nyheter
Katastrofsiffror
1,7 miljoner jobb i Mellanöstern
försvinner på grund av Covid-19 och gränsstängningar.
mötesplatser
Folkuniversitetet och Berättarministeriet
skapar ny arena för bildning.
AI Summit 2020
Nytt pris
ska hylla svenska pionjärer inom AI.
hotellsäkerhet
Radisson Blu Hotel, Uppsala
är certifierade enligt Radisson Safety Protocol.
nya regler 15 oktober
Sponsrings- och eventsverige:
Vi är redo att ansvarsfullt möta vår publik
Populärvetenskap
Framtidsveckan
Vetenskapsvecka 12–18 oktober 2020 på Lunds Universitet.
erfarenhet ger kunskap
Att mötas utan att mötas
– nästa års upplaga av Mötesplats Samhällssäkerhet blir helt digital.
hotellnytt
Nyöppning
av klassiska Elite Hotel Savoy i Malmö.
event skapar möten
Köpenhamn
blir värd för BMX-VM 2025.
sveriges demokrati 100 år
Svenska Mässan för demokrati
Mässan undertecknar Deklaration för en stark demokrati.
RSS
rss_icon
Länkar
Niclas Jansson, Sigtunahöjden, vann internationell kocktävling

Niclas Jansson vann den 6 oktober den europeiska tävlingen Copper Skillet för kockar inom mötesindustrin. Han har nu gjort ett avtryck och får representera Sverige i världsfinalen i april nästa år.

Copper Skillet är en tävling för kockar inom mötesorganisationen IACC*. Vinnare i juniorklassen blev Niclas Jansson som till vardags jobbar, tillsammans med Louise Hallquist som köksmästare, på Sigtunahöjden Hotell & Konferens i Sigtuna. Niclas gick vidare från uttagningen i Stockholm och fick förmånen att representera Sverige i Portugal.

Innan tävlingen sätter igång på plats får kockarna 15 minuter att plocka på sig önskvärda råvaror med tillhörande två proteiner. Under hela tävlingen har de tillgång till skafferiet, färska råvaror och mejeriprodukter. Under dessa 15 minuter planerar de även sin maträtt och skriver ner receptet. Därefter har de 30 minuter på sig att tillaga och lägga maträtten. Allt tillagas på två gasolplattor.

Niclas vinnarrätt var smörstekt soya- och citronrimmad havsabborre. Den serverades med stekt zucchini, zucchini marinerad i citron, karamelliserad endivesallad och en smörsås gjord på rostad tomat, chorizo och krasse. Toppad med krispig chorizo och friterad grönkål.

– Jag hoppades på råvarorna tomat och zucchini samt fisk och skaldjur, med tanke på att tävlingen hölls i Portugal. Jag visste att jag skulle välja fisk om det alternativet fanns. Jag har länge tyckt att det är roligt att jobba med fisk men samtidigt ser jag en större utmaning med det då fisk är känsligare. Men samtidigt är möjligheterna större, säger Niclas Jansson.

I april 2019 väntar nu internationella finalen i Toronto, Kanada. Där tävlar de vinnande kockarna från de övriga världsdelarna inom IACC; America och Asia-Pacific.

– Det känns otroligt priviligierat att få representera Europa och sätta Sverige och Sigtunahöjden på kartan i en internationell tävling. Jag har deltagit i den svenska uttagningen tidigare, men den här gången räckte det hela vägen!

Fokus för Niclas framåt är premiären för Sigtunahöjdens nya koncept Restaurang Skog, som har premiär 20 oktober. Restaurangupplevelsen, både mat och servering, inspireras av skogen som vilar utanför restaurangens fönster. På den hållbara menyn kommer det finnas delikatesser som gran, bergssyra och vitmåra, allt plockat från restaurangens närliggande skog och mark. Niclas tillsammans med Louise Hallquist ser fram emot premiären:

– Alla kockar har varit med och bidragit vilket gjort att nya idéer har växt fram och vi har inspirerat varandra. Vi plockar med oss råvaror in och sen provar vi oss fram för att hitta rätt. Vi kommer bland annat att servera inlagda rönnbär i vår salladsbuffé och granrisrökt pilgrimsmussla samt en nypon- och koladessert, berättar de.