platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
Utvidgat samarbete
Svenska Möten
ingår ett fördjupat partnerskap med IACC.
+300 deltagare
Rekordintresse
för gruvmöte i Stockholm.
+1000 deltagare
Norden
ska bli världens mest hållbara och cirkulära region.
föreningar skapar möten
Delat ordförandeskap,
en framgångssaga för Scouterna.
hotellnytt
Steam Hotel tar nästa steg
– förvärvar Actionbad.
här kan man skapa kongresser
Dags för Helsingborgs
föreningslivs årliga konferens.
RSS
rss_icon
Länkar
Bjarke Ingels Group designar nytt H. C. Andersen Hotel för Tivoli i Köpenhamn

Två internationellt kända varumärken, BIG och Tivoli, är nu partners i en spektakulär utveckling av Köpenhamns centrala och ikoniska nöjespark. H. C. Andersen Hotel-projektet omfattar ett 18-våningshus som komplement till Tivolislottet från 1893, och fortsätter därmed Tivolis tradition att balansera sin gammaldags charm med visionär arkitektur. För båda parter är en hållbar profil avgörande.

Under en presskonferens på Nimb Hotel i Tivoli avslöjade Tivolis vd Lars Liebst tillsammans med BIG Founding Partner Bjarke Ingels planer för H. C. Andersen Hotel, belägen i Tivoli-nöjesparken med utblick mot Köpenhamns stadshus. Projektet består av att renovera och återställa Tivoli slott 1893, renovera Panorama Pavilion 1883 och bygga en ny 18-våningspagod. H. C. Andersen Hotel är uppkallat efter danska sagodikaren Hans Christian Andersen.

 

Bjarke Ingels förklarar:

”Tivoli är en unik oas av frodiga trädgårdar och nyckfull arkitektur i centrala Köpenhamn. Ett riktigt kosmopolitiskt grannskap i hjärtat av den danska huvudstaden är Tivolis kulturella och biologiska mångfald, till skillnad från någon annan plats i Köpenhamn. Med en renovering av Tivoli slott 1893 och tillägg av en ny byggnad har vi försökt fånga och accentuera det befintliga slottets karaktär, skapa en ny typologi inspirerad av Tivolis arketypiska arkitektur. En hybrid mellan trädgårdens pagoder, paviljonger och torn bygger vårt förslag en bro mellan stadens historia och nutid - de närliggande Rundetårn och Axel Towers - liksom stadens arkiv av orealiserade drömmar. Förflutna, nutid och fantasi förenad i hjärtat av Köpenhamn.”

Tivolis nya pagod, som Tivoli själv, kommer att vara täckt av frodiga trädgårdar och grönska. Den kommer att ha en hållbar profil till högsta standard i överensstämmelse med Tivolis tradition för att köpa grön energi och generera generellt så liten miljöpåverkan som möjligt.

 

Tivoli, framtiden och arvet

Tivoli grundades 1843 och är en historisk plats samt modern attraktion och upplevelsemärke. Den fortsatta utvecklingen är nyckeln till framgången för den ikoniska nöjesparken, förklarar vd Lars Liebst.

”Endast genom projekt som detta kan Tivoli vara relevant för framtida besökare. Det har bevisats gång på gång att det inte är tillräckligt med Tivolis historiska charm. Förändring finns i Tivolis DNA, det är vårt arv, och Tivoli har alltid anlitat de bästa arkitekterna för att se till att nya tillägg kommer att stå ut uner lång tid, för vi bygger för framtiden.”

 

New Urban Park

Förutom H.C. Andersen Hotel-projektet presenterade Tivoli tillsammans med Gehls vd Birgitte Bundesen Svarre en idé att göra Vesterbrogade till en stadspark. Den känd stadsdesignern och stadsplaneraren Gehl har utformat ett rekreationsutrymme på 10 400 kvm med endast gång- och cykeltrafik framför Tivoli och angränsande Köpenhamns torg. Stadsparken kommer att fungera som buffertområde för stora evenemang på Stadshuset Square och i Tivoli för att stärka Köpenhamns gröna profil som en av världens mest levande städer.

 

Nästa steg

Dagens presentation var första gången båda projekten publicerades. Nästa steg är att göra de slutliga förslagen till projekten och lägga fram förslagen till kommunen. Det kommer också att finnas en period för offentliga utfrågningar, och det är inte möjligt att ställa in ett öppningsdatum för ettdera projektet.


Om BIG

BIG arbetar med arkitektur, design, är urbanister, landskapsfackmän, inrednings- och produktdesigners, forskare och uppfinnare i Köpenhamn, New York, London och Barcelona. Företagets senaste projekt inkluderar Lego House i Billund, Maritime Museum of Denmark, Noma restaurang i Köpenhamn, Vancouver House i Kanada och många fler.

BIGs arkitektur framstår ur en noggrann analys av hur det moderna livet ständigt utvecklas och förändras.

 

Om Gehl

Gehl är en stadsdesignkonsult som erbjuder kompetens inom stadsdesign, arkitektur och stadsplanering. Vi tillämpar ett folk-första tillvägagångssätt med empirisk analys, strategisk planering och mänsklig centrerad design för att bemyndiga medborgare, beslutsfattare, företagsledare och organisationer att skapa ett bättre vardag för alla människor i städer runt om i världen.

 

Om Tivoli

Tivolis grundare Georg Carstensen inspirerades av europeiska nöjesparker och med danska kungens tillåtelse öppnade Tivoli den 15 augusti 1843. Idag är Tivoli Danmarks populäraste attraktion med 4,6 miljoner besökare årligen. Cirka en tredjedel av besökarna är turister. Tivoli-upplevelsen omfattar åkturer och spel, levande musik och ballett varje dag under sommaren, uppträdanden på flera inomhusplatser och spektakulära landskap med blommar och unik arkitektur. De uppskattade traditionerna inkluderar Tivoli Youth Guard-marchbandet, belysningen och de veckovisa fyrverkerierna.

 

Tivoli är Copehagens största restaurangområde med 25 restauranger, 9 kaféer, 12 snabbmatställen, 6 barer, 11 butiker med godis, glass och kakor plus 16 företag i Tivoli Food Hall. Många av butikerna är öppna hela året, bland annat Nimb Hotel, som utsågs till ”Hotel of the Year 2015" bland alla små lyxhotell i världen. I november 2017 öppnade Tivoli Corner med Tivoli Food Hall, takterrass, restauranger och extra rum för Nimb Hotel.

 

Tivoli och dess koncessioner hade 2018 en omsättning på 1,5 miljarder kronor och Tivoli A / S uppnådde en vinst för året före skatt på 120,6 miljoner kronor.