platsannonser
Upphandling av partnerkonsult
till IUFRO World Congress 2024.
nyheter
Swedish Network of Event Destinations
Visit Blekinges destinationsutvecklare
tar plats i nationell nätverksstyrelse.
I bästa sällskapet
Events Industry Council
belönar svenska Lotta Boman, Sigtunahöjden.
100 mest inflytelserika
Rösta på Atti Soenarso, Chefredaktör på Meetings International
Nominerad till Eventex Index 2021 De 100 mest inflytelserika personerna inom eventindustrin.
letar nyckeltal
Visita i nytt samarbete för nationell evenemangsstatistik
Sora aktörer tar fram relevant och pålitlig statistik för att stärka kunskapen om branschen.
Thought Leadership Hub
The ACF – Audite, Cogitare, Facite lovar att lyssna, tänka och göra
Ska hjälpa organisationer och destinationer att nå sin fulla potential genom business events.
ökat belgiskt intresse
Göteborg knyter band med Flandern
Avsiktsförklaring att stärka innovationssamarbetet mellan regionerna.
Dörrarna öppnas
Borås fylls av besökare igen
tre kongresser samma vecka plus EM-kval i fotboll för F16.
27 oktober
Ny dansk-svenskjobbmässa
på Malmömässan.
Cool konst
Tre dolda kulturgårdar
i Litauens främsta städer.
RSS
rss_icon
Länkar
Fem kvinnor i finalen av 30-årsjubilerande Årets Konditor

En av höjdpunkterna under Bak & Chokladfestivalen, 11-14 oktober på Stockholmsmässan, är som vanligt finalen i den prestigefyllda tävlingen Årets Konditor som i år fyller 30. Alla de fem finalisterna är för första gången kvinnor, och temat för årets tävling är ”Tivoli”.

Fem av landets skickligaste konditorer har tagit sig vidare till final i Årets Konditor 2018, och för första gången är alla finalister kvinnor. Under tävlingen kommer de att utmana varandra, inför publik och jury, i bland annat teknisk skicklighet, smak och estetik. I år firar tävlingen 30-årsjubileum, och konkurrensen om den ärofyllda titeln Årets Konditor 2018, tillika svensk mästare för professionella konditorer, är hård.

Med årets lustfyllda tema ”Tivoli” väntas finalisterna bjuda på en fantasieggande åktur som verkligen tar ut svängarna såväl hantverksmässigt som smakmässigt. Med temat i fokus ska finalisterna genomföra fyra olika delmoment: tårta, tre sorters söta ”finger foods”, en tallriksdessert och ett hemligt moment. I det sistnämnda ställs finalisternas kreativitet och innovationsförmåga verkligen på prov, då de får fria händer att skapa ett bakverk utifrån juryns direktiv.

Finalisterna i Årets Konditor 2018 har sammanlagt tio timmar på sig, fördelat över två dagar, den 11 och 12 oktober.

 

Plats: Tävlingsområdet B04:100

 

Finalisterna i Årets Konditor är:

• Andrea Olsson, Värmland, restaurangkonditor på Körunda Hotell & Konferens i Stockholm.

• Magdalena Larsson, Göteborg, konditor på Cederleüfs & Svenheimers Bageri och Konditori i Göteborg.

• Disa Molin, Göteborg, konditor på Nääs Fabriker Hotell & Restaurang i Göteborg.

• Anna Josefsson, Göteborg, bagare och konditor på Upper House i Gothia Towers i Göteborg.

• Franciane Tartari, Kiruna, chefskonditor på FIKA by SPIS i Kiruna.

(Francíane ersätter Anicka Larsson som av personliga skäl valt att hoppa av tävlingen).

– Med detta startfält är jag helt övertygad om att det kommer att bli en ögonbrynshöjande final. I år hoppas jag att de tävlande vågar ta ut svängarna lite extra och bjuda oss på spännande smakkombinationer och tivoliinspirerade bakverk med en kreativ höjd utöver det vanliga, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, arrangör av Årets Konditor.

– Årets upplaga av tävlingen kommer att vara extra storslagen då vi firar hela 30 år. Att vi har jubileum kommer inte undgå någon, och under finaldagen kommer vi att ha en livepanel på plats med bland andra Roy Fares, en tongivande och skicklig konditor som verkligen tagit både branschen och Sveriges befolkning med storm. Som vinnare av Årets Konditor 2010 vet han också vad tävlingen innebär.

Årets Konditor 2018 arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och finalen sker under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 11–12 oktober. Tävlingen är uppdelad på två dagar – fyra timmar första dagen och sex timmar andra dagen. Finalen sker framför en stor publik som kan följa med under de två fullspäckade finaldagarna. Finalisternas tävlingsbidrag bedöms både av en smak- och en metodjury.

Vinnaren får stolt titulera sig Årets Konditor tillika Svensk Mästare för professionella konditorer, och får en vinstsumma om 40 000 kronor. Juryordförande för Årets Konditor är Tony Olsson.

Årets Konditor arrangerades första gången 1988. Den välrenommerade tävlingen attraherar årligen Sveriges bästa konditorer som utmanar varandra i smak och kreativitet. Genom att delta i tävlingen stimuleras branschens redan mycket skickliga konditorer till ytterligare utveckling.

 

Bilden: Fr. v. Andrea Larsson, Disa Molin, Anicka Larsson (ersatt av Franciane Tartari), Andrea Olsson och Anna Josefsson.