platsannonser
Destination Halmstad
söker en projektledare till Halmstad Convention Bureau.
Projektledare
till Akademikonferens SLU i Uppsala.
Uppsala Konsert & Kongress
söker medarbetare till konferensavdelningen!
Projektledare
till Event in Skåne, Malmö.
nyheter
vår gemensamma framtid
A Sustainable Tomorrow
ökar takten på hållbarhetsarbetet i Helsingborgsregionen.
stora events
Bandyfinalen den 22-23 mars 2019
på Studenternas – Fem finaler spelas i Uppsala.
hållbarhet
Clarion Hotel Sign
installerar Stockholms största hotell-solcellsanläggning.
nytt jobb
Elite Hotels
satsar på Göteborg med topprekrytering.
omvärldsanalys
Storstäder mest innovativa
– visar ny statistik.
flygnytt
Nya delen av avgångshallen
på Bromma Stockholm Airport öppnad.
safety & Security
PwC:s storsatsning inom cybersäkerhet
- 24 nya medarbetare inför hösten.
Nytt jobb
Christian Woronka
ny vd för Vienna Convention Bureau.
Omvärldsanalys
10:e kongressen för Europeiska FACEnetwork
kommer till Kristianstad 10-12 oktober.
strategisk utveckling
Trollhättan tar över ordförandeskapet
för Swedish Network of Convention Bureaus.
RSS
rss_icon
Länkar
Jättestor undervattensrestaurang öppnar i Norge

Resan under vattnet startar när du går nedför trappan och kommer till ett djup på fem meter. En stor glasvägg ger dig en speciell utsikt över världen som finns under ytan i havet Skagerrak, den del av Atlanten som ligger mellan Jylland, Bohuslän och södra Norge.

Med sina 100 sittplatser blir restaurangen världens största undervattenskrog.

Medan du äter middag kan du se flera olika fiskarter simma förbi, kanske också sälar och småhaj. För att inte tala om havet som byter skepnad beroende på vädret.

Undervattensrestaurangen med namnet Under ska ligga i Spangereid, Lindesnes kommun i södra Norge och skapas av arkitektbyrån Snøhetta. Projektet har väckt stort intresse världen över.

Byggandet av restaurangen började i januari. Konstruktionen ska från stranden slutta nedåt ungefär sex meter under vattenytan. Krogen byggs på en pråm, och när den är färdig ska den sänkas ned i havet och fästas i fundament på havsbotten.

Arne Marthinsen är projektledare i Sub Mar Group som ansvarar för vågberäkningarna och de marina verksamheterna i projektet. Han förklarar att byggnaden utsätts för enorma krafter från hav, vågor, väder och vind.

– Målet har därför varit att utforma en konstruktion som istället för att utmana de naturliga krafterna kan leva jämte dem.

Belysning, ljud och lukt ska användas för att locka plankton och torsk till området för att det ska hända något utanför glasväggen.

– Ett av huvudkriterierna är att våra gäster ska uppleva något speciellt i havet, säger Gaute Ubosta som är delägare till restaurangen.

Kocken är Nicolai Ellitsgaard Pedersen, tidigare chef på gourmetrestaurangen "Måltid" i Kristiansand. På menyn finns lokala delikatesser som skaldjur, sjöfågel och vilt lamm som har betat i närheten.

 

Bild: Under Lindesnes. Foto: Mir/Snöhetta/Under