nyheter
Miljonförluster
Stora ekonomiska konsekvenser
när Världscupen i Skidskytte flyttas från Östersund.
nytt jobb
Sånga-Säby
blickar framåt med ny vd.
Nordic Travel Clearing:
Tjänsteresandet ökar igen
- upp 94 procent sedan i mars.
Tvåa i Europa
​Helsingborg
är en av Europas mest innovativa städer enligt EU-kommissionen.
ikoniskt hotell
Arne Jacobsens
världsberömda designhotell firar 60 år.
50 000 besökare räcker inte
Naturum Falsterbo hotas
– kan bli del av ett spahotell.
bakslag för det personliga mötet
IBTM World 2020-ställs in
men blir virtuell.
utvecklande möten
Bo Frank, Växjö kommun,
är omvald till styrelsen i nätverket Energy Cities.
skapar ny plattform
Dubai Tourism bildar specialkommittee för Business Events
öppnar hela mötesindustrin den 1 oktober.
2000 deltagande företag
Stort intresse
för taiwanesisk plattform om covid-19.
RSS
rss_icon
Länkar
EU-ministrar bjuds på svensk närodlad mat

Sodexo har fått uppdraget av Regeringskansliet att sköta måltiderna den 17-20 november i Malmö under EU-toppmötet. Det är ett ministermöte och konferens om e-förvaltning. Måltiderna vid mötesverksamheten under det svenska ordförandeskapet i EU är en möjlighet för Sverige att lyfta fram lokala och svenska råvaror.

Totalt ska 5 000 måltider och 6 000 kaffebufféer serveras  och Sodexo har 100 personer på plats. Sodexo och Svenska Kocklandslaget har i samverkan tagit fram två lunchmenyer. Den välkände Skåne-krögaren, David Kallos, Restaurang Brogatan i Malmö, har komponerat en mingeltallrik. Bakverk och smörgåsar kommer från Sodexos kök.

Måltiderna ska lyfta fram ekologiska, gärna lokala råvaror och svenska specialiteter. Råvarorna är närproducerade, ekologiska och rättvisemärkta. Det innebär att många råvaror kommer från Skåne – exempelvis ostar från Vilhelmsdals Gårdsmejeri, kyckling från Boarp och äpplen från Kivik.

 

------------------------------------------------------------------------------

Bakgrund EU-möte

Det svenska ordförandeskapet vill visa upp svensk matkvalitet. De ska sträva mot miljömärkta råvaror. Huvudråvarorna – kött och fågel – kommer från svenska uppfödare. Närodlade råvaror, säsongsanpassade råvaror, miljömärkt fisk.

Måltiderna ska stå för mångfald – livsmedel och tillverkningsmetoder – där de svenska mattraditionerna blandas med impulser från andra länder.

 

Måltid den 19 november

• Brässerad svensk gårdskyckling smaksatt med ansjovis och serverad med Karl-Johan-svamp.

• Ugnsbakad lax, smaksatt med kummin och serverad med syrad rödlök.

• Fänkålsgratäng med tomat och libbsticka, gratinerad med Allerumsost.

 

Tillbehör

Mosad pepparrotspotatis med citron.

Citronmarinerade morötter med mangold och krasse.

Rostade rotfrukter med vete.

 

Sås

Vispad gräslökscrème.

Smält Allerumsost.

 

Dessert

Karamelliserade äpplen från Kivik och vaniljpannacotta med kavringsmul.