platsannonser
Vi söker Event Sales Manager
till 
CWT MEETINGS & EVENTS
nyheter
Och vinnaren är:
Sigtunahöjden
Årets Hållbara Företag 2019
Events skapar möten
Dreamhack Masters
återvänder till Malmö.
HOTELLNYTT
Nu öppnar Åby Hotel
i Göteborg/Mölndal.
omvärldsanalys
150 nya lyxhotell
öppnade i Grekland år 2018.
Hållbarhet
Framgångsrikt miljöarbete
på Meetx.
omvärldsanalys
Thomas Frostberg
om ekosystemet för innovation 2019.
mat och möten
Niclas Jansson, Sigtunahöjdens köksmästare,
vann internationell kocktävling.
nya uppdrag
Johan Svensson ny ordförande
för Countryside Hotels.
events skapar möten
Evenemang genererade 213 miljoner till Kristianstads näringsliv
Åhus Beachhandboll drog flest eventbesökare till Kristianstad 2018.
Digimania
Svensk framgång på Hannover Messe
skapar nya samarbeten för Svenska Mässan.
RSS
rss_icon
Länkar
Middagen som är en konsert

Taste of Sound heter  konceptet som förvandlar en konferensmiddag till en multisensorisk upplevelse för alla sinnen. Musik, smak, doft, ljussättning och atmosfär  skapar en väldigt annorlunda upplevelse.

– Vi ville skapa en middagsupplevelse där måltiden är en enda stor multisensorisk upplevelse för alla sinnen, säger Per Samuelsson, en av upphovsmännen som arbetar med måltidsdesign.

Taste of Sound är sannolikt det svenska startskottet på den starkt växande gastronomiska trend som ofta kallas Crossmodalism, en samlingsterm som bland annat rymmer forskning, kultur, gastronomi, filosofi och andra upplevelsebaserade konstarter.

De senaste åren har Per Samuelsson tillsammans med Iréne Sahlin skapat spektakulära måltidsupplevelser för såväl olika slags möten och ambassader.

– Du kommer rakt in i en helt ny värld, en atmosfär som förflyttar dig från den grå vardagen. Du hör ett soundscape av ljud som är en blandning av välbekanta ljud från naturen och olika delar av världen i kombination med musikaliska klanger, säger han.

Väggarna är ljussatta med mönster som sakta förändrar sig över tid och rummets atmosfär förändras. Vad som sker därefter skiljer sig från middag till middag.

– Till varje maträtt framförs musik i bakgrunden live, som har komponerats för att matcha smakerna till just den maträtten, säger Per Samuelsson.

När musik och smak synkar och har samma egenskaper, förstärks den totala smakupplevelsen med upp till 60 procent visar en rad studier. Det finns en hel del forskning på området och mycket av den kommer från universitetet i Oxford.

När Per Samuelsson upptäckte några av de studierna såg han möjligheterna och dök under ett par år ner i forskningsresultaten och lärde känna forskarna för att lära sig allt inom området.

Det resulterade i den nyskrivna boken Krydda med Musik som har belönats med titeln Årets pionjär av Svenska Måltidsakademien, samt the Best Cookbook in Sweden av Gourmand International. Senare i år tävlar de om titeln Best in the World.

Vid en traditionell eventmiddag avbryts gästerna allt som oftast när de förväntas titta på underhållning, eller tvingas att lyssna på tal mitt under någon av rätterna. Inte bara matupplevelsen går då förlorad, utan även konversationerna som startat kring borden avbryts.

– Det här var något vi verkligen ville ändra på, säger Iréne Sahlin. Alltför ofta finns det inte någon dialog mellan kök, underhållare och arrangörer för att skapa en bra måltidsupplevelse. Man beställer helt enkelt lite ”god” mat, frågar någon musiker om att spela något godtyckligt och mitt i alltihop får chefen för sig att det är ett bra tillfälle att hålla sitt tal till medarbetarna.

 

Taste of Sound. Foto: Robert Berglund