nyheter
regional utveckling
Sex miljoner
investeras i nya XC-leder i Järvsö.
Hänger ditt företag med i utvecklingen?
PCO-nätverket Incon lanserar resurssida för Covid-19
med kontor på 170 destinationer.
coronautveckling
”Sveriges största digitala nätverkslunch”
100 deltagare möts när Jobbfestivalen och Yrkesdörren arrangerar med Max Burgers.
det finns en lösning
​Ställ inte in när det hettar till
– flytta fram istället.
ett steg i taget
Asiens mötes- och eventindustri
förväntas återhämta sig snabbare än andra kontinenter.
Hemester
Aktörer på Ven samarbetar
för att göra ön säker att besöka i sommar.
Första öppna kongresshallen i Skandinavien
Harpa Concert Hall and Conference Center
i Reykjavík är redo för tiden efter Covid-19.
mat skapar möten
Första uttagningen inför Årets Kock 2020
– här är kockarna som går vidare till kvaltävlingen.
hotellnytt
Radisson Blu Scandinavia Hotel i Göteborgshotell
blir familjeresort i sommar.
SM i matlagning
Stort intresse för Årets Kock 2020
– ansökningarna har gått upp med över 10 procent.
RSS
rss_icon
Länkar
Karlstads universitet först med Green Key-märkning

Enheten för konferens och evenemang, vid Karlstads universitet, är den första mötesverksamheten vid landets lärosäten som får en Green Key-märkning. En logi- eller konferensanläggning med Green Key-märkning arbetar aktivt med att minimera sin miljöpåverkan och göra verksamheten hållbar, exempelvis genom tydliga miljöåtgärder.

Green Key är en ledande internationell märkning som i dag finns i 50 länder och innefattar närmare 2 400 anläggningar. Märkningen stöds av World Tourism Organization och United Nations Environment Programme, UNEP. Stiftelsen Håll Sverige Rent har det övergripande ansvaret för att märkningen i Sverige följer de riktlinjer som Green Keys internationella ägare Foundation for Environmental Education, FEE, har satt upp. Att uppfylla Green Key-märkning kan handla om avfallssortering, att minska energi- och vattenförbrukning, att välja miljömärkta rengöringsmedel och att använda närproducerade och ekologiskt odlade råvaror. Därutöver ska anläggningen på olika sätt arbeta med ett socialt ansvar där en hållbar utveckling är i centrum och i samverkan med gäster och andra intressenter.

Även Karlstads universitets leverantörer måste leva upp till vissa krav då det gäller Green Key-märkningen och att de väljer varor och tjänster som går hand i hand med universitetets hållbarhetspolicy.

– Vi förespråkar till exempel mer hållbar mat till deltagarna, rekommenderar miljövänligt resande till konferenserna och belyser att trycksaker inför konferenser kan minskas, säger Helena Persson, konferenskoordinator vid Enheten för konferenser och evenemang, Karlstads universitet. Vi kommer även att undvika engångsmaterial i samband med mat- och fikaservering i möjligaste mån, vilket förstås ställer högre krav på våra cateringleverantörer. Flaskvatten ska också undvikas till fördel för vårt fina kranvatten till måltider.

En del av jobbet då det gäller hållbarhet är redan gjort på Karlstads universitet som redan kommit en bit när det gäller miljöarbete. Förhoppningen är att arbetet ska kunna tas ännu lite längre för konferenser och evenemang vid lärosätet.

– Enheten för konferens och evenemang vid Karlstads universitet är den första vid ett universitet att få en Green Key-märkning, säger Henrik Alsén, Green Key. Sverige. Idag är det vanligt att det efterfrågas någon typ av miljöarbete och ett område där det särskilt tydligt framkommer är i upphandlingsförfrågningar. Både för företag men också för kommuner, myndigheter och framförallt statliga upphandlingar. Intresset för miljömärkningar liknande Green Key växer och det är många verksamheter som vittnar om att miljömärkningen stärker deras verksamhet som helhet.

 

Bilden: Helena Persson, Maria Kull och Maria Jostéus från Konferensenheten vid Karlstads universitet tillsammans med Lars Alm, Green Key Sverige.