platsannonser
Strategisk projektledare
Destination Eskilstuna
nyheter
600 deltagare
Stor kongress
inom mark- och exploatering till Borås 2020.
hotellnytt
Petter Stordalen
tar Comfort Hotel till Lund.
Sveriges bästa talare
Stora Talarpriset 2019
går till Charbél Gabro.
nytt jobb
Pointpeople växer
och satsar ännu mer på fjällvärlden.
hotellnytt
Medvind för Forenom
- Västra Hamnens första aparthotel öppnar som planerat.
GDS-Index
Göteborg toppar världsranking
i hållbarhet för fjärde året i rad.
105 400 badkar
Scandics nya hållbarhetsinitiativ
har sparat 17 miljoner liter vatten.
150 personer kommer
Stadsbyggnadsdagarna
väljer Borås som kongressort 2020.
Town Square Park
Mega-projektet i Dubai
når milstolpe idag fredag.
Framtiden på G
Svenska Mässans gestaltningstävling är avgjord
- Såhär ser vinnande förslaget av fjärde tornet ut.
RSS
rss_icon
Länkar
Emma Ziemann, sommelier på Upper House Dining, är Årets Lily Bollinger!

Den 12 september vann hon Lily Bollinger Award och blev Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2016.

– Det är väldigt svårt att ta in att det faktiskt hänt! Det är en massa blandade positiva känslor - lättnad, glädje och stolthet. Det är så gôtt! Jag blir nog mer och mer glad ju mer jag tänker på det, säger Emma Ziemann.

I augusti förra året började Emma Ziemann arbeta på Upper House Dining som sommelier. Och hon gillar att tävla. Det har blivit flera genom åren bland andra Ruinart Challange, hon kom 2:a i Freestyle Sommelier 2014, 2:a plats i blindprovningstestning för lag och i toppskiktet på svenska mästerskapen i sommellerie. Nu är hon Sveriges bästa (kvinnliga) sommelier.

– Man håller på att förbereda sig så länge, jag har tävlat i tre år nu och det är först nu som det börjar ge resultat. På ett personligt plan så är det så tillfredställande att allt slit lönat sig. Ser jag på det lite större så står nu mitt namn med på en lista av tidigare vinnare som alla är bland det absolut bästa sommeliererna Sverige har. Det är stort och det kommer ingen kunna ta ifrån mig. Att vara en ”Lily”, säger Emma Ziemann. Som på köpet är den första göteborgssommelieren någonsin att vinna den prestigefulla tävlingen.

Vad är det bästa med att vara sommelier?

– Blandningen mellan det sociala, det kunskapskrävande och att vi arbetar med smaker. Det är socialt både inom teamet i matsal och kök men också att vi hanterar våra gäster och sträva efter att ge dem en upplevelse utöver det vanliga. Att jag kan använda mitt kunnande för att få fram smaker och service som gör mina gäster lite lyckligare är väldigt givande.

Vad vet inte vi ”vanliga” om yrket?

– Det innefattar lika mycket alkoholfria drycker, sprit, kaffe, te, cigarrer, choklad, vatten och matkombinationer som det handlar om vin. Som Sommelier ska jag kunna ha kunskap om och kunna hantera det mesta som du kan äta och dricka och dessutom försöka förmedla det på ett trevligt sätt!

Vilken blir nästa tävling?

– Jag ska börja med att ta lite ledigt, det tror jag både vänner och kollegor uppskattar. Men SM som går i början av april nästa år hägrar en hel del!

 

Lily Bollinger Award instiftades år 2002 av Bollinger och Arvid Nordquist för att stimulera kvinnligt tävlingssommellerie och hedra minnet av den legendariska champagneänkan Madame Lily Bollinger som under flera decennier tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne. Tävlingen uppmärksammar Sveriges kunniga kvinnliga sommelierer som likt Lily Bollinger verkar på en mansdominerad arena.