platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
hållbarhet
Easyfairs diplomerade
enligt den nationella miljöledningsstandarden Svensk Miljöbas.
hotellnytt
GCCH
köper Hotel Park Allé i Kristianstad.
Mässor skapar möten
Återöppnat Elmia:
Ett unikt mäss- och mötesår.
29/12-8/1
Malmö:
Vinterspelens universum återuppstår på ny plats.
nytt jobb
Josefine Gudmundson
blir hotelldirektör för Clarion Hotel The Pier.
26-27 juni 2023
Sverige arrangerar stor life science-kongress
som del av EU-ordförandeskapet.
Satsar på Business Events
Macaos kasinon satsar framåt på Business Events
investerar runt 170 miljarder kommande decenniet.
Event
Skåne Trendrapport 2022
Event in Skåne: Det har hänt magiska saker i Skåne under 2022.
Omvärldsanalys
Sju mötes- och eventtrender som du behöver känna till inför 2023
Utdrag ur eboken 7 Meeting and Event Trends You Need to Know for 2023.
Omvärldsanalys
Det är dags att bana nya spår för eventplanerare
Alla tecken pekar mot ett hektiskt 2023.
RSS
rss_icon
Länkar
Svenska hotell mörkar problem med vägglöss

Antalet turister till Sverige ökar konstant och behovet av nya hotell i Stockholm förväntas öka med över 20 procent på fem år. Med ökat resande kommer också problem i form av vägglöss. Alla hotell ligger i riskzonen men fortfarande är vägglöss skambelagt och många berättar inte ens för den egna personalen att man drabbats.

– I dag finns det en skamstämpel i hotellbranschen med vägglusproblemen. Ofta försöker man mörka problemet för kollegor och branschkollegor i stället för att ta lärdom av varandra – och bli bättre på att hantera och lösa problemen, säger Jonas Westgaard, servicechef på Rentokil.

– Alla hotell ligger i riskzonen för att drabbas av vägglöss. Det går inte att förebygga risken utan det bästa sättet att hantera problemet är att utbilda personalen för att hitta tidiga tecken på angrepp och kalla på professionell hjälp innan spridningen är ett faktum. Då går det att få bukt med problemen – och 98 procent av gångerna lyckas vi redan vid efter det första besöket, fortsätter han.

De senaste åren har myndigheterna förbjudit många av de effektivaste bekämpningsmedel som använts tidigare och vägglössen har nu utvecklat resistens mot de medel som finns tillgängliga på marknaden. Den metod som garanterar att man får död på insekterna är att värmebehandla problemområden och döda alla stadierna, d.v.s. ägg, nymf och vuxen vägglus.

Stockholm har cirka 11 miljoner kommersiella gästnätter per år och fram till år 2020 beräknas behovet öka med 22 procent. I Sverige omsätter utländska turister varje år över 100 miljarder kronor.

– Det handlar om stora belopp som står på spel för hotellbranschen. Genom att börja prata om problemen med vägglöss och använda rätt metod, då kan man arbeta förebyggande och också minska den tid som ett drabbat hotellrum måste stå tomt och outhyrt, säger Jonas Westgaard.

För den som hittar tecken på vägglöss vid en hotellvistelse, i synnerhet för den som upptäcker bett eller ser blodfläckar på lakanen, är det mycket viktigt att vara försiktig när packningen tas med hem. Rådgör alltid med hotellets personal och se till att tvätta eller behandla kläderna så att de inte utgör en risk.

 

Sprid inte vägglössen vidare - Det är av stor vikt att de som drabbats av vägglöss visar hänsyn och undviker resor med övernattning på hotell eller hos vänner. Även att inte överlåta möbler eller annat bohag tills problemet är över.Vägglöss kan även flytta sig till angränsande fastigheter genom håligheter i väggar och golv. Visa hänsyn mot grannar och vidta åtgärder snarast.

 

Fakta om vägglusen:
Vägglöss kommer vanligtvis in i huset via kläder eller inuti möbler. Den vanligaste orsaken för den som drabbats är att personen i fråga har bott på hotell där det finns vägglöss. Lössen eller deras ägg hamnar i klädesplagg eller resväskor och transporteras sedan till hemmet.

 

Vägglöss lever på blod från människor. Vägglusbett gör inte ont, men många bett kan ge upphov till kliande utslag och eksem. Vuxna insekter är cirka 5 mm långa. De kommer fram på natten och attraheras av vår kroppsvärme och koldioxiden i vår utandningsluft. De hittas vanligen i springor och håligheter, i madrassens sömmar och i sängramar, bakom flagnande tapeter, väggkontakter, under mattor och bakom socklar. Ett angrepp kännetecknas av en otrevlig doft från väglössens sekret.

Vägglushonan lägger 200-500 ägg under sin livscykel med en takt av cirka fyra gånger per dag. Vägglushonan saknar öppning för fortplantning vilket betyder att hanen penetrerar buken på honan och sedan letar sig spermierna fram till äggen. Detta gör att honorna emigrerar när populationen blir för stor för att hanarnas aggressiva parningsmetod är för påfrestande. Detta tros vara en anledning till att vägglössen sprids från rum till rum.

Se en kort video om hur man blir av med vägglöss med hjälp av värme och läs mer om vägglöss här. Film: https://www.youtube.com/watch?v=98ZRpWUR8lM