nyheter
arbetsmarknadspaket
Helsingborg:
Coronapaket till stöd för besöksnäringen även 2021.
systematisk testning
IATAs Travel Pass
ska säkra öppna gränser.
750 anmälda från 13 länder
Startupeventet Space Investment Day
lockar internationell publik.

​De vann Svenska Mötespriset 2020
​Årets Nytänkare – Vår Gård, Saltsjöbaden.
27 november 2020
Möt forskareonline
under ForskarFredag Stockholm.
26-27 maj 2021
Microsoft
arrangerar Startup Pavilion på Retail TECH och e-Commerce Expo i Stockholm.
bra initiativ
SAS
erbjuder covid-19-testning för reseintyg.
breaking news!
ICC Sydney
får tillstånd för att få tillbaka konferenser och företagsevenemang.
Utmärkelser
Mötesindustrin i Göteborg vinnare av IAPCO Driving Excellence Award
För möten med hög kvalitet genom samverkan, hållbarhet och avtryck inför framtiden.
ett glädjens budskap
#svenhagströmerinitiativet donerar pengar
Pontus Frithiof lagar mat till IVA-vårdwre på KS.
RSS
rss_icon
Länkar
Klimatpåverkan från Sigtunas hotellgäster har minskat med 30 procent

Sedan 2013 har 12 hotell- och konferensanläggningar som ingår i ett gemensamt hållbarhetsnätverk i Sigtuna kommun, minskat sin klimatpåverkan per gäst med knappt en tredjedel. Det visar en klimatrapport för 2017 som U&We genomfört på uppdrag av Destination Sigtuna.

Rapporten visar också bland annat att klimatpåverkan från extern tvätt har fortsatt minska, trots en ökning av mängden tvätt. Sedan 2013 har tvättmängden ökat med 50 procent samtidigt som klimatpåverkan gått ned med 62 procent.

– Detta är glädjande då ett av samarbetets syften är att påverka underleverantörer att arbeta hållbart, säger Eva Camél Fuglseth, vd för Destination Sigtuna.

De medverkande hotellen har en klimatpåverkan på cirka 1,6 kg CO2e per gästnatt i snitt (inklusive extern tvätt men exklusive mat).

– Det är betydligt under ett europeiskt och internationellt snitt som snarare ligger på 10-30 kg per gästnatt, säger Eva Camél Fuglseth.

Den totala klimatpåverkan låg dock i stort sett stilla med en minskning på 0,3 procent under 2017 jämfört med föregående år. I totalsiffrorna ingår inte klimatpåverkan från den mat som serveras på anläggningarna med fokus på proteiner. Denna typ av klimatpåverkan är dubbelt så stor som övrig klimatpåverkan sammantaget.

– Diskussioner förs inom vårt nätverk på hur det vi väljer att servera på tallriken till våra gäster påverkar vårt klimatavtryck. Just hållbar mat är en komplex fråga med många olika parametrar och preferenser att ta hänsyn till. Genom det erfarenhetsutbyte och den kompetens vi har inom vårt nätverk så är jag övertygad om att alla vi aktörer även inom det här området kommer att kunna ligga i framkant vad gäller hållbara val och lösningar, säger Stefan Ros, Platschef Kämpasten.

Under 2009 inleddes ett samarbete mellan hotell- och konferensanläggningar i Sigtuna kommun för att beräkna sin klimatpåverkan och upprätta en handlingsplan för att minska klimatpåverkan. Sigtuna kommun blev därmed den första destination i Sverige som upprättade ett gemensamt klimatarbete.

De hotell- och konferensanläggningar som ingår i hållbarhetsnätverket är Stora Brännbo, Sigtunahöjden, Hotell Kristina, Radisson Blu SkyCity, Radisson Blu Arlandia, Rosersbergs Slottshotell, Sigtunastiftelsen, Kämpasten, Arlanda Hotellby, Park Airport Hotell, Sigtuna Stadshotell, samt Clarion Arlanda.

Läs hela klimatrapporten från Destination Sigtuna här