platsannonser
Vi söker Event Sales Manager
till 
CWT MEETINGS & EVENTS
nyheter
Mat & Möten
Sigtunakockar tävlar i världsfinalen
av Copper Skillet i Toronto 11 april 2019.
hotellindustrin
Så bidrar hotellen till ett attraktivare Göteborg
Göteborg & Co är en sammanhållande länk.
innovativt drag
Nordic Choice Hotels
digitala utvecklingsbolag eBerry startar globalt utbytesprogram.
kunskapsmöte
Associations World Congress & Expo
på Svenska Mässan 7-10 april.
fullspäckat utvecklingsprogram
En tidigare munk,
en spelutvecklare och en självutnämnd tekniknörd bland experttalarna på IMEX i Frankfurt.

Lounge Summit i Göteborg presenterar
Spännande program med nästan 30 talare.
resor skapar möten
Nordic Choice Hotels inleder samarbete med Nordic Travel och Visit Group
Ska underlätta bokningen av paketlösningar.
World Water Day
För andra året i rad
tar Clarion Hotel Amaranten upp kampen för rent vatten för alla.
hotellnytt
Skanska bygger nollenergihotell
i Solna för cirka 470 miljoner kronor. Comfort Hotels har driften.
Event skapar möten
Strategi för bättre evenemang till Luleåborna
Ska vara klar i maj/juni.
RSS
rss_icon
Länkar
Emma Ziemann, sommelier på Upper House Dining, är Årets Lily Bollinger!

Den 12 september vann hon Lily Bollinger Award och blev Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2016.

– Det är väldigt svårt att ta in att det faktiskt hänt! Det är en massa blandade positiva känslor - lättnad, glädje och stolthet. Det är så gôtt! Jag blir nog mer och mer glad ju mer jag tänker på det, säger Emma Ziemann.

I augusti förra året började Emma Ziemann arbeta på Upper House Dining som sommelier. Och hon gillar att tävla. Det har blivit flera genom åren bland andra Ruinart Challange, hon kom 2:a i Freestyle Sommelier 2014, 2:a plats i blindprovningstestning för lag och i toppskiktet på svenska mästerskapen i sommellerie. Nu är hon Sveriges bästa (kvinnliga) sommelier.

– Man håller på att förbereda sig så länge, jag har tävlat i tre år nu och det är först nu som det börjar ge resultat. På ett personligt plan så är det så tillfredställande att allt slit lönat sig. Ser jag på det lite större så står nu mitt namn med på en lista av tidigare vinnare som alla är bland det absolut bästa sommeliererna Sverige har. Det är stort och det kommer ingen kunna ta ifrån mig. Att vara en ”Lily”, säger Emma Ziemann. Som på köpet är den första göteborgssommelieren någonsin att vinna den prestigefulla tävlingen.

Vad är det bästa med att vara sommelier?

– Blandningen mellan det sociala, det kunskapskrävande och att vi arbetar med smaker. Det är socialt både inom teamet i matsal och kök men också att vi hanterar våra gäster och sträva efter att ge dem en upplevelse utöver det vanliga. Att jag kan använda mitt kunnande för att få fram smaker och service som gör mina gäster lite lyckligare är väldigt givande.

Vad vet inte vi ”vanliga” om yrket?

– Det innefattar lika mycket alkoholfria drycker, sprit, kaffe, te, cigarrer, choklad, vatten och matkombinationer som det handlar om vin. Som Sommelier ska jag kunna ha kunskap om och kunna hantera det mesta som du kan äta och dricka och dessutom försöka förmedla det på ett trevligt sätt!

Vilken blir nästa tävling?

– Jag ska börja med att ta lite ledigt, det tror jag både vänner och kollegor uppskattar. Men SM som går i början av april nästa år hägrar en hel del!

 

Lily Bollinger Award instiftades år 2002 av Bollinger och Arvid Nordquist för att stimulera kvinnligt tävlingssommellerie och hedra minnet av den legendariska champagneänkan Madame Lily Bollinger som under flera decennier tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne. Tävlingen uppmärksammar Sveriges kunniga kvinnliga sommelierer som likt Lily Bollinger verkar på en mansdominerad arena.