nyheter
Press stop
ACTE, Corporate Travel Executives
har gått i konkurs.
the nude edition
Stockholm Furniture & Light Fair
lanserar ett solidariskt och hållbart mässkoncept för 2021.
Sänker begränsningarna
Malaysia tillåter nu möten
för upp till 250 deltagare.
innovation & utveckling
Royal Park Hospitality & Education Hub Sthlm
presenterar fler onlineutbildningar i samarbete med Hyper Island och Highlights.
33o miljoner jobb
European Cities Marketing
kräver en öppen och permanent dialog mellan europeiska institutioner och lokala destinationer.
nytt jobb
Johan Michelson
ny vd för BWH Hotel Group i Skandinavien.
innovation & utveckling
ICC Sydney
lanserar industriledande hybridevenemangslösningar.
sverige ligger klart efter
RAI Amsterdam
öppnas igen utan att begränsa antalet besökare.
tyskland ligger före
Köln är redo för nya affärsevent
mässor är oöverträffade som affärsmöten.
covid-19
Emirates återbetalar över 500 miljoner dollar
fortfarande 500 000 som inte fått sina pengar.
RSS
rss_icon
Länkar
Niclas Jansson, Sigtunahöjden, vann internationell kocktävling

Niclas Jansson vann den 6 oktober den europeiska tävlingen Copper Skillet för kockar inom mötesindustrin. Han har nu gjort ett avtryck och får representera Sverige i världsfinalen i april nästa år.

Copper Skillet är en tävling för kockar inom mötesorganisationen IACC*. Vinnare i juniorklassen blev Niclas Jansson som till vardags jobbar, tillsammans med Louise Hallquist som köksmästare, på Sigtunahöjden Hotell & Konferens i Sigtuna. Niclas gick vidare från uttagningen i Stockholm och fick förmånen att representera Sverige i Portugal.

Innan tävlingen sätter igång på plats får kockarna 15 minuter att plocka på sig önskvärda råvaror med tillhörande två proteiner. Under hela tävlingen har de tillgång till skafferiet, färska råvaror och mejeriprodukter. Under dessa 15 minuter planerar de även sin maträtt och skriver ner receptet. Därefter har de 30 minuter på sig att tillaga och lägga maträtten. Allt tillagas på två gasolplattor.

Niclas vinnarrätt var smörstekt soya- och citronrimmad havsabborre. Den serverades med stekt zucchini, zucchini marinerad i citron, karamelliserad endivesallad och en smörsås gjord på rostad tomat, chorizo och krasse. Toppad med krispig chorizo och friterad grönkål.

– Jag hoppades på råvarorna tomat och zucchini samt fisk och skaldjur, med tanke på att tävlingen hölls i Portugal. Jag visste att jag skulle välja fisk om det alternativet fanns. Jag har länge tyckt att det är roligt att jobba med fisk men samtidigt ser jag en större utmaning med det då fisk är känsligare. Men samtidigt är möjligheterna större, säger Niclas Jansson.

I april 2019 väntar nu internationella finalen i Toronto, Kanada. Där tävlar de vinnande kockarna från de övriga världsdelarna inom IACC; America och Asia-Pacific.

– Det känns otroligt priviligierat att få representera Europa och sätta Sverige och Sigtunahöjden på kartan i en internationell tävling. Jag har deltagit i den svenska uttagningen tidigare, men den här gången räckte det hela vägen!

Fokus för Niclas framåt är premiären för Sigtunahöjdens nya koncept Restaurang Skog, som har premiär 20 oktober. Restaurangupplevelsen, både mat och servering, inspireras av skogen som vilar utanför restaurangens fönster. På den hållbara menyn kommer det finnas delikatesser som gran, bergssyra och vitmåra, allt plockat från restaurangens närliggande skog och mark. Niclas tillsammans med Louise Hallquist ser fram emot premiären:

– Alla kockar har varit med och bidragit vilket gjort att nya idéer har växt fram och vi har inspirerat varandra. Vi plockar med oss råvaror in och sen provar vi oss fram för att hitta rätt. Vi kommer bland annat att servera inlagda rönnbär i vår salladsbuffé och granrisrökt pilgrimsmussla samt en nypon- och koladessert, berättar de.