platsannonser
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
hotellnytt
Comfort Hotel
växer i Göteborg
Hotellnytt
Rekord i antal hotellnätter
under H22 City Expo i Helsingborg.
Nytt jobb
Sophie Ahlin
har tagit över Clarion Collection Hotel Temperance.
Fler än 2300 deltagare
Cvent Connect Europe
handlar om mångfald, jämställdhet och inkludering.
5 oktober 2022
Nick Shackleton-Jones:
Hur man skapar en arbetsplatskultur vid L&D-evenemang.
19 oktober, Stockholm
Årets största mötesplats
om hotell och hotellfastigheter.
2 december 2022
eComExpo gör endags transport- och energikonferens i Göteborg:
”Vi måste synka myndigheternas arbete för en fossilfri transportnäring
SmartBygd Event
Digitala lösningar och innovationer
visas på mässa i Dorotea.
hotellnytt
Förenade Arabemiratens hotellmarknad
kommer att växa med 25 procent till 2030.
19-22 september 2023
Global Investigative Journalism Conference kommer till Göteborg
GIJC23 flyttas från Sydney, Australien till Göteborg 19–22 September 2023.
RSS
rss_icon
Länkar
Sigtunakockar tävlar i världsfinalen av Copper Skillet i Toronto 11 april 2019

Nu är det nära! Sigtunas mästerkockar Niclas Jansson från Sigtunahöjden och Emil Jonsson från Steningevik representerar IACC Europe i världsfinalen av Copper skillet som avgörs den 11 april i Toronto, Kanada där den 15e vinnaren av Copper Skillet koras.

Den populära kocktävlingen Copper Skillet arrangerades första gången 2004 för att uppmärksamma konstnärskapet och den höga kvaliteten hos de bästa kockarna från IACCs medlemsanläggningar runtom världen. Tävlingen lyfter och uppmärksammar också kockarnas bidrag till IACCs mål om att leverera extraordinära mötesupplevelser. För femte året i rad tävlade deltagarna i två olika kategorier. I juniorklassen deltar kockar under 26 år.

Resan för Niclas och Emil började för snart ett år sedan, den 19 juni på Skogshem och Wijk, då de vann den nationella tävlingen i junior- resp seniorklass och därmed kvalificerade sig för europafinal i Lissabon 6 oktober 2018. 
I Lissabon segrade Niclas och kvalificerade sig därmed till världsfinalen i Toronto. Emil slutade tvåa i Lissabon men pga ett avhopp från den brittiske vinnaren, erbjöds Emil platsen i världsfinalen i seniorklassen. I finalen tävlar tre kockar i junior- resp seniorklass. Niclas och Emils ställs mot de vinnande kockarna från Amerika (Nord- och sydamerika) respektive Australien (Asia/Pacific).

Omdömena från den nationella tävlingen hoppas vi de lever upp till i Toronto:
Niclas Jansson från Sigtunahöjden vann den lokala juryns hjärta med sin smörstekta röding med havskräfta, vit sparris, jordärtskocka och fänkål. Juryns motivering löd "En modern ungdomlig uppläggning, med väl hanterade råvaror i en krispig kreation."

Emil Jonsson från Steningevik tog hem segern med halstrad röding med havskräftstjärtar, pak choiknyte med fänkål, vit sparris, purjolök samt grönsaksbuljong med enoki-svamp. Juryn motiverade vinsten med "En vacker rätt med harmoniska smaker, där Asien framträder i all sin ödmjukhet. En rätt där alla grundsmaker finns med och är väl balanserad. Perfekt hanterade råvaror." Emil och Niclas ser båda mycket fram emot världsfinalen och äventyret i Toronto.

Tävlingen går till på samma sätt som i uttagningstävlingarna, med undantaget att alla kockar startar samtidigt. De har tillgång till grundläggande skafferivaror tillsammans med en "hemlig box" av protein och andra färska råvaror och mejeriprodukter. De får 15 minuter att planera sin rätt, 5 minuter att skriva ner ett recept och 30 minuter att tillaga och lägga sin maträtt. Läs mer: http://www.cvent.com/events/iacc-americas-connect-2019/custom-36-d5326ceda2c24338b860937f397d8534.aspx

Tävlingen avgörs i samband med IACC Americas årliga event, i år på temat ”Radical innovation – change everything”, https://www.iacconline.org/iacc-americas-connect-2019.

Emil Jonsson som arbetar på Steningevik Konferens. Han är 27 år och arbetat som kock i 10 år. Emil har under åren samlat erfarenheter från restauranger i Stockholm som Oaxen, Shibumi och Proviant, men även hunnit med en sejour i Schweiz. 
Emil tycker extra mycket om att jobba med grönsaker för att det finns så oändligt mycket att välja mellan och att tillagningssätten är många.

”Grönsaker går att fermentera, röka, långkoka och det går att använda hela råvaran utan att få svinn” säger Emil och fortsätter, ”Jag är verkligen glad över att få chansen att åka till Toronto och tävla. Det ska bli kul att träffa och dela erfarenheter med kockkollegor från hela världen. Tiden fram till tävlingen går till att planera och provlaga olika rätter.
 Jag åker till Toronto för att vinna!”

Niclas Jansson är 26 år och Köksmästare på Sigtunahöjden och arbetat som kock sendan 2011. Utmärkande för Niclas matlagning är hans stora intresse för närproducerat och att skapa en minnesvärd upplevelse för gästen. Han utvecklar hela tiden upplevelsen och vill vara med och fortsätta driva på den växande matdestinationen Sigtuna, nu senast med Sigtunahöjdens senaste satsning, Restaurang Skog.

“Att åka till Toronto blir ett minne för livet och jag ser verkligen framemot att tävla igen den 11 april.” säger Niclas och fortsätter, målet med tävlingen är ju såklart att vinna och jag har en bra känsla inför uppgiften. Det var ett tag sedan en representant från Sverige vann världsfinalen så nu är det väl dags att vi tar hem det här.”

I Sverige finns 25 medlemsanläggningar som alla är medlemmar i IACC Europe. 
Lotta Giesenfeld Boman, vd på Sigtunahöjden är ordförande i IACC Europe sedan 2017 och styrelseledamot i IACC Global board. Lotta kommer att vara på plats i Toronto när tävlingen avgörs.

The IACC Mission Statement:  "To bring together the brightest industry minds to promote the best meeting venues, which deliver exceptional meeting experiences. There are meetings... And then there are IACC Meetings".
 The IACC Vision:  "IACC is a community of passionate people and organisations delivering innovative and exceptional meeting experiences.
About IACC:  Founded in 1981, IACC is a not-for-profit association dedicated to promoting understanding and awareness of the meetings venue industry and to giving member properties the tools necessary to provide an exceptional IACC meeting experience. Active members meet a set of stringent Quality Standards and agree to a Code of Ethics. Currently, the association includes approximately 400 members from the United States, Canada, Costa Rica, Australia, Japan, China, Kenya, Nigeria, Denmark, Sweden, Belgium, France, Switzerland, Italy, Spain, England, Scotland, Ukraine, The Netherlands, Germany, Hungary and the Philippines.