platsannonser
Projektledare
till Event in Skåne, Malmö.
nyheter
växande turism
Ökad kryssningstrafik till Malmö
Nio fartyg till Malmö i år.
hotellindustri i förändring
Var femte svensk
vill ha hotellrum med kök.
kunskapsstatistik
UIA placerar Sydkorea och Seoul
högst upp på listan för första gången någonsin.
hotell
Elite Hotels
är tilltänkt operatör för kulturhushotellet i Skellefteå.
events kapar möten
Nytt stort ridsportevenemang
till Stockholm 2019.
på nytt jobb
Jessica Norberg
ny hotelldirektör på Haymarket by Scandic.
Hotellnytt
Scandic tecknar avtal
för nytt hotell i Helsingfors.
Umeå
Konferens med fokus på glädje i matematiken
lockar 800 deltagare från 49 länder.
möten skapar events
Estlands största vetenskapliga kongress någonsin,
EGOS, öppnar idag.
events skapar möten
Halmstad står som värdstad
för SM-veckan 2020.
RSS
rss_icon
Länkar
Jättestor undervattensrestaurang öppnar i Norge

Resan under vattnet startar när du går nedför trappan och kommer till ett djup på fem meter. En stor glasvägg ger dig en speciell utsikt över världen som finns under ytan i havet Skagerrak, den del av Atlanten som ligger mellan Jylland, Bohuslän och södra Norge.

Med sina 100 sittplatser blir restaurangen världens största undervattenskrog.

Medan du äter middag kan du se flera olika fiskarter simma förbi, kanske också sälar och småhaj. För att inte tala om havet som byter skepnad beroende på vädret.

Undervattensrestaurangen med namnet Under ska ligga i Spangereid, Lindesnes kommun i södra Norge och skapas av arkitektbyrån Snøhetta. Projektet har väckt stort intresse världen över.

Byggandet av restaurangen började i januari. Konstruktionen ska från stranden slutta nedåt ungefär sex meter under vattenytan. Krogen byggs på en pråm, och när den är färdig ska den sänkas ned i havet och fästas i fundament på havsbotten.

Arne Marthinsen är projektledare i Sub Mar Group som ansvarar för vågberäkningarna och de marina verksamheterna i projektet. Han förklarar att byggnaden utsätts för enorma krafter från hav, vågor, väder och vind.

– Målet har därför varit att utforma en konstruktion som istället för att utmana de naturliga krafterna kan leva jämte dem.

Belysning, ljud och lukt ska användas för att locka plankton och torsk till området för att det ska hända något utanför glasväggen.

– Ett av huvudkriterierna är att våra gäster ska uppleva något speciellt i havet, säger Gaute Ubosta som är delägare till restaurangen.

Kocken är Nicolai Ellitsgaard Pedersen, tidigare chef på gourmetrestaurangen "Måltid" i Kristiansand. På menyn finns lokala delikatesser som skaldjur, sjöfågel och vilt lamm som har betat i närheten.

 

Bild: Under Lindesnes. Foto: Mir/Snöhetta/Under