platsannonser
Strategisk projektledare
Destination Eskilstuna
nyheter
event skapar möten
Sveriges snabbast växande sport
flyttar internationell tävling till Malmö,
hotellnytt
Scandic lanserar nytt hotellvarumärke
öppnar fem hotell som ska heta Scandic GO.
utvidgat uppdrag
Radissons Chef för Nordeuropa
blir också Senior Vice President i Storbritannien, Irland och Västeuropa.
Hållbarhet
Stockholmsmässan byter
bränsle och minskar sin klimatpåverkan.
Radar
Coronaviruset:
Hilton stänger 150 hotell med 33 000 rum.
mässor skapar möten
Fastighetsmässan firar tio år i Malmö
har ökat utställare med 218 procent och besökare med 410 procent.
innovativ utveckling
Blique by Nobis
låter Sveriges första professionella lägenhetstestare checka in.
Nytt rekordår
Gästnätterna i Halmstad ökar
över tre miljoner totalt för första gången.
Omvärldsanalys
Helsingborg skapar ny näringslivsstrategi
ska bli en av Europas mest innovativa städer.
nytt jobb
Kristofer Skoglund
Ny commercial director på Yasuragi.
RSS
rss_icon
Länkar
EU-ministrar bjuds på svensk närodlad mat

Sodexo har fått uppdraget av Regeringskansliet att sköta måltiderna den 17-20 november i Malmö under EU-toppmötet. Det är ett ministermöte och konferens om e-förvaltning. Måltiderna vid mötesverksamheten under det svenska ordförandeskapet i EU är en möjlighet för Sverige att lyfta fram lokala och svenska råvaror.

Totalt ska 5 000 måltider och 6 000 kaffebufféer serveras  och Sodexo har 100 personer på plats. Sodexo och Svenska Kocklandslaget har i samverkan tagit fram två lunchmenyer. Den välkände Skåne-krögaren, David Kallos, Restaurang Brogatan i Malmö, har komponerat en mingeltallrik. Bakverk och smörgåsar kommer från Sodexos kök.

Måltiderna ska lyfta fram ekologiska, gärna lokala råvaror och svenska specialiteter. Råvarorna är närproducerade, ekologiska och rättvisemärkta. Det innebär att många råvaror kommer från Skåne – exempelvis ostar från Vilhelmsdals Gårdsmejeri, kyckling från Boarp och äpplen från Kivik.

 

------------------------------------------------------------------------------

Bakgrund EU-möte

Det svenska ordförandeskapet vill visa upp svensk matkvalitet. De ska sträva mot miljömärkta råvaror. Huvudråvarorna – kött och fågel – kommer från svenska uppfödare. Närodlade råvaror, säsongsanpassade råvaror, miljömärkt fisk.

Måltiderna ska stå för mångfald – livsmedel och tillverkningsmetoder – där de svenska mattraditionerna blandas med impulser från andra länder.

 

Måltid den 19 november

• Brässerad svensk gårdskyckling smaksatt med ansjovis och serverad med Karl-Johan-svamp.

• Ugnsbakad lax, smaksatt med kummin och serverad med syrad rödlök.

• Fänkålsgratäng med tomat och libbsticka, gratinerad med Allerumsost.

 

Tillbehör

Mosad pepparrotspotatis med citron.

Citronmarinerade morötter med mangold och krasse.

Rostade rotfrukter med vete.

 

Sås

Vispad gräslökscrème.

Smält Allerumsost.

 

Dessert

Karamelliserade äpplen från Kivik och vaniljpannacotta med kavringsmul.