platsannonser
Strategisk projektledare
Destination Eskilstuna
nyheter
Radar
Coronaviruset:
Hilton stänger 150 hotell med 33 000 rum.
mässor skapar möten
Fastighetsmässan firar tio år i Malmö
har ökat utställare med 218 procent och besökare med 410 procent.
innovativ utveckling
Blique by Nobis
låter Sveriges första professionella lägenhetstestare checka in.
Nytt rekordår
Gästnätterna i Halmstad ökar
över tre miljoner totalt för första gången.
Omvärldsanalys
Helsingborg skapar ny näringslivsstrategi
ska bli en av Europas mest innovativa städer.
nytt jobb
Kristofer Skoglund
Ny commercial director på Yasuragi.
Jubileum
Milgårdarna fyller 40 år
Firar med hållbar inspirationsdag den 5 mars.
Vintagelife
Zorn, vintage, historisk mat och kända profiler
– nu öppnar Antikmässan.
Hållbarhet på riktigt
Nu går hotell- och restaurangbranschen
ihop för en knarkfri framtid.
bra innovation
Slipp väntan på notan
på Pontus in the air.
RSS
rss_icon
Länkar
Emma Ziemann, sommelier på Upper House Dining, är Årets Lily Bollinger!

Den 12 september vann hon Lily Bollinger Award och blev Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2016.

– Det är väldigt svårt att ta in att det faktiskt hänt! Det är en massa blandade positiva känslor - lättnad, glädje och stolthet. Det är så gôtt! Jag blir nog mer och mer glad ju mer jag tänker på det, säger Emma Ziemann.

I augusti förra året började Emma Ziemann arbeta på Upper House Dining som sommelier. Och hon gillar att tävla. Det har blivit flera genom åren bland andra Ruinart Challange, hon kom 2:a i Freestyle Sommelier 2014, 2:a plats i blindprovningstestning för lag och i toppskiktet på svenska mästerskapen i sommellerie. Nu är hon Sveriges bästa (kvinnliga) sommelier.

– Man håller på att förbereda sig så länge, jag har tävlat i tre år nu och det är först nu som det börjar ge resultat. På ett personligt plan så är det så tillfredställande att allt slit lönat sig. Ser jag på det lite större så står nu mitt namn med på en lista av tidigare vinnare som alla är bland det absolut bästa sommeliererna Sverige har. Det är stort och det kommer ingen kunna ta ifrån mig. Att vara en ”Lily”, säger Emma Ziemann. Som på köpet är den första göteborgssommelieren någonsin att vinna den prestigefulla tävlingen.

Vad är det bästa med att vara sommelier?

– Blandningen mellan det sociala, det kunskapskrävande och att vi arbetar med smaker. Det är socialt både inom teamet i matsal och kök men också att vi hanterar våra gäster och sträva efter att ge dem en upplevelse utöver det vanliga. Att jag kan använda mitt kunnande för att få fram smaker och service som gör mina gäster lite lyckligare är väldigt givande.

Vad vet inte vi ”vanliga” om yrket?

– Det innefattar lika mycket alkoholfria drycker, sprit, kaffe, te, cigarrer, choklad, vatten och matkombinationer som det handlar om vin. Som Sommelier ska jag kunna ha kunskap om och kunna hantera det mesta som du kan äta och dricka och dessutom försöka förmedla det på ett trevligt sätt!

Vilken blir nästa tävling?

– Jag ska börja med att ta lite ledigt, det tror jag både vänner och kollegor uppskattar. Men SM som går i början av april nästa år hägrar en hel del!

 

Lily Bollinger Award instiftades år 2002 av Bollinger och Arvid Nordquist för att stimulera kvinnligt tävlingssommellerie och hedra minnet av den legendariska champagneänkan Madame Lily Bollinger som under flera decennier tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne. Tävlingen uppmärksammar Sveriges kunniga kvinnliga sommelierer som likt Lily Bollinger verkar på en mansdominerad arena.