platsannonser
Eventkoordinator
till Tekniska Museet
nyheter
mat och möten
KOKS i Torshavn, Färöarna,
behåller Michelin-stjärnan.
politisk strid
Härnösands kommun överklagar
domen om hotellbygget.
Omvärldsanalys
Mattias Goldmann
till Sveriges Innovationsriksdag 2018.
Omvärldsanalys
Flygande start på 2018
för Svenska Möten.
möten skapar affärer
Traditionell japansk svärdritual
återinvigde Yasuragi.
På nytt uppdrag
Vanessa Butani
ny Director of Sustainable Business på Scandic Hotels.
möten är affärer
Fortsatt ökning
för kommersiella gästnätter i Borås.
möten delar kunskap
Sverige värd
för global jämställdhetskonferens 15–17 april.
mässor skapar möten
Nolia Karriär i Umeå
en av de största hittills.
Awarded
Scandic får tillgänglighetspris
och inbjudan att tala vid FN-kontoret i Wien.
RSS
rss_icon
Länkar
Scandic tar bort palmoljan på sina restauranger
Scandic har beslutat att inte använda palmolja, utan övergår av miljöskäl helt och hållet till raps- och solrosolja på 160 restauranger. Hotellkedjan använder cirka 75 kubikmeter olja i sina restauranger till fritering varje år.

Scandic har arbetat med hållbarhetsfrågor sedan mitten på 90-talet. Vatten, energi, avfall och koldioxidutsläpp är några av de områden som koncernen mäter varje månad för att ständigt förbättra hållbarhetsarbetet. Nu satsar företaget på att utveckla sitt restaurangerbjudande och ersätter palmoljan med raps och solrosolja. Scandics restauranger använder cirka sjuttiofemtusen liter olja bara till frityr varje år. I Norge, Danmark och Finland är palmoljan redan borttagen.

– Det har alltid varit viktigt för oss att ta ett miljömässigt och socialt ansvar. Sedan många år tillbaka serverar vi till exempel bara kaffe som är schysst producerat och märkt med Fairtrade eller UTZ, säger Inger Mattsson, hållbarhetschef på Scandic. Att vi nu endast använder raps- och solrosolja som frityrolja är ett nytt steg i rätt riktning för att skydda djurarter och bevara skog.

Odling av palmolja har tredubblats under de senaste 30 åren. Palmoljan kommer från området som tidigare var tropisk regnskog, skogar som anses vara världens artrikaste ekosystem. Malaysia och Indonesien står för 87 procent av världens produktion av palmolja.

Den svenska importen av palmolja kan uppskattas till ca 44 000 ton årligen. Detta kan också översättas till att varje svensk "lånar" 11 kvadratmeter mark för att tillfredsställa sin konsumtion av palmolja (källa WWF).

 

Bilden: Inger Mattsson, hållbarhetschef på Scandic.