nyheter
förflytta och förädla kunskap
Europas största konferens
inom högre utbildning till Göteborg.
PCO-kunskap
Samarbete
ska leda till fler kongresser i Jönköping.
mat och möten
Gastronomi Sverige Commis Award 2020
- vinnare Thilda Mårtensson.
flygnytt
Peab lägger ner driften
Ängelholm Helsingborg Airport tills vidare.
Omställning
Så blir Bokmässan 2020
ställs om till en digital bildningshubb.
framtiden kommer närmare
Eskilstuna kongresshus
står klart 2026.
stor utbyggnad på G
Chalmers Konferens & Restauranger
tar över Universeums restaurang- och eventverksamhet.
DEBATT
Dags att ge mässbranschen förutsättning
att fortsätta skapa värde för näringslivet.
Handelskammarens pris
Philippe Longchamps
är Sveriges bästa lärare 2020.
regional utveckling
Sex miljoner
investeras i nya XC-leder i Järvsö.
RSS
rss_icon
Länkar
Nu ska Sveriges representant till Bocuse d´Or, Kock-EM och VM utses

I maj 2016 tävlar Europas främsta kockar i Bocuse d’Or Europe, EM-uttagningen till världens mest ansedda kocktävling. Den 22 september avgörs Boucse d´Or Sverige och vem som ska representera Sverige i Bocuse d´Or Europé. Bland de fyra svenska kandidaterna finns 2010 års Årets Kock, Gustav Trägårdh samt Sveriges representant i 2013 års Bocuse d’Or, Adam Dahlberg.

Svenska Bocuse d’Or Akademien där bland andra Mathias Dahlgren, Henrik Norström, Tommy Myllymäki och Fredrik Eriksson ingår, har efter ansökan utsett de fyra välrenommerade kockarna som tävlar om platsen som Sveriges representant i Bocuse d’Or Europe 2016. Placeringen i EM är sedan avgörande för att få en plats till VM i Lyon där Bocuse d’Or går av stapeln i januari 2017.

Årets tävlande i Bocuse d´Or Sverige är: Gustav Trägårdh, Adam Dahlberg, Andreas Edlund och Alexander Sjögren.

De fyra kockarna har fram till den 22 september på sig att förbereda sin kötträtt och träna med de på förhand givna råvarorna.

De tävlande bedöms ut av en jury bestående av kockar ur bl a Svenska Bocuse d’Or Akademien. De tävlande och dess rätter bedöms utifrån komposition, smak, presentation och teknik. Vi behov vägs enskilda intervjuer in i bedömningen.

– Det är naturligtvis angenämt när alla kandidater är så välrenommerade. Det är roligt för kockyrket och lovande för Sverige att vi har en så stark uppställning. Nu gäller det att urskilja den mest lämpade kocken för uppgiften, säger Henrik Norström, ordförande Svenska Bocuse d’Or Akademien.

Tre timmar får kockarna på sig att tillaga en kötträtt med vardera tre garnityrer och en sås. Den huvudråvara de tävlande har att arbeta med är svenskt lamm levererad av Svenskt Kött från Norrby Gård. De tävlande måste även använda sig av fänkål som är förutbestämd av Svenska Bocuse d´Or akademinen.

Den 22 september avgörs Bocuse d´Or Sverige på Restaurangakadmien och det står det klart vem som blir Sveriges representant i Bocuse d’Or Europe 2016. Tillika den som ska föra fram de svenska färgerna i Bocuse d’Or, kock-VM i Lyon i januari 2017.

 

Bilden: Gustav Trädgårdh vill gärna tävla på Bocuse d’Or.