Sodexo har fått uppdraget av Regeringskansliet att sköta måltiderna den 17-20 november i Malmö under EU-toppmötet. Det är ett ministermöte och konferens om e-förvaltning. Måltiderna vid mötesverksamheten under det svenska ordförandeskapet i EU är en möjlighet för Sverige att lyfta fram lokala och svenska råvaror.
Totalt ska 5 000 måltider och 6 000 kaffebufféer serveras och Sodexo har 100 personer på plats. Sodexo och Svenska Kocklandslaget har i samverkan tagit fram två lunchmenyer. Den välkände Skåne-krögaren, David Kallos, Restaurang Brogatan i Malmö, har komponerat en mingeltallrik. Bakverk och smörgåsar kommer från Sodexos kök.
Måltiderna ska lyfta fram ekologiska, gärna lokala råvaror och svenska specialiteter. Råvarorna är närproducerade, ekologiska och rättvisemärkta. Det innebär att många råvaror kommer från Skåne – exempelvis ostar från Vilhelmsdals Gårdsmejeri, kyckling från Boarp och äpplen från Kivik.
------------------------------------------------------------------------------
Bakgrund EU-möte
Det svenska ordförandeskapet vill visa upp svensk matkvalitet. De ska sträva mot miljömärkta råvaror. Huvudråvarorna – kött och fågel – kommer från svenska uppfödare. Närodlade råvaror, säsongsanpassade råvaror, miljömärkt fisk.
Måltiderna ska stå för mångfald – livsmedel och tillverkningsmetoder – där de svenska mattraditionerna blandas med impulser från andra länder.
Måltid den 19 november
• Brässerad svensk gårdskyckling smaksatt med ansjovis och serverad med Karl-Johan-svamp.
• Ugnsbakad lax, smaksatt med kummin och serverad med syrad rödlök.
• Fänkålsgratäng med tomat och libbsticka, gratinerad med Allerumsost.
Tillbehör
Mosad pepparrotspotatis med citron.
Citronmarinerade morötter med mangold och krasse.
Rostade rotfrukter med vete.
Sås
Vispad gräslökscrème.
Smält Allerumsost.
Dessert
Karamelliserade äpplen från Kivik och vaniljpannacotta med kavringsmul.