platsannonser
Upphandling av partnerkonsult
till IUFRO World Congress 2024.
nyheter
Swedish Network of Event Destinations
Visit Blekinges destinationsutvecklare
tar plats i nationell nätverksstyrelse.
I bästa sällskapet
Events Industry Council
belönar svenska Lotta Boman, Sigtunahöjden.
100 mest inflytelserika
Rösta på Atti Soenarso, Chefredaktör på Meetings International
Nominerad till Eventex Index 2021 De 100 mest inflytelserika personerna inom eventindustrin.
letar nyckeltal
Visita i nytt samarbete för nationell evenemangsstatistik
Sora aktörer tar fram relevant och pålitlig statistik för att stärka kunskapen om branschen.
Thought Leadership Hub
The ACF – Audite, Cogitare, Facite lovar att lyssna, tänka och göra
Ska hjälpa organisationer och destinationer att nå sin fulla potential genom business events.
ökat belgiskt intresse
Göteborg knyter band med Flandern
Avsiktsförklaring att stärka innovationssamarbetet mellan regionerna.
Dörrarna öppnas
Borås fylls av besökare igen
tre kongresser samma vecka plus EM-kval i fotboll för F16.
27 oktober
Ny dansk-svenskjobbmässa
på Malmömässan.
Cool konst
Tre dolda kulturgårdar
i Litauens främsta städer.
RSS
rss_icon
Länkar
Jättestor undervattensrestaurang öppnar i Norge

Resan under vattnet startar när du går nedför trappan och kommer till ett djup på fem meter. En stor glasvägg ger dig en speciell utsikt över världen som finns under ytan i havet Skagerrak, den del av Atlanten som ligger mellan Jylland, Bohuslän och södra Norge.

Med sina 100 sittplatser blir restaurangen världens största undervattenskrog.

Medan du äter middag kan du se flera olika fiskarter simma förbi, kanske också sälar och småhaj. För att inte tala om havet som byter skepnad beroende på vädret.

Undervattensrestaurangen med namnet Under ska ligga i Spangereid, Lindesnes kommun i södra Norge och skapas av arkitektbyrån Snøhetta. Projektet har väckt stort intresse världen över.

Byggandet av restaurangen började i januari. Konstruktionen ska från stranden slutta nedåt ungefär sex meter under vattenytan. Krogen byggs på en pråm, och när den är färdig ska den sänkas ned i havet och fästas i fundament på havsbotten.

Arne Marthinsen är projektledare i Sub Mar Group som ansvarar för vågberäkningarna och de marina verksamheterna i projektet. Han förklarar att byggnaden utsätts för enorma krafter från hav, vågor, väder och vind.

– Målet har därför varit att utforma en konstruktion som istället för att utmana de naturliga krafterna kan leva jämte dem.

Belysning, ljud och lukt ska användas för att locka plankton och torsk till området för att det ska hända något utanför glasväggen.

– Ett av huvudkriterierna är att våra gäster ska uppleva något speciellt i havet, säger Gaute Ubosta som är delägare till restaurangen.

Kocken är Nicolai Ellitsgaard Pedersen, tidigare chef på gourmetrestaurangen "Måltid" i Kristiansand. På menyn finns lokala delikatesser som skaldjur, sjöfågel och vilt lamm som har betat i närheten.

 

Bild: Under Lindesnes. Foto: Mir/Snöhetta/Under