platsannonser
Eventkoordinator
till Tekniska Museet
nyheter
Idéer som bär frukt
GMIC Swedens pris för årets hållbarhetsinsats
tilldelas Göteborgsvarvet.
omvärldsanalys
XL International Workshop
25 ledande mötesorganisationer och mötesarenor träffas i Köpenhamn.
på nytt (tillfälligt) uppdrag
Göran von Arbin
blir hotellchef på nya Furuvik Havshotell.
Pris
Årets Ekoturismpris
till Mörrums Kronolaxfiske.
Omvärldsanalys
Uppsala ökar starkt
inom kongresser, konferenser och möten.
mat och möten
Koks på Färöarna
behåller Michelin-stjärnan.
politisk strid
Härnösands kommun överklagar
domen om hotellbygget.
Omvärldsanalys
Mattias Goldmann
till Sveriges Innovationsriksdag 2018.
Omvärldsanalys
Flygande start på 2018
för Svenska Möten.
möten skapar affärer
Traditionell japansk svärdritual
återinvigde Yasuragi.
RSS
rss_icon
Länkar
Middagen som är en konsert

Taste of Sound heter  konceptet som förvandlar en konferensmiddag till en multisensorisk upplevelse för alla sinnen. Musik, smak, doft, ljussättning och atmosfär  skapar en väldigt annorlunda upplevelse.

– Vi ville skapa en middagsupplevelse där måltiden är en enda stor multisensorisk upplevelse för alla sinnen, säger Per Samuelsson, en av upphovsmännen som arbetar med måltidsdesign.

Taste of Sound är sannolikt det svenska startskottet på den starkt växande gastronomiska trend som ofta kallas Crossmodalism, en samlingsterm som bland annat rymmer forskning, kultur, gastronomi, filosofi och andra upplevelsebaserade konstarter.

De senaste åren har Per Samuelsson tillsammans med Iréne Sahlin skapat spektakulära måltidsupplevelser för såväl olika slags möten och ambassader.

– Du kommer rakt in i en helt ny värld, en atmosfär som förflyttar dig från den grå vardagen. Du hör ett soundscape av ljud som är en blandning av välbekanta ljud från naturen och olika delar av världen i kombination med musikaliska klanger, säger han.

Väggarna är ljussatta med mönster som sakta förändrar sig över tid och rummets atmosfär förändras. Vad som sker därefter skiljer sig från middag till middag.

– Till varje maträtt framförs musik i bakgrunden live, som har komponerats för att matcha smakerna till just den maträtten, säger Per Samuelsson.

När musik och smak synkar och har samma egenskaper, förstärks den totala smakupplevelsen med upp till 60 procent visar en rad studier. Det finns en hel del forskning på området och mycket av den kommer från universitetet i Oxford.

När Per Samuelsson upptäckte några av de studierna såg han möjligheterna och dök under ett par år ner i forskningsresultaten och lärde känna forskarna för att lära sig allt inom området.

Det resulterade i den nyskrivna boken Krydda med Musik som har belönats med titeln Årets pionjär av Svenska Måltidsakademien, samt the Best Cookbook in Sweden av Gourmand International. Senare i år tävlar de om titeln Best in the World.

Vid en traditionell eventmiddag avbryts gästerna allt som oftast när de förväntas titta på underhållning, eller tvingas att lyssna på tal mitt under någon av rätterna. Inte bara matupplevelsen går då förlorad, utan även konversationerna som startat kring borden avbryts.

– Det här var något vi verkligen ville ändra på, säger Iréne Sahlin. Alltför ofta finns det inte någon dialog mellan kök, underhållare och arrangörer för att skapa en bra måltidsupplevelse. Man beställer helt enkelt lite ”god” mat, frågar någon musiker om att spela något godtyckligt och mitt i alltihop får chefen för sig att det är ett bra tillfälle att hålla sitt tal till medarbetarna.

 

Taste of Sound. Foto: Robert Berglund