platsannonser
Strategisk projektledare
Destination Eskilstuna
nyheter
Wow factor
Fotografiska
öppnar i New York.
nytt jobb
Stefan Sjöstrand
ny vd för Skistar.
hotellnytt
Frösö Park Hotel
planerar att bygga hostel i tidigare logement.
250 experter
Nationell konferens
Sverige mot Narkotika till Borås.
hållbart långsiktigt
​Nytt samarbetsavtal
mellan Östersunds kommun och Destination Östersund ska utveckla besöksnäringen.
Events skapar möten
Internationell coachutbildning
– en långtidseffekt av VM i bordtennis i Halmstad.
Hotellnytt
Elite Hotels
storsatsar på gym och spa.
innovationer
​Helsingborg
bygger AI-fabriken Smarter City Lab med stöd från Vinnova.
hotellnytt
Stor hotellsatsning av Winn Hotel Group
lyfter Södertälje centrum.
hotellnytt
Norrköping når nya höjder
med Winn Hotel Groups nya hotell.
RSS
rss_icon
Länkar
Fotografiska öppnar i New York

I New York, på Manhattan, finns nu ett Fotografiska. Denna svenska kulturverksamhet går på export till fotografins centrum när Fotografiska New York öppnar 14 december. En efterlängtad mötesplats dedikerad fotografi när entreprenörerna och grundarna Per och Jan Broman ser ett av sina mål gå i uppfyllelse. Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr hyllar hur denna svenska kulturinstitution sätter Stockholm på den internationella kartan.

Fotografiska slår upp portarna i New York 14 december. Mitt i denna pulserande smältdegel finns nu en svensk kulturinstitution vars vision är att bidra till en mer medveten värld – och det på 281 Park Avenue South i Church Missions House, en historisk byggnad i området som kallas Charity Road.

"Vi känner oss stolta inte bara som grundare utan även som stockholmare och svenska entreprenörer att Fotografiska nu öppnar i New York. Målet från starten av Fotografiska var att bygga världens bästa mötesplats dedikerat fotografi. Efter snart tio år är detta mål uppnått i Stockholm med hjälp av extremt passionerade samt engagerade medarbetare och fotografer", säger Jan Broman och Per Broman, grundare av Fotografiska.

För Anna König Jerlmyr, Stockholms finansborgarråd, är Fotografiskas betydelse för Stockholm något hon framhåller med stolthet.

"Fotografiska är en juvel i Stockholm som skapar nya insikter och möten mellan både inhemska och internationella besökare. För mig är det en plats som symboliserar de värden som Stockholm står för som öppenhet, hållbarhet och medmänsklighet. Fotografiska uppmärksammar skilda teman i sina utställningar, där bilderna berättar om vår dåtid, samtid och framtid, vilket gör att Fotografiska även bidrar till det viktiga samtalet om vilken värld vi vill se framåt".

Sverige är duktigt på att leverera artister och skådespelare till ”The Promised Land of Opportunities”. Men att en hel svensk kulturverksamhet går på export hör inte till vanligheterna, ännu ovanligare är att det sker på Manhattan. Vilket Anna König Jerlmyr ser som ett ytterst positivt sätt att positionera Sverige i New York.

"Äntligen! Bilder säger så mycket mer än text och jag är stolt över att fler kommer få möjlighet att beröras när nu Fotografiska öppnar i New York. Förhoppningsvis kommer det också att stärka intresset för Stockholm ytterligare eftersom det var här allt började. Genom sina utställningar bidrar Fotografiska till att sätta ljus på en rad olika frågor, områden som berör miljön, religion och social kultur. På så sätt bidrar verksamheten till ett vidgat förhållningssätt hos besökarna och en fördjupad förståelse för de ämnen som uppmärksammas".

 

Foto: Helene Schmitz, svensk konstfotograf är en av fem fotografer som öppnar Fotografiska New York. Thinking Like a Mountain (2017) © Helene Schmitz

 

Bröderna Broman började leta hus i New York redan 2013 och fann denna slumrande pärla två år senare. Då huset är kulturminnesskyddat och 1800-talshus är ovanliga i staden där det ständigt byggs nytt och större, tog sen en ytterst väl kontrollerad ombyggnation vid – och drog ut på tiden. Men det var det värt. Fotografiska New York är en magisk mötesplats full av fotografi, vacker arkitektur och inspiration för alla sinnen.

"Redan från början hade vi en dröm att skapa flera fotografiska museum och mötesplatser ute i världen där Tallinn var först ut i somras. När vi nu går in i staden med mest brus, är det ett brus som kommer lära oss mycket som vi kan ta vidare i vår fortsatta expansion. Var vi än öppnar ska den där särskilda Fotografiska-känslan finnas och jag är övertygad om att svenskar som besöker New York kommer känna igen sig och uppleva Fotografiska New York som en attraktiv mötesplats, precis som de gör i Stockholm", säger Jan Broman.

Byggnaden från 1894 har unika kvaliteter och en mycket speciell historia med sina gedigna rötter i att husera verksamheter som vill göra skillnad. Church Missions House byggdes från början till en mängd frivilligorganisationer som på olika sätt engagerat arbetade för bättre förhållanden i samhället. En tradition som Fotografiska, som genom fotografins förmåga att väcka känslor och skapa debatt ständigt lyfter viktiga samhällsfrågor, känner sig hemma hos.

"För oss handlar Fotografiska, var det än ligger, om att erbjuda människor en plats som skapar en känsla av meningsfullhet, av inspiration, nya tankar och upplevelser. En mötesplats du vill göra din och återvända till", säger Per Broman.

Här på Fotografiska New York kommer visas cirka 20 utställningar per år kombinerat med ett mycket ambitiöst program av uppträdanden, seminarier, sköna häng och inspirerande umgänge. Till det Steven Star, en av stadens mest uppskattade stjärnrestauratörer, som serverar en mix av europeiskt och amerikanskt kök, samt en eventverksamhet och cocktailbar placerad i den lilla före detta kyrkan som hör till museet.

Fotnot: Fotografiska New York öppnar med fem soloutställningar varav en är svenska Helene Schmitz samt Ellen von Unwerth, Tawny Chatmon, Adi Nes, och i ett samarbete med TIME visas verk av Anastasia Taylor-Lind.

-----------------------------------------------------------------------------------------------Fotografiska Stockholm är inte bara världens högst ansedda museum tillägnat fotografiets fantastiska värld. Här finns även en internationellt prisbelönt restaurang som utsågs till ”Årets museirestaurang” 2017 som bjuder på hållbar njutning och magisk utsikt över vattnet. Dessutom en cool bar samt inspirerande lokaler för olika evenemang och konferenser, en hyllad foto-akademi och en butik med ett stort urval av fotoböcker. Allt samlat i det vackra Stora Tullhuset från 1910-talet.

Museets kärna är ett nätverk av världsledande fotografer, och sedan öppnandet har Fotografiska skapat mer än 190 utställningar med verk av ikoner som Annie Leibovitz, David LaChapelle, Irving Penn, Helmut Newton, Sarah Moon, Nick Brandt, Ellen von Unwerth och Andres Serrano samt många unga, lovande fotografer. Genom att ta ansvar och ta ställning i kontroversiella frågor har Fotografiska ett tydligt inflytande och spelar en aktiv roll i det svenska samhället. Museets mål är enkelt ”To inspire a more conscious world”, att bidra till en mer medveten värld. Att genom fotografiets kraft föra människor samman, öka medvetenheten och skapa positiv påverkan.

Fotografiska öppnade i Stockholm 2010, men nu växer familjen och har öppnat i Telliskivii Creative City i Tallinn samt Park Avenue South i New York. Genom att etablera sig där vill Fotografiska omdefiniera den traditionella museiupplevelsen och skapa mötesplatser där människor bjuds in att hänga och umgås, inspireras, ifrågasätta det som tas för självklart och växa som individer. Det händer något när du möter konsten – du möter dina medmänniskor och du möter dig själv.

 

Per Broman och Jan Broman grundare av Fotografiska, nu stolta vid öppningen av Fotografiska New York. Foto: Thomas Nilsson

Stefan Sjöstrand ny vd för Skistar

Styrelsen i SkiStar har beslutat att utse Stefan Sjöstrand till vd och koncernchef med tillträde senast den 11 juni 2020.

Stefan arbetar idag på Ingka Centres (IKEA) som Commercial & Digital Manager. De senaste tretton åren har han arbetat för IKEA i olika befattningar, bland annat som Commercial Manager för IKEA Group och medlem av koncernledningen och management board, vd för IKEA Kanada med cira 7 000 medarbetare, vice vd för IKEA Frankrike med cirka 12 000 medarbetare och affärsområdeschef på IKEA of Sweden, IKEA:s sortimentsutvecklingsbolag i Älmhult. Stefan har även erfarenhet från olika vd- och ledningsroller inom bland annat Weibulls, OLW, Malaco och Marabou. Han är född 1968 och är utbildad DIHM Marknadsekonom.

"Jag är mycket glad över att vi rekryterat Stefan Sjöstrand till rollen som SkiStars vd och koncernchef. Stefan kommer att bidra med sin breda erfarenhet från olika kommersiella roller. Han har stor konsumentförståelse, gedigen erfarenhet av att arbeta med starka varumärken och har konsekvent levererat starka resultat i sina tidigare roller. Dessutom är Stefan omvittnat en uppskattad, tydlig och inspirerande ledare bland sina medarbetare, vilket vi värderar högt", säger styrelsens ordförande Eivor Andersson.

"Det känns väldigt inspirerande att få förtroendet att leda SkiStar, som är ett välskött bolag med fin historisk utveckling, drivet med stark entreprenörsanda och med stor framtida potential. Jag ser fram emot att tillsammans med SkiStars styrelse, personal och affärspartners fortsätta utveckla bolaget och skapa värde för aktieägarna", säger Stefan Sjöstrand.

Vid tidpunkten då Stefan Sjöstrand tillträder som vd och koncernchef återgår Anders Örnulf, som sedan den 1 december 2019 verkar som tillförordnad vd och koncernchef, till sin roll som bolagets CFO.

Frösö Park Hotel planerar att bygga hostel i tidigare logement

Frösö Park Hotel har fått klartecken för sina utbyggnadsplaner. I en första etapp är planen att bygga 100 nya bäddar, genom att göra ett hostel av de tidigare logementsbyggnaderna på Frösö Park. En arkitekttävling pågår just nu och ska vara klar i början av de nya året.

I byggnaderna där många unga män och kvinnor tidigare gjort lumpen planerar Frösö Park Hotel nu ett modernt hostelboende, en hybrid mellan ett vandrarhem och ett designhotell, som går under arbetsnamnet Frösö Park MoHo.

Den snabbast växande trenden just nu i hotellbranschen är ett enklare men trendigt boende som tillåter mer pengar till andra upplevelser.

"När jag ser hur många olika kundgrupper som vill komma till oss, många med fokus på upplevelser och aktiviteter, ser jag ett behov av att bredda produktutbudet. Därifrån kommer idén till en typ av enklare boende som just nu blir alltmer populärt i hotellbranschen. Vi vill ge våra kunder den valmöjligheten", säger Jacob Dahlberg, vd Frösö Park Hotel.

I ett första skede planeras 100 nya bäddar men ambitionen är att inom tre år öka antalet bäddar med 300. Sedan Frösö Park Hotel startade 2015 har antalet gästnätter ökat för varje år. Hotellet svarar för en stor del av den ökning som skett i Östersund de senaste åren. Under 2018 stod Frösö Park Hotel för 10 procent av det totala antalet gästnätter i Östersund.

"Det är fantastiskt roligt att se att hotellet har kunnat komplettera befintligt boende och besöksnäring. Det visar på att vi har en egen nisch och att vi kan bidra till den här regionen", säger Jacob Dahlberg.

Jacob Dahlberg har nu arbetat sina första 100 dagar som vd för Frösö Park Hotel, sedan han startade i september i år. Under den tiden har han fått en bild av varför så många gäster vill komma hit.

"Jag uppskattar vidderna i Jämtland och på Frösön vilket jag får uppfattningen att även våra gäster gör. Vi har haft gäster som uttryckt att ett lugn infunnit sig, redan på väg hit. Vårt spa, som blivit prisbelönt i år, har också blivit en integrerad del av upplevelsen att komma hit", säger Jacob Dahlberg.

 

Foto: Vybild över Frösö Park

Nationell konferens Sverige mot Narkotika till Borås

ECAD-Sverige anordnar årligen konferensen Sverige mot Narkotika. Mötet lockar cirka 250 personer och kommer nästa år att hållas i Borås den 27-28 maj.

Konferensen är en manifestation mot narkotika och en träffpunkt för alla som är engagerade i narkotikafrågan. Kommunalanställda inom drog- och brottsförebyggande arbete, vård och behandling, anställda inom rättsväsendet, representanter från frivilligrörelserna samt den breda allmänheten är välkomna att delta.

"Vi är glada att få hälsa Sverige mot narkotika välkomna till Borås och att Borås Stads Fritid- och folkhälsoförvaltning tar på sig arrangörsrollen. Förutom de inbjudna mötesdeltagarna arbetar vi för att fler i Borås ska få ta del av konferensen och därmed sprida kunskapen lokalt i vår stad", säger Anna Lilja, projektledare på Borås Convention Bureau.

European Cities Against Drugs (ECAD) bildades 1994 på initiativ av Stockholms stad som en reaktion mot de krafter som med staden Frankfurt i spetsen dragit igång en rörelse för legalisering av narkotika. En resolution antogs som grund för det fortsatta arbetet och som stöd för FN:s konventioner och resolutioner mot narkotikamissbruket. ECAD har i dag 251 medlemsstäder i 30 länder i Europa. I Sverige har 37 kommuner undertecknat Stockholmsresolutionen och därmed blivit medlemmar i ECAD.

"Vi fick förfrågan om att arrangera konferensen tack vare vårt medlemskap i ECAD. Vi ser det som en möjlighet att uppmärksamma stadens folkhälsoarbete och arbete mot narkotika. Det är även viktigt att kommunicera att Borås tar ställning mot de krafter i samhället som verkar för en legalisering", säger Emelie Risbeck, utvecklingsledare på Fritids- och folkhälsoförvaltningen.

 

Läs mer om ECAD på ecad.net

 

Foto: CC-BY 2.0 Teunie van Hernen

​Nytt samarbetsavtal mellan Östersunds kommun och Destination Östersund ska utveckla besöksnäringen

Östersunds kommun och Destination Östersund har undertecknat ett långsiktigt samarbetsavtal med målsättningen att fortsätta utveckla besöksnäringen i Östersund. Det är verksamheterna inom Turist Center, marknadsföring av staden samt möten och kongresser som ingår i det upphandlade uppdraget.

"Det nya samarbetsavtalet med kommunen ger oss nu möjlighet att fortsätta marknadsföra Östersund lokalt, nationellt och internationellt för att fler ska vilja åka hit, trivas och när de åkt, längta tillbaka. Vi tar hand om besökarna när de är här genom vårt Tourist Center, etablerade Info Points och vårt arbete med värdskap. Vi fortsätter att sälja in Östersund som en plats för möten i Sverige. Möten ger pengar till kommunen och näringslivet, samtidigt passar vi på att visa upp Östersund", säger Martin Sahlberg, destinationschef, Destination Östersund och han fortsätter: "Vårt arbete med att utveckla besöksnäringen ska bidra till att företagen får möjligheter till ökad försäljning, möjlighet till fler arbetstillfällen och ökade skatteintäkter".

"Det är med glädje jag nu kan konstatera att vi kommer att fortsätta vårt redan goda samarbete för att vi tillsammans ska utveckla destinationen Östersund på allra bästa sätt! Besöksnäringen är en basnäring, med tillväxt och stor potential, som berör många olika sektorer i vårt samhälle. Vi ska fördjupa vår samverkan för att lyckas nå våra mål, den resan inleder vi nu tillsammans", säger Fredric Kilander, Näringslivschef, Östersunds kommun.

Destination Östersund är besöksnäringens plattform för att i samarbete med Östersunds kommun och andra intressenter verka för destinationens utveckling och framgång. Företaget har en avgörande roll för samordningen mellan besöksnäringens olika aktörer, och har en bred förankring i näringslivet. Allt som gör, görs till gagn för de som besöker Östersund och för dem som bor i här.

Internationell coachutbildning – en långtidseffekt av VM i bordtennis i Halmstad

Lag-VM i bordtennis som genomfördes i Halmstad 2018 är ett klockrent exempel på goda bieffekter av ett evenemang. Det är dessutom ett strålande exempel på hur viktigt det är med samarbeten. I det här fallet mellan Svenska Bordtennisförbundet, ITTF - International Table Tennis Federation, HBTK - Halmstad Bordtennisklubb, RIU – Riksidrottsuniversitet vid Högskolan i Halmstad samt Halmstads kommun.

Mellan den 6 och 11 december genomförs en helt unik och ny internationell utbildning vid Högskolan i Halmstad, ett pilotprojekt sprunget ur samarbetet i samband med bordtennis-VM i Halmstad 2018. Det är en coachkurs för bordtennistränare på hög nivå som arbetar med spelare regelbundet. Tolv internationella och tolv svenska tränare kommer att studera tillsammans. Kursen består av både teoretiska och praktiska sessioner som fördjupar tränarnas färdigheter och kunskap.

"Det är världsklass på föreläsarna på kursen", säger Thomas Buza, förbundschef på Svenska Bordtennisförbundet. "För oss är detta en extremt viktig utbildning då den fyller ett stort behov. Vi behöver bli både bättre och fler. Samarbetet med det internationella förbundet och Högskolan i Halmstad är mycket värdefullt och vi ser enorm potential för framtiden och hoppas att kunna permanenta utbildningen. Utbyte ger utveckling och gagnar alla".

Vad sägs om följande laguppställning? Glenn Östh, tidigare förbundskapten när Sverige rev den kinesiska muren 1989. Numera är han sportchef på SOK – Sveriges Olympiska Kommitté. Anders Thunström som var förbundskapten för det svenska bordtennislandslaget under guldåldern i början av 1990-talet, han har två VM-guld med sig i bagaget. Andreas Ivarsson, docent och forskare på Högskolan i Halmstad inom välfärd, hälsa och idrott. Han undervisar inom idrottspsykologi. Xavier Sanchez, universitetslektor på Högskolan i Halmstad.Och sist men inte minst, Inte minst, allas vår Jörgen Persson, en av världens genom tiderna bästa bordtennisspelare med massor av VM- och EM-guld i bagaget. Numera verkar Jörgen Persson dessutom som spelarutvecklare och matchcoach i Svenska Bordtennisförbundet.. Det här är ett svårslaget mästarteam som delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper till kursdeltagarna.

Vid Högskolan på Halmstad finns ett av Sveriges Riksidrottsuniversitet. Här kan spelare förena sin idrottsliga karriär med akademiska studier. Vilket är oerhört viktigt för att kunna ha något att falla tillbaka på när idrottskarriären är till ända.

"Den här coachutbildningen blir av tack vare att VM i bordtennis hölls i Halmstad. Det var i samband med det som de rätta kontaktytorna uppstod. Vid en gemensam studieresa 2017 till Shanghai University of Sport föddes idén. På deras campus finns China Table Tennis Collage (CTTC) vilket är ett är världens starkaste akademier med fokus på bordtennis och universitetsstudier. Nu är idén verklighet. Vi hoppas att detta pilotprojekt med coachkursen i förlängningen ska kunna permanentas", säger Urban Johnson, professor i psykologi med inriktning idrottspsykologi vid Högskolan i Halmstad. "Här finns fantastiska möjligheter till utveckling inom det idrottsvetenskapliga området. En av dessa möjligheter är att få hit världens samlade kompetens inom området, exempelvis via vetenskapliga konferenser".

Halmstad har ett gott rykte och är ett etablerat namn i hela bordtennisvärlden sedan VM 2018. Mästerskapet i Halmstad har dessutom en särskild plats i historieböckerna efter att Korea valde att spela som en nation i damernas kvartsfinal. Den gemensamt undertecknade flaggan finns att beskåda på Halmstad Arena.

"När vi jobbar för att ta hem stora evenemang och möten till Halmstad så vet vi på Halmstad Convention Bureau att det kommer att ge många positiva effekter långt efter arrangemangen är genomförda. Men alla tänker nog inte på det utan ser bara till själva evenemanget. Vi hoppas att den här unika coachkursen kan vara en ögonöppnare för vilka synergier som kan uppstå", säger Ann Johansson, chef för Evenemang och möten på Destination Halmstad. VM-effekten lever i allra högsta grad. Bordtennis-VM 2018 i Halmstad var ett hållbart och lyckat evenemang. Mästerskapet gav inte bara mångmiljonintäkter till det näringslivet i Halmstad och Halland, utan har också satt avtryck genom de många sociala aktiviteter som anordnats i regionen.

Halmstad Convention Bureau som ingår i det kommunägda bolaget Destination Halmstad AB är en viktig pusselbit för att kunna skapa förutsättningar att ta hem den här typen av stora arrangemang. Finns det bara en lokal värd finns Halmstad Convention Bureau som en sparringpartner och guide från start till mål om så önskas.

Att jobba för att få stora evenemang och möten till en kommun är oerhört viktigt ur ett långsiktigt perspektiv. Platsmarknadsföringen bidrar till ökad attraktivitet som har socioekonomiska intressen. Spinn off-effekter ger avtryck på samhällsekonomiska aspekter kopplat till exempelvis social och ekonomisk hållbarhet. Allt handlar om att se helheten.

Lag-VM i bordtennis 2018, som spelades i Halmstad Arena den 29 april–6 maj, lockade tusentals besökare från hela världen till Halland. Den turistekonomiska rapporten för evenemanget visar att besökarnas totala omsättning uppgick till 51,6 miljoner kronor, varav cirka 21,4 miljoner kronor gick till logi/boende och cirka 30,2 miljoner kronor gick till konsumtion. Det var ett hållbart och lyckat evenemang ur flera perspektiv. Mästerskapet gav inte bara mångmiljonintäkter till det lokala näringslivet, utan har också satt avtryck genom de många sociala aktiviteter som anordnats i regionen.

Liebherr World Table Tennis Championships 2018 arrangerades 29 april–6 maj i Halmstad Arena. 70 damlag och 72 herrlag från omkring 100 nationer deltog i mästerskapet. Arrangörer var Internationella Bordtennisförbundet, Svenska Bordtennisförbundet och Destination Halmstad.

 

Bilden: Ett oförglömligt bordtennis-VM i Halmstad där Sverige tog hem bronsmedaljen. Vi är fotfarande lika glada och stolta. Foto: ITTF.