Hotellen runt Sigtuna och Arlanda har bestämt sig för att gemensamt minska sin användning av palmolja eftersom produktionen har en stark negativ miljöpåverkan.
Nu släpper hotellen en palmoljelista för att dela med sig av kunskap och för att underlätta för fler att följa efter.
Trots att de flesta äter palmolja varje dag är det få som vet hur stor miljöpåverkan den har, hälften av svenskarna vet inte ens vad det är.
Palmoljan är svår att hitta i innehållsdeklarationen på matvaror och först i december nästa år ställs krav på att oljan deklareras ordentligt. Idag döljer den sig oftast under samlingsnamnet vegetabiliskt fett.
– Inom vårt hotellsamarbete kring en hållbar destination arbetar vi med många frågeställningar. En av de viktigaste är hur vi hanterar leverantörer och inköpta produkter, då en stor del av vår miljöpåverkan sker någon annanstans. Clarion Hotel Arlanda har fasat ut palmoljan i sitt matutbud och delat med sig av den kunskapen, säger Camilla Zedendahl, vd för Destination Sigtuna.
Nu hoppas man inom hotellsamarbetet att kollegorna i branschen tar del av listan, ser över sin egen användning av palmolja och gärna bidrar med egen kunskap. Listan och mer information finns på: hallbardestination.se
Den 2 juli beslutade även Sigtuna kommun att delta i palmoljejakten och att sträva efter att upphöra med användningen av ocertifierad palmolja i kommunens verksamhet. I förlängningen finns också planer på en nollvision för all palmolja.