platsannonser
Kommunikationsstrateg för IUFROs världskongress 2024
Framtid, innovation och Agenda 2030 utgör ledstjärnor för kongressen.
nyheter
forskning skapar möten
Forskare
har en viktig och mångfacetterad roll i inkubatorer.
Hotellnytt
BWH Hotel Group
fortsätter expandera i Norge.
UNWTO-möte i går
IATA tror på vaccinationskrav
för att flyga internationellt.
Fourth Industrial Revolution
MCI ställer om
till den digitala tidsåldern.
forskningsresultat
Innovationsnätverket ”Future Meeting Space”:
har ett digitalt evenemang den 22 februari.
flygnytt
Emirates utökar sin verksamhet till USA
efter ökad efterfrågan.
En sann förebild
Charbél Gabro
vinner Stora Målpriset 2020.
strikta krav
Mallorca tilldelas prestigefyllt certifikat från UNWTO
- som första turistdestination i Europa.
omställning
​Stockholmsmässan
blir padelarena.
I natt jag drömde
Micke Darmell
skriver ett brev från framtiden.
RSS
rss_icon
Länkar
Sigtuna fortsätter att hålla fanan högt på Copper Skillet

Den 19 juni samlades 14 kockar från IACCs medlemsanlänningar på Skogshem & Wijk för att tävla om den åtråvärda vinsten i Svenska Copper Skillet. Vinnarna i de två tävlingsklasserna får äran att tävla i den europeiska finalen som äger rum i Lissabon i oktober 2018.

Anläggningarna i Sigtuna presterade i topp och tog hem inte mindre än 5 av 6 pallplatser. Niclas Jansson från Sigtunahöjden tog hem segern i juniorklassen, Michael Andersson från Steningevik knep andraplatsen och Jonathan Hammar från Sigtunahöjden tog tredjeplatsen. I den seniora klassen vann Emil Jonsson från Steningevik och Sofie Lidén från Sigtunahöjden kom trea.

Niclas Jansson från Sigtunahöjden vann den lokala juryns hjärta med sin smörstekta röding med havskräfta, vit sparris, jordärtskocka och fänkål. Juryns motivering löd "En modern ungdomlig uppläggning, med väl hanterade råvaror i en krispig kreation."

Emil Jonsson från Steningevik tog hem segern med halstrad röding med havskräftstjärtar, pak choiknyte med fänkål, vit sparris, purjolök samt grönsaksbuljong med enoki-svamp. Juryn motiverade vinsten med "En vacker rätt med harmoniska smaker, där Asien framträder i all sin ödmjukhet. En rätt där alla grundsmaker finns med och är väl balanserad. Perfekt hanterade råvaror." Emil och Niclas ser båda mycket fram emot Europafinalen i Lissabon senare i höst.

Kockarna började med fem minuters mellanrum, och hade under tävlingen tillgång till grundläggande skafferivaror tillsammans med en "hemlig box" av protein och andra färska råvaror och mejeriprodukter. De fick 15 minuter att planera sin rätt, 5 minuter att skriva ner ett recept och 30 minuter att tillaga och lägga sin maträtt.

För femte året i rad tävlade deltagarna i två olika kategorier. I juniorklassen deltar kockar under 26 år. Både vinnaren i den juniora och seniora klassen går nu vidare till den europeiska finalen som hålls i Lissabon i oktober. Den juniora och seniora vinnaren i Europafinalen åker sedan och tävlar i internationella Copper Skillet i Toronto, Kanada under våren 2019 där den 15e vinnaren av Copper Skillet koras.

Den populära tävlingen Copper Skillet arrangerades första gången 2004 för att uppmärksamma konstnärskapet och den höga kvaliteten hos de bästa kockarna från IACCs medlemsanläggningar runtom världen. Tävlingen lyfter och uppmärksammar också kockarnas bidrag till IACCs mål om att leverera extraordinära konferensupplevelser.