nyheter
PCO-kunskap
Samarbete
ska leda till fler kongresser i Jönköping.
mat och möten
Gastronomi Sverige Commis Award 2020
- vinnare Thilda Mårtensson.
flygnytt
Peab lägger ner driften
Ängelholm Helsingborg Airport tills vidare.
Omställning
Så blir Bokmässan 2020
ställs om till en digital bildningshubb.
framtiden kommer närmare
Eskilstuna kongresshus
står klart 2026.
stor utbyggnad på G
Chalmers Konferens & Restauranger
tar över Universeums restaurang- och eventverksamhet.
DEBATT
Dags att ge mässbranschen förutsättning
att fortsätta skapa värde för näringslivet.
Handelskammarens pris
Philippe Longchamps
är Sveriges bästa lärare 2020.
regional utveckling
Sex miljoner
investeras i nya XC-leder i Järvsö.
Hänger ditt företag med i utvecklingen?
PCO-nätverket Incon lanserar resurssida för Covid-19
med kontor på 170 destinationer.
RSS
rss_icon
Länkar
Sigtuna siktar på att vara plastfritt år 2020

Sigtuna siktar på att vara en plastfri destination år 2020. Det är nätverket Hållbar Destination, bestående av hotell i Sigtuna, som har beslutat att tillsammans och drastiskt minska klimatavtrycket från plastanvändning.

Under år 2016 tillverkades 335 miljoner ton plast i världen och siffran väntas öka till 500 miljoner ton år 2050, enligt branschorganisationen Plastics Europe. Samtidigt pekar EU-kommissionen på att det år 2050 finns mer plast än fisk i haven.

– Den här utvecklingen måste vi ta en aktiv del i att stoppa. Tillsammans med våra partners i nätverket har vi tagit beslut om att fasa ut plastartiklar i våra verksamheter så långt möjligt. Vi är redan igång, och första steget är att inventera engångsartiklar av plast och göra en nollmätning av våra partners plastförbrukning. Därefter ska vi tillsammans försöka påverka våra leverantörer att minska sin användning av plast, säger Anna Lakmaker, tillförordnad vd för Destination Sigtuna.

Redan år 2009 startade samarbetet mellan Sigtunas hotell för att minska sin klimat- och miljöpåverkan. Hittills har nätverket installerat laddstolpar för bilar, arbetat för att minska användningen av palmolja samt främja biodling.

En viktig del av samarbetet har även varit att mäta klimatpåverkan av den egna energiförbrukningen, uppvärmning, tjänsteresor, tvätt och matråvaror.

Hotellens klimatpåverkan var år 2017 1,6 kilo CO2 per gäst, vilket är betydligt lägre än det europeiska och internationella snittet som är 10-30 kilo per gäst. Totalt sett har destinationens klimatpåverkan minskat trots att antalet gäster ökar.

– Parallellt med arbetet att bli en plastfri destination är nätverkets nästa utmaning att minska matsvinnet, säger Anna Lakmaker.

De medverkande företagen i Destination Sigtunas samarbete för en hållbar destination är: 1909 Sigtuna Stadshotell, Best Western Arlanda Hotellby, Best Western Park Airport Hotel, Clarion Hotel Arlanda Airport, Hotell Kristina, Kämpasten, Radisson Blu Arlandia Hotel, Radisson Blu Sky City Hotel, Rosersbergs slottshotell, Sigtunahöjden Hotell & Konferens, Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens, och Stora Brännbo Konferens och Hotell.