platsannonser
Strategisk projektledare
Destination Eskilstuna
nyheter
133 000 hotellnätter utvärderade
Egencia presenterar de 100 bästa affärshotellen 2020
enligt deras kunder. Sju svenska hotell är med.
nytt jobb
Aliki Krantz - hotelldirektören som hittat hem:
”På Park Inn by Radisson Stockholm Solna finns allt jag brinner för”
mässor skapar möten
Lounge Expo och GastroNord
arrangeras 31 mars – 2 april.
service i världsklass
Clarion Hotel Sign
vill ta gästupplevelsen till en ny nivå och tillsätter ett unikt Guest Experience Team.
Hållbarhet
Östersjöns och Mälarens överlevnad
i fokus på Allt för sjön 2020.
nytt jobb
Per Keller lämnar Yasuragi
återvänder till Sundsvall för att öppna Clarion Hotel.
Nytt jobb
Amanda Lindblad
ny hotelldirektör på Radisson Blu Hotel i Lund.
coronoaviruset
IBTM skjuter upp IBTM Asia Pacific 2020
genomförs i Singapore 13-14 april 2021.
mässor skapar möten
Elmias resultat bättre än väntat
omsatte 232 miljoner med 350 000 besökare.
samarbete skapar events
Uppsala värdstad
för flera viktiga golfevenemang de kommande fem åren.
RSS
rss_icon
Länkar
​Nyckeln överlämnad till Borås Kongress

Vid lunchtid tisdagen den 20 november invigdes Borås Kongress, stadens nya mötesanläggning, strategiskt placerad centralt och sida vid sida med det textila klustret Textile Fashion Center och Högskolan i Borås.

Det är ett modernt möteshus men har också anor i form av bevarade delar av huskroppar och detaljer från den ursprungliga byggnaden som uppfördes 1939. Den återskapade balkongen ovanför huvudentrén är en sådan. Den byggdes bort på 60-talet, men har återskapats för att efterlikna den ursprungliga.

De klassiska gardinerna som flankerade balkongen har återskapats i modern tappning med stickad metall genom Smart Textiles och huset har också fått konstnärlig utsmyckning genom generösa donationer vilket tillsammans förstärker epiteten textil-, konst- och kulturstaden.

Den återskapade balkongen blev en naturlig plats för invigningen. På balkongen samlades Per-Olof Höög, Annette Carlson, Ulf Olsson samt Magnus Johansson för att tala och förrätta invigningsceremoni.

Kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög höll det högtidliga invigningstalet

Vid spontana, planerade möten delar vi med oss och tar tillvara på den kunskap, den erfarenhet och de insikter som människor har. Borås är staden där människor möts över generationsgränserna, de mänskliga mötena lägger grunden för delaktighet, genom möten och nätverk skapas nya samverkansformer. Borås är känt för sin servicekänsla, sitt goda värdskap. Boråsare känner stolthet över att ge besökare en positiv upplevelse i staden. Det ska vara lätt för näringsliv, organisationer, övrig verksamhet att samverka kring både nationella och internationella kongresser, möten och andra evenemang. Det är därför med glädje vi idag kan visa ett hus som motsvarar de krav, de förväntningar som arrangörer har rätt att ställa. Ett hus som är ljust, luftigt, stilfullt och välkomnande.

Annette Carlson tryckte på vikten av möten och dess effekter

- Möten mellan människor är berikande. Det ger ny kunskap, nya intryck och upplevelser. Vårt kunskapsintensiva samhälle kräver samarbete, samverkan och inte minst samordning. Då blir kongresser allt viktigare. Kongresser som är betydelsefulla för fortbildning, inspiration och nätverksbyggande. Kongresser som låter hjärnor mötas för att diskutera tillsammans med varandra och med inbjudna gäster. Borås Kongress kommer bidra till att kunskaps överförs och sprids vidare i Borås, i Sverige och i världen. Efter många års planering, förberedelser och byggnation visar vi nu för alla som kommer besöka Borås Kongress, att i Borås vill vi, kan vi och gör vi!

Ulf Olsson gjorde ett historiskt retrospektiv men blickade också in i framtiden

- Idag är en speciell dag, en dag då historien i Borås möter framtiden. Detta är ett framtidens hus, men det är också ett hus med djupa historiska anor. Det ursprungliga Folkets Hus byggdes här 1939 precis innan andra världskriget och man tänkte hur oerhört framsynt det var av boråsarna att satsa på ett stort möteshus för alla dessa år sedan. Tiden gick och delar av huset blev nedgånget och man valde på 60-talet att sätta plåtfasad på den här fantastiska sidan av huset och idag när vi inviger vårt nya möteshus har vi gått tillbaka till den fantastiska ursprungliga fasaden. Inne huset är det mycket som är förändrat och det är ett möteshus som möter de krav som idag och i framtiden ställs på möten. Detta kommer bli ett fantastiskt hus både för boråsarna och för människor som besöker Borås för att delta i kongresser.

Under ceremonin överlämnades också symboliskt en stor nyckel som vandrade från händerna på Magnus Johansson (ordförande IBAB, Industribyggnader i Borås AB), till Per-Olof Höög (Kommunfullmäktiges ordförande) för att till slut överräckas till driftsoperatörerna Janne Johansson och Tomas Hettne. De båda sistnämnda öppnade därefter dörrarna för att bjuda in allmänheten till att på egen hand upptäcka huset och dess möjligheter.

- Staden har byggt och äger fastigheten, däremot är det privata driftsoperatörer som nu ska skapa fullt liv, rörelse och verksamhet i huset. Med det här tillskottet i form av en stor mötesarena finns alla möjligheter att växa som stad och hälsa fler besökare till Borås, med många positiva effekter som följd. Placeringen är också ett stort steg i målsättningen att förstora, förtäta och förstärka stadskärnan, säger Helena Alcenius, vd Borås TME.

- Glädje och energi är känslor jag känner idag. Att få öppna dörrarna och hälsa boråsarna välkomna in och visa huset är ett viktigt och symboliskt startskott. Nu kör vi på allvar och har alla möjligheter att utveckla Borås som mötesstad. Jag hoppas och tror att det här kommer bli ett hus som för många kommer innebära mängder av spännande och givande möten, säger Janne Johansson, driftsoperatör, Borås Kongress.