, utan har också satt avtryck genom de många sociala aktiviteter som anordnats i regionen.

Liebherr World Table Tennis Championships 2018 arrangerades 29 april–6 maj i Halmstad Arena. 70 damlag och 72 herrlag från omkring 100 nationer deltog i mästerskapet. Arrangörer var Internationella Bordtennisförbundet, Svenska Bordtennisförbundet och Destination Halmstad.

 

Bilden: Ett oförglömligt bordtennis-VM i Halmstad där Sverige tog hem bronsmedaljen. Vi är fotfarande lika glada och stolta. Foto: ITTF.