platsannonser
Destination Halmstad
söker en projektledare till Halmstad Convention Bureau.
Projektledare
till Akademikonferens SLU i Uppsala.
Uppsala Konsert & Kongress
söker medarbetare till konferensavdelningen!
Projektledare
till Event in Skåne, Malmö.
nyheter
vår gemensamma framtid
A Sustainable Tomorrow
ökar takten på hållbarhetsarbetet i Helsingborgsregionen.
stora events
Bandyfinalen den 22-23 mars 2019
på Studenternas – Fem finaler spelas i Uppsala.
hållbarhet
Clarion Hotel Sign
installerar Stockholms största hotell-solcellsanläggning.
nytt jobb
Elite Hotels
satsar på Göteborg med topprekrytering.
omvärldsanalys
Storstäder mest innovativa
– visar ny statistik.
flygnytt
Nya delen av avgångshallen
på Bromma Stockholm Airport öppnad.
safety & Security
PwC:s storsatsning inom cybersäkerhet
- 24 nya medarbetare inför hösten.
Nytt jobb
Christian Woronka
ny vd för Vienna Convention Bureau.
Omvärldsanalys
10:e kongressen för Europeiska FACEnetwork
kommer till Kristianstad 10-12 oktober.
strategisk utveckling
Trollhättan tar över ordförandeskapet
för Swedish Network of Convention Bureaus.
RSS
rss_icon
Länkar
Middagen som är en konsert

Taste of Sound heter  konceptet som förvandlar en konferensmiddag till en multisensorisk upplevelse för alla sinnen. Musik, smak, doft, ljussättning och atmosfär  skapar en väldigt annorlunda upplevelse.

– Vi ville skapa en middagsupplevelse där måltiden är en enda stor multisensorisk upplevelse för alla sinnen, säger Per Samuelsson, en av upphovsmännen som arbetar med måltidsdesign.

Taste of Sound är sannolikt det svenska startskottet på den starkt växande gastronomiska trend som ofta kallas Crossmodalism, en samlingsterm som bland annat rymmer forskning, kultur, gastronomi, filosofi och andra upplevelsebaserade konstarter.

De senaste åren har Per Samuelsson tillsammans med Iréne Sahlin skapat spektakulära måltidsupplevelser för såväl olika slags möten och ambassader.

– Du kommer rakt in i en helt ny värld, en atmosfär som förflyttar dig från den grå vardagen. Du hör ett soundscape av ljud som är en blandning av välbekanta ljud från naturen och olika delar av världen i kombination med musikaliska klanger, säger han.

Väggarna är ljussatta med mönster som sakta förändrar sig över tid och rummets atmosfär förändras. Vad som sker därefter skiljer sig från middag till middag.

– Till varje maträtt framförs musik i bakgrunden live, som har komponerats för att matcha smakerna till just den maträtten, säger Per Samuelsson.

När musik och smak synkar och har samma egenskaper, förstärks den totala smakupplevelsen med upp till 60 procent visar en rad studier. Det finns en hel del forskning på området och mycket av den kommer från universitetet i Oxford.

När Per Samuelsson upptäckte några av de studierna såg han möjligheterna och dök under ett par år ner i forskningsresultaten och lärde känna forskarna för att lära sig allt inom området.

Det resulterade i den nyskrivna boken Krydda med Musik som har belönats med titeln Årets pionjär av Svenska Måltidsakademien, samt the Best Cookbook in Sweden av Gourmand International. Senare i år tävlar de om titeln Best in the World.

Vid en traditionell eventmiddag avbryts gästerna allt som oftast när de förväntas titta på underhållning, eller tvingas att lyssna på tal mitt under någon av rätterna. Inte bara matupplevelsen går då förlorad, utan även konversationerna som startat kring borden avbryts.

– Det här var något vi verkligen ville ändra på, säger Iréne Sahlin. Alltför ofta finns det inte någon dialog mellan kök, underhållare och arrangörer för att skapa en bra måltidsupplevelse. Man beställer helt enkelt lite ”god” mat, frågar någon musiker om att spela något godtyckligt och mitt i alltihop får chefen för sig att det är ett bra tillfälle att hålla sitt tal till medarbetarna.

 

Taste of Sound. Foto: Robert Berglund