platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
hållbarhet
Easyfairs diplomerade
enligt den nationella miljöledningsstandarden Svensk Miljöbas.
hotellnytt
GCCH
köper Hotel Park Allé i Kristianstad.
Mässor skapar möten
Återöppnat Elmia:
Ett unikt mäss- och mötesår.
29/12-8/1
Malmö:
Vinterspelens universum återuppstår på ny plats.
nytt jobb
Josefine Gudmundson
blir hotelldirektör för Clarion Hotel The Pier.
26-27 juni 2023
Sverige arrangerar stor life science-kongress
som del av EU-ordförandeskapet.
Satsar på Business Events
Macaos kasinon satsar framåt på Business Events
investerar runt 170 miljarder kommande decenniet.
Event
Skåne Trendrapport 2022
Event in Skåne: Det har hänt magiska saker i Skåne under 2022.
Omvärldsanalys
Sju mötes- och eventtrender som du behöver känna till inför 2023
Utdrag ur eboken 7 Meeting and Event Trends You Need to Know for 2023.
Omvärldsanalys
Det är dags att bana nya spår för eventplanerare
Alla tecken pekar mot ett hektiskt 2023.
RSS
rss_icon
Länkar
Skeviks Gård fortsätter att satsa medvetet, ett unikt koncept inom mat och hållbarhet
I samarbete med Stefan Eriksson, Årets Kock 2005, lanserade Skeviks Gård ifjol sitt nya matkoncept i form av egenodlade och valet av närproducerade råvaror. Man anlade under våren en stor egen ekologisk grönsaksodling och lät bygga ett eget hönshus för egen äggproduktion. Sedan tidigare fanns även en stor biodling i området. Nu tar gården ett nytt stort kliv framåt och skaffar egna djur för att stärka den biologiska mångfalden i området samt för att producera eget kött till Skeviks Gårds hotell- och konferensgäster.

Förutom Hedemorahönorna som flyttade in på Skeviks Gård i juni 2014 så flyttar nu alltså ytterligare olika sorters svenska utrotningshotade lantrasdjur in på gården såsom Rödkullor (kor), Klövsjöryor (får) och Linderödssvin.

– Lantrasdjur har en unik kvalité och karaktäristiskt smakrikedom och det är med stolthet vi på Skeviks Gård kommer att kunna servera våra gäster kött från egna djur, säger Manuel Svensson, köksmästare på Skeviks Gård.

Djurhållningen sker i samarbete med företaget Kossorna i Skogen AB som i samarbete med Nacka Kommun bedriver en daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Djuren kommer att hållas på Skeviks Gårds marker och i anläggningens stall, vintertid kommer de att gå i lösdrift med fri utfodring och möjlighet att gå ut och in som djuren själva önskar. Slakten kommer i första hand att ske i samarbete med det lokala och småskaliga slakteriet Ö-Slakt ute på Värmdö.

– Det är för mig oerhört spännande att tillsammans med Skeviks Gård få möjlighet att ge dessa gamla fina lantrasdjur den status tillbaka som de verkligen förtjänar, säger Jesper Strandberg Westin, djuransvarig på Skeviks Gård.

– Första året i grönsakslandet var magiskt bra, vi kunde skörda närmare ett ton fantastiskt fina grönsaker! I år kommer vi att odla mer av de äldre kulturarvssorterna med historia vi förra året fick prova på och det känns extra kul att värna om de unika och så goda ärt- och bönsorterna som tappats bort på senaste år, säger Anette Eriksson, projektutvecklare och grönsaksodlare på Skeviks Gård.

– Fram till idag har vi kunnat erbjuda våra gäster våra egna grönsaker, örter och våra egna ägg samt också såklart lokala produkter och råvaror från Värmdö och skärgården, men nu även alltså vårt eget kött av både nöt, lamm och gris. På så sätt ger vi dels våra gäster en fantastisk matupplevelse av både smak och klimatsmarta val. Inte nog med det så minskar transporterna och med samarbetet med den dagliga verksamhet som bedrivs erbjuds också personer med funktionsnedsättning värdefull och meningsfull sysselsättning. Mer hållbart än så kan det knappast bli, säger  Ragnar Flink, vd på Skeviks Gård. Skeviks Gård har också under vintern och våren etablerat många andra fina lokala samarbeten inom råvaror, mat och dryck. Bland annat serveras nu enbart ekologiska viner och cirka 80 procent av all öl vi serverar kommer från traktens egna bryggeri – Värmdö Bryggeri.

– Kombinationen av egenproducerade, lokala & rena råvaror och att själv få möjlighet att motionera och röra på sig, som är ett annat ben vi står på, i vår fantastiska miljö är det som vi på Skevik kallar nyttiga och hållbara möten, säger Ragnar Flink.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Fakta Skeviks Gård

Skeviks Gård är en hotell- och konferensanläggning på Värmdö utanför Stockholm. Anläggningen erbjuder 67 hotellrum, 15 konferenslokaler och restaurang för upp till 120 personer. Den totala gästkapaciteten med övernat- tande gäster är 100 personer. Skeviks Gård ligger vackert och naturskönt med skärgårdsprofil vid vattnet med egen brygga och badplats. Skeviks Gård har anor från 1500-talet som också anläggningens äldsta hus härstammar ifrån, Munkstugan. Sedan dess har det varit många olika ägare och verksamheter på platsen.

 

Hotell- och konferensverksamheten startade i mitten på 80-talet och i början på 2012 tog familjeföretaget Flink&Partners, som också äger och driver Hotell Blå Blom över verksamheten. Nu fortsätter ägarna sin satsning på sin nya profil på anläggningen. Profilen handlar om medvetenhet där framförallt maten och varifrån dess råvaror kommer ifrån är ena hörnstenen och där rörelse, motion och träning är den andra hörnstenen. Att lägga sin konferens eller möte på Skeviks Gård skall vara medveten retreat för livet och gästerna skall inspireras att äta egenproducerat och motionera.

 

Fakta Lantrasdjur

Lantras är en husdjursras med ursprung från ett begränsat område som därigenom anpassat sig till den lokala miljön. Lantrasdjur är anpassade till vårt klimat och är av lättare typer som är bättre anpassade till de markförhållanden som till exempel råder på naturbeten, till skillnad från till exempel tyngre köttraser där djuren är för tunga för markernas förhållande. Naturbeten är icke odlad mark (vall) såsom det är här på Skeviks Gård och gårdens djur går på en blandning av olika naturtyper till exempel äng, skog och våtmarker i kuperad terräng.

 

Djur som går på naturbeten är ett klimatsmart sätt att hålla djur på eftersom det är koldioxidbindande när gräsmarkerna betas årligen på detta sätt. Bevarandet av dessa raser sker bäst genom avel och att öka antalet individer inom rasen men även att konsumera just kött från dessa raser då det löpande tillför nya djur och rasen hålls levande. Även annan användning såsom beredning av djurens skinn bidrar till att öka medvetandet, allt sammantaget så att fler djurhållare kan hålla just lantrasdjur igen. Innan industrialismen var lantrasdjuren de raser som var allmänna i det gamla bonde Sverige men har idag minskat drastiskt eftersom de inte längre anses tillräckligt lönsamma som kött/mjölkdjur.

 

Fakta Råvaran

Företaget Råvaran Stockholm AB ägs och drivs av Stefan Eriksson, Årets Kock 2005 och Anette Eriksson. Företaget är ett konsultbolag inom utveckling av råvaror, matlagning, odling och kunskapen kring detta. Företaget jobbar även med att hitta och utveckla historiska äldre sorter (både grönsaker och djur) som blivit bortglömda i det svenska köket.

 

Råvaran Stockholm AB har sedan 2014 ett nära samarbete med Skeviks Gård, där man tillsammans jobbat fram och utvecklar det nya matkonceptet, som innebär att ta fram och erbjuda gästerna både egna råvaror såväl som val av rätt lokala och närproducerade råvaror.