platsannonser
Kommunikationsstrateg för IUFROs världskongress 2024
Framtid, innovation och Agenda 2030 utgör ledstjärnor för kongressen.
nyheter
Fajt mellan städerna
Malmö och Uppsala
vill båda bli kulturhuvudstad i Europa 2029.
beslutet fattat
Scandinavium
ska ersättas av en ny multiarena.
KVALITETSMÄSSAN 2021
Sjutton utvecklingsprojekt
nominerade till GötaPriset.
en äkta eldsjäl
Årets Eventskåning 2020
till KB och Totte Lundgren.
nytt jobb
Monika Hilm
ny vd på Yasuragi.
nya upplevelser
Inomhusgolf med virtuella banor
öppnar i Gränbystaden i Uppsala.
ny studiolösning
Svenska Mässan Gothia Towers
lanserar Sveriges största arena för hybridmöten.
forskning skapar möten
Forskare
har en viktig och mångfacetterad roll i inkubatorer.
Hotellnytt
BWH Hotel Group
fortsätter expandera i Norge.
UNWTO-möte i går
IATA tror på vaccinationskrav
för att flyga internationellt.
RSS
rss_icon
Länkar
Jättestor undervattensrestaurang öppnar i Norge

Resan under vattnet startar när du går nedför trappan och kommer till ett djup på fem meter. En stor glasvägg ger dig en speciell utsikt över världen som finns under ytan i havet Skagerrak, den del av Atlanten som ligger mellan Jylland, Bohuslän och södra Norge.

Med sina 100 sittplatser blir restaurangen världens största undervattenskrog.

Medan du äter middag kan du se flera olika fiskarter simma förbi, kanske också sälar och småhaj. För att inte tala om havet som byter skepnad beroende på vädret.

Undervattensrestaurangen med namnet Under ska ligga i Spangereid, Lindesnes kommun i södra Norge och skapas av arkitektbyrån Snøhetta. Projektet har väckt stort intresse världen över.

Byggandet av restaurangen började i januari. Konstruktionen ska från stranden slutta nedåt ungefär sex meter under vattenytan. Krogen byggs på en pråm, och när den är färdig ska den sänkas ned i havet och fästas i fundament på havsbotten.

Arne Marthinsen är projektledare i Sub Mar Group som ansvarar för vågberäkningarna och de marina verksamheterna i projektet. Han förklarar att byggnaden utsätts för enorma krafter från hav, vågor, väder och vind.

– Målet har därför varit att utforma en konstruktion som istället för att utmana de naturliga krafterna kan leva jämte dem.

Belysning, ljud och lukt ska användas för att locka plankton och torsk till området för att det ska hända något utanför glasväggen.

– Ett av huvudkriterierna är att våra gäster ska uppleva något speciellt i havet, säger Gaute Ubosta som är delägare till restaurangen.

Kocken är Nicolai Ellitsgaard Pedersen, tidigare chef på gourmetrestaurangen "Måltid" i Kristiansand. På menyn finns lokala delikatesser som skaldjur, sjöfågel och vilt lamm som har betat i närheten.

 

Bild: Under Lindesnes. Foto: Mir/Snöhetta/Under