platsannonser
Vi söker Event Sales Manager
till 
CWT MEETINGS & EVENTS
nyheter
kompetensutveckling
Varför accepterar vi
att bli styrda åt ett visst håll?
Bidding
Tre städer budar om Friidrotts-EM 2024
Göteborg en av de tre utvalda.
Hållbarhet på riktigt
Från ord till handling:
Nordic Choice Hotels tar bort all onödig engångsplast
Gastrolution of Skåne
Skånska mat- och dryckesevenemang
ska nå internationell världsklass.
mat och möten
Parabere Forum Malmö 2018
en av fem finalister på The World Restaurants Awards i kategorin ”Event of the Year”.
kunskapsöverföring
Sveriges största mötesarrangörer
till Umeå för Mötets Dag.
Bli en bättre ledare
Bok om ledarskap
hjälper dig att se mellanrummen som möjligheter.
omvärldsanalys
Svenska startups sökes
till gratisplatser på framtidsmässa.
omvärldsanalys
Kompetensutveckla
ditt företag på Industrimässorna.
hotellnytt
Quality Hotel The Box
tar hem priset som New Hotel of the Year.
RSS
rss_icon
Länkar
Jättestor undervattensrestaurang öppnar i Norge

Resan under vattnet startar när du går nedför trappan och kommer till ett djup på fem meter. En stor glasvägg ger dig en speciell utsikt över världen som finns under ytan i havet Skagerrak, den del av Atlanten som ligger mellan Jylland, Bohuslän och södra Norge.

Med sina 100 sittplatser blir restaurangen världens största undervattenskrog.

Medan du äter middag kan du se flera olika fiskarter simma förbi, kanske också sälar och småhaj. För att inte tala om havet som byter skepnad beroende på vädret.

Undervattensrestaurangen med namnet Under ska ligga i Spangereid, Lindesnes kommun i södra Norge och skapas av arkitektbyrån Snøhetta. Projektet har väckt stort intresse världen över.

Byggandet av restaurangen började i januari. Konstruktionen ska från stranden slutta nedåt ungefär sex meter under vattenytan. Krogen byggs på en pråm, och när den är färdig ska den sänkas ned i havet och fästas i fundament på havsbotten.

Arne Marthinsen är projektledare i Sub Mar Group som ansvarar för vågberäkningarna och de marina verksamheterna i projektet. Han förklarar att byggnaden utsätts för enorma krafter från hav, vågor, väder och vind.

– Målet har därför varit att utforma en konstruktion som istället för att utmana de naturliga krafterna kan leva jämte dem.

Belysning, ljud och lukt ska användas för att locka plankton och torsk till området för att det ska hända något utanför glasväggen.

– Ett av huvudkriterierna är att våra gäster ska uppleva något speciellt i havet, säger Gaute Ubosta som är delägare till restaurangen.

Kocken är Nicolai Ellitsgaard Pedersen, tidigare chef på gourmetrestaurangen "Måltid" i Kristiansand. På menyn finns lokala delikatesser som skaldjur, sjöfågel och vilt lamm som har betat i närheten.

 

Bild: Under Lindesnes. Foto: Mir/Snöhetta/Under