platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
hotellnytt
25hours
öppnar sitt första hotell i Skandinavien.
60 000 bokade möten
Sverige – det enda
nordiska landet som saknas på IBTM World.
hotellnytt
Nya ägare av Villa Gladtjärn,
tidigare Barken Konferens.
Hållbarhet
American Express Meetings & Events
undertecknar Net Zero Carbon Events-löfte.
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
Utvidgat samarbete
Svenska Möten
ingår ett fördjupat partnerskap med IACC.
+300 deltagare
Rekordintresse
för gruvmöte i Stockholm.
RSS
rss_icon
Länkar
Byggnadsvård lockar allt fler - 600 experter till konventet i Mariestad

Fler än 600 personer kommer till Byggnadsvårdens konvent i Mariestad 25 - 27 september för att vidga sina kunskaper om kulturarv, hantverk och hållbart byggande. Med miljön i fokus är byggnadsvård mer aktuellt än någonsin och konventet blev snabbt fullbokat.

"Vi förstod tidigt att biljetterna skulle sälja slut", säger Sara Roland, projektsamordnare på Byggnadsvårdens konvent och byggnadsantikvarie på Västarvet Kulturmiljö.

"Det visar hur stort intresset är för byggnadsvård just nu. Det är fjärde gången vi arrangerar Byggnadsvårdens konvent. Förra gången var vi drygt 500 medverkande, men det tillkommer hela tiden fler yrkesaktiva, så konventet växer fort, vi har över 150 programpunkter. Här finns alla från snickare, dekormålare och timmermän, till arkitekter, ingenjörer och representanter från museer och myndigheter."

Inom byggnadsvården vet man hur man bygger hållbart, anser Stephan Fickler, verksamhetsledare på Svenska byggnadsvårdsföreningen:

"Istället för att hela tiden använda nya resurser för att producera något som snabbt slängs är byggnadsvården mer resurssnål i sitt förhållningssätt. Det mest hållbara är förstås att använda befintliga hus i så stor utsträckning som möjligt. Genom varsamt och regelbundet underhåll kan gamla byggnader klara sig fint i många hundra år. Äldre, kulturhistoriska byggnader är ofta gedigna konstruktioner som kan anpassas för nya användningar, vilket också är klimatmässigt bra."

26 till 28 september finns det möjlighet för den intresserade allmänheten att kostnadsfritt få en inblick i hur man renoverar, restaurerar och bygger nytt på beprövat och hållbart vis. Då är det nämligen byggnadsvårdsmässa i konventets lokaler.

"I samband med att Sveriges experter inom byggnadsvård besöker Mariestad arrangerar vi Byggnadsvårdens marknad. Den är öppen för allmänheten, så att privatpersoner också kan träffa landets främsta företag på gamla hus. Här kan du få tips och råd om hur du ska göra, vilka material som passar bäst och hitta hantverkare med kompetenser du inte trodde fanns," säger Peter Jarbring som är mässansvarig.

 

Tre anledningar till att byggnadsvårda:

1. Rädda klimatet

Att laga istället för att byta ut sparar resurser och minskar utsläppen.

2. Rädda husen

Att byggnadsvårda är att använda material och metoder som borgar för lång hållbarhet.

3. Rädda kulturarvet

Människor mår bra av förankring och en vacker miljö. Äldre hus är utformade med omsorg från detalj till helhet och berättar vår historia.

 

Byggnadsvårdens konvent arrangeras av Riksantikvarieämbetet, Hantverkslaboratoriet, Västarvet, Byggnadsvårdsföretagen och Svenska byggnadsvårdsföreningen den 25 till 27 september i Mariestad. Fullständigt program går att ladda ned här. Konventet invigs i Mariestads domkyrka klockan 15:00 den 25 september.

Ulla Skoog (som 2015 höll sitt Sommar i P1 om byggnadsvård och har varit programledare av programmet Husesyn i P1) delar ut Svenska byggnadsvårdsföreningens pris Årets byggnadsvårdare 26 september. Byggnadsvårdsmässan öppnar för allmänheten klockan 13:00 den 27 september.

Riksantikvarieämbetet är den nationella myndighet i Sverige som leder och stöder arbetet med att bevara, använda och utveckla kulturarvet. Ansvaret omfattar i första hand frågor om kulturlandskap, kulturmiljöer, kulturföremål och museer.

Västarvet är en del av Västra Götalandsregionen och Sveriges största förvaltning för natur- och kulturarv. Vår ambition är att belysa natur- och kulturarvet från det lokala till det globala, från forntid till framtid och göra historien levande och tillgänglig för så många som möjligt.

Hantverkslaboratoriet vid Göteborgs universitet är ett nationellt centrum för kulturmiljövårdens hantverk, som drivs i samarbete med hantverksföretag, branschorganisationer och samhällssektorer.

Byggnadsvårdsföretagen är ett samarbete mellan 10 regionala företagsnätverk och är en nationell branschorganisation för specialister inom byggnadsvård. Här finns cirka 230 företag i nästan hela landet med specialistkompetens inom underhåll och restaurering av kulturhistoriskt värdefulla byggnader.

Svenska byggnadsvårdsföreningen är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.

 

Bilden: Från Byggnadsvårdens konvent och mässa i Mariestad 2017. Foto: Åsa Lindberg