platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
flygnytt
Stockholm Arlanda Airport
får sin första food hall.
hotellnytt
25hours
öppnar sitt första hotell i Skandinavien.
60 000 bokade möten
Sverige – det enda
nordiska landet som saknas på IBTM World.
hotellnytt
Nya ägare av Villa Gladtjärn,
tidigare Barken Konferens.
Hållbarhet
American Express Meetings & Events
undertecknar Net Zero Carbon Events-löfte.
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
Utvidgat samarbete
Svenska Möten
ingår ett fördjupat partnerskap med IACC.
RSS
rss_icon
Länkar
Art Noveau möter punk på Näsby Slott

På Näsby Slott i Täby har en omfattande men varsam renovering ägt rum. Slottet har återfått sina vackra färger och miljöer från förra sekelskiftet samtidigt som man även har adderat en rockigare sida. Här har konstnärseliten anordnat otaliga fester, bjudningar, middagar och bröllop genom åren och det glada 20-talet sitter fortfarande kvar i väggarna.

Näsby slott kallas också festernas slott och det nya inredningskoncept 24 Hour Party är punk möter Art Nouveau. En mix av det vackra slottets flärdfulla art nouveaustil och modernare rockiga detaljer. Konceptet bygger på att slottet ska leva dygnet runt - 24 Hour Party. Bakom konceptet står Tengbom genom Nadia Tolstoy, Katya Högberg och Sandra Wall.

– Vi ville förstärka slottets identitet. Vi vill att konceptet ska sticka ut och har kryddat slottets Art Nouveaustil med en gnutta punk. Inspiration tog vi från den klassiska art nouveaukonstnären Alfons Mucha och modefotografen Tim Walkers gränsöverskridande bilder. Art nouveau möter moderna rockiga detaljer. Visionen var en backdrop som förhöjer det mest romantiska bröllopet, glittrigaste festen och även konferensen med jobbet i jeans, säger Nadia Tolstoy och Katya Högberg på Tengbom.

– Vår vision är att bjuda världen på Livets Goda. Med Näsby Slotts nya designkoncept vill vi skapa vår egen historia med ambitionen att skapa ett festslott och en mötesplats som är allt annat än standard. Vi vill att Näsby Slott ska vara en självklar plats för livets alla glädjestunder, ett andra kontor för möten och konferenser och en naturlig samlingsplats för en After Work med vänner eller en utflykt med familjen, säger Torbjörn Blomqvist, ägare av Stockholm Meeting Selection.

Arbetet med Näsby Slotts renovering och ombyggnad tog sin början redan hösten 2015. Då påbörjades utredningar och programhandlingar på Brunnberg & Forsheds arkitektkontor där Maria Mattsson arbetar. Maria har varit uppdragsansvarig och handläggare för projektet. Hon har stor erfarenhet av ombyggnationer och renoveringar av Q-märkta fastigheter och har dessutom arbetat med just Jugend och Art Noveau i tidigare projekt.

– Jag har jobbat i nära samarbete med Ola Kolmert på Niam samt antikvarie Per Nelson för att hitta ett sätt att både lyfta det hårt slitna, okänsligt renoverade och delvis helt eftersatta rummen i Näsby slott till sin forna färgstarka prakt som när det återuppbyggdes efter branden vid förra sekelskiftet. Samtidigt som det över 100-åriga slottet nu skulle anpassas för ett större publikt tryck och därmed tillgänglighetsanpassas, säger Maria Mattsson på Brunnberg & Forshed.

Bakgrundshistorien kring slottet är i korthet att det gamla slottet från 1600-talet brann ner i slutet av1800-talet och endast källaren och några väggar på entréplanet sparades. Paret Lamm köpte fastigheten och lät bygga upp slottet igen precis i början av det nya seklet. Man använde de gamla exteriöra ritningarna och byggde direkt på källarvalven från 1600-talet.

Interiört var man modigare och gjorde ett för tiden supermodernt slott med elektricitet , WC/badrum och typiska ingredienser för dåtidens gällande stil, det vill säga Art Noveau. Dessa ingredienser är bland annat den vackra taklanterninen med originalarmaturer, nakna glödlampor och förgyllda blomblad som än idag finns kvar. Fantastiska dörrtrycken (handtag) som är skulpterade i form av kvinnor med böljande tyger kring kroppen, konstverk i form av skogstema på väggen målad av Brun Liljefors, en vinterträdgård med fontän och dörrtrycken av Milles, en praktfull salong med en rund takmålning av Zorn.

Med hjälp av en konservator har originalkulörer skrapats fram och de nya kulörerna utgår till största del från dessa undersökningar. Gult och grönt med accentkulörer i engelskt rött var färgerna på modet i början av 1900-talet, och så även på Näsby slott.

Art nouveau/Jugend på Näsby slott. "Den nya stilen", Art nouveau eller Jugend som man också kallar den, var den stil man eftertraktade när man återuppbyggde Näsby Slott efter branden. Detta gjorde interiören för tiden supermodern, både vad det gäller installationer så som badrum, men också estetiskt. Paret Lamm var konstälskare och ville inreda sitt slott i stil med den då gällande stilen.

Stiliserad natur och med slingrande och böljande former i stramare ramar var idealet tillsammans med en färgskala som dominerades av dova toner i gult och grönt i och detaljer i tegelrött och blågrått. Taklanterniner var högsta mode och att specialdesigna dörrtrycken som små konstverk lika så. Konstnärerna vid tiden höjde den romantiska bilden av naturen i konstverken direkt på väggar och tak i samma färgskala. Allt detta ser man spår av på Näsby Slott idag och man kommer även fortsätta återskapandet så slottet och dess konstverk åter kommer i rätt kontext.

En oanvänd del i källaren från 1600-talet som varit skyddsrum under militärens tid på slottet i mitten av 1900-talet hade endast varit förråd för trädgårdsmöbler under lång tid. Den har varsamt renoverats till vinkällare som kommer vara tillgänglig för slutna sällskap. Duktiga hantverkare har i stor utsträckning bidragit till det fina resultatet man ser i dag.

 

Bilden: Vinterträdgårdens nya former. Foto Jan Malmström