platsannonser
Strategisk projektledare
Destination Eskilstuna
nyheter
600 deltagare
Stor kongress
inom mark- och exploatering till Borås 2020.
hotellnytt
Petter Stordalen
tar Comfort Hotel till Lund.
Sveriges bästa talare
Stora Talarpriset 2019
går till Charbél Gabro.
nytt jobb
Pointpeople växer
och satsar ännu mer på fjällvärlden.
hotellnytt
Medvind för Forenom
- Västra Hamnens första aparthotel öppnar som planerat.
GDS-Index
Göteborg toppar världsranking
i hållbarhet för fjärde året i rad.
105 400 badkar
Scandics nya hållbarhetsinitiativ
har sparat 17 miljoner liter vatten.
150 personer kommer
Stadsbyggnadsdagarna
väljer Borås som kongressort 2020.
Town Square Park
Mega-projektet i Dubai
når milstolpe idag fredag.
Framtiden på G
Svenska Mässans gestaltningstävling är avgjord
- Såhär ser vinnande förslaget av fjärde tornet ut.
RSS
rss_icon
Länkar
Scandic tar bort palmoljan på sina restauranger
Scandic har beslutat att inte använda palmolja, utan övergår av miljöskäl helt och hållet till raps- och solrosolja på 160 restauranger. Hotellkedjan använder cirka 75 kubikmeter olja i sina restauranger till fritering varje år.

Scandic har arbetat med hållbarhetsfrågor sedan mitten på 90-talet. Vatten, energi, avfall och koldioxidutsläpp är några av de områden som koncernen mäter varje månad för att ständigt förbättra hållbarhetsarbetet. Nu satsar företaget på att utveckla sitt restaurangerbjudande och ersätter palmoljan med raps och solrosolja. Scandics restauranger använder cirka sjuttiofemtusen liter olja bara till frityr varje år. I Norge, Danmark och Finland är palmoljan redan borttagen.

– Det har alltid varit viktigt för oss att ta ett miljömässigt och socialt ansvar. Sedan många år tillbaka serverar vi till exempel bara kaffe som är schysst producerat och märkt med Fairtrade eller UTZ, säger Inger Mattsson, hållbarhetschef på Scandic. Att vi nu endast använder raps- och solrosolja som frityrolja är ett nytt steg i rätt riktning för att skydda djurarter och bevara skog.

Odling av palmolja har tredubblats under de senaste 30 åren. Palmoljan kommer från området som tidigare var tropisk regnskog, skogar som anses vara världens artrikaste ekosystem. Malaysia och Indonesien står för 87 procent av världens produktion av palmolja.

Den svenska importen av palmolja kan uppskattas till ca 44 000 ton årligen. Detta kan också översättas till att varje svensk "lånar" 11 kvadratmeter mark för att tillfredsställa sin konsumtion av palmolja (källa WWF).

 

Bilden: Inger Mattsson, hållbarhetschef på Scandic.