platsannonser
Strategisk projektledare
Destination Eskilstuna
nyheter
service i världsklass
Clarion Hotel Sign
vill ta gästupplevelsen till en ny nivå och tillsätter ett unikt Guest Experience Team.
Hållbarhet
Östersjöns och Mälarens överlevnad
i fokus på Allt för sjön 2020.
nytt jobb
Per Keller lämnar Yasuragi
återvänder till Sundsvall för att öppna Clarion Hotel.
Nytt jobb
Amanda Lindblad
ny hotelldirektör på Radisson Blu Hotel i Lund.
coronoaviruset
IBTM skjuter upp IBTM Asia Pacific 2020
genomförs i Singapore 13-14 april 2021.
mässor skapar möten
Elmias resultat bättre än väntat
omsatte 232 miljoner med 350 000 besökare.
samarbete skapar events
Uppsala värdstad
för flera viktiga golfevenemang de kommande fem åren.
event skapar möten
USM i handboll
stannar i Uppsala ytterligare två år.
Coronaviruset
Wyndham stänger 1000 hotell i Kina
men öppnar ytterligare 500 hotell i Kina inom tre år

Nordbygg på Stockholmsmässan
en port in till den svenska marknaden.
RSS
rss_icon
Länkar
Niclas Jansson, Sigtunahöjden, vann internationell kocktävling

Niclas Jansson vann den 6 oktober den europeiska tävlingen Copper Skillet för kockar inom mötesindustrin. Han har nu gjort ett avtryck och får representera Sverige i världsfinalen i april nästa år.

Copper Skillet är en tävling för kockar inom mötesorganisationen IACC*. Vinnare i juniorklassen blev Niclas Jansson som till vardags jobbar, tillsammans med Louise Hallquist som köksmästare, på Sigtunahöjden Hotell & Konferens i Sigtuna. Niclas gick vidare från uttagningen i Stockholm och fick förmånen att representera Sverige i Portugal.

Innan tävlingen sätter igång på plats får kockarna 15 minuter att plocka på sig önskvärda råvaror med tillhörande två proteiner. Under hela tävlingen har de tillgång till skafferiet, färska råvaror och mejeriprodukter. Under dessa 15 minuter planerar de även sin maträtt och skriver ner receptet. Därefter har de 30 minuter på sig att tillaga och lägga maträtten. Allt tillagas på två gasolplattor.

Niclas vinnarrätt var smörstekt soya- och citronrimmad havsabborre. Den serverades med stekt zucchini, zucchini marinerad i citron, karamelliserad endivesallad och en smörsås gjord på rostad tomat, chorizo och krasse. Toppad med krispig chorizo och friterad grönkål.

– Jag hoppades på råvarorna tomat och zucchini samt fisk och skaldjur, med tanke på att tävlingen hölls i Portugal. Jag visste att jag skulle välja fisk om det alternativet fanns. Jag har länge tyckt att det är roligt att jobba med fisk men samtidigt ser jag en större utmaning med det då fisk är känsligare. Men samtidigt är möjligheterna större, säger Niclas Jansson.

I april 2019 väntar nu internationella finalen i Toronto, Kanada. Där tävlar de vinnande kockarna från de övriga världsdelarna inom IACC; America och Asia-Pacific.

– Det känns otroligt priviligierat att få representera Europa och sätta Sverige och Sigtunahöjden på kartan i en internationell tävling. Jag har deltagit i den svenska uttagningen tidigare, men den här gången räckte det hela vägen!

Fokus för Niclas framåt är premiären för Sigtunahöjdens nya koncept Restaurang Skog, som har premiär 20 oktober. Restaurangupplevelsen, både mat och servering, inspireras av skogen som vilar utanför restaurangens fönster. På den hållbara menyn kommer det finnas delikatesser som gran, bergssyra och vitmåra, allt plockat från restaurangens närliggande skog och mark. Niclas tillsammans med Louise Hallquist ser fram emot premiären:

– Alla kockar har varit med och bidragit vilket gjort att nya idéer har växt fram och vi har inspirerat varandra. Vi plockar med oss råvaror in och sen provar vi oss fram för att hitta rätt. Vi kommer bland annat att servera inlagda rönnbär i vår salladsbuffé och granrisrökt pilgrimsmussla samt en nypon- och koladessert, berättar de.