platsannonser
Vi söker Event Sales Manager
till 
CWT MEETINGS & EVENTS
nyheter
stora möten
Lions fyller Borås Kongress
när staden fyller 400 år.
Omvärldsanalys
Sveriges paviljong
vid Expo 2020 i Dubai inspireras av skogen.
Kunskapsöverföring
Motion i riksdagen:
Kartlägg svensk mötesindustri.
Hållbarhet
Swedish Textile Initiative for Climate Action
Gränsöverskridande samarbete för ökad hållbarhet.
Debatt
Debatt:
Vingklippta myndigheter bör inte strunta i julfesten.
Kunskapsutveckling
SLU värd
för International Conference on Equine Exercise Physiology 2022 i Uppsala
förädla och förflytta kunskap
Nordisk kongress
för utbildning av biomedicinska analytiker till Borås.
Awared
Stordalen hedras
med internationellt designpris.
stor satsning
Elmia bygger för framtiden:
”Glädjande besked som innebär stora möjligheter”
Storslagen uppvisning
Kampsportsfestivalen
bjuder på många spännande tävlingar.
RSS
rss_icon
Länkar
1700-tals fästning ny mötesplats i Stockholms skärgård

Fredagen den 28 juni öppnar Fredriksborg Hotell & Restaurang vid Oxdjupet på norra Värmdö utanför Stockholm. Utöver hotellet finns en restaurang, ett orangeri och bryggservering. Inne i fästningen finns en lokal från 1700-talet för olika typer av evenemang.

Statens fastighetsverk har tecknat ett operatörsavtal med entreprenörerna och makarna Eva och Thomas Persson.

Fredriksborgs fästning ingick i det försvar Sverige byggde upp för att skydda Stockholm från ryssarna under 1700-talet och är ett statligt byggnadsminne som förvaltas av Statens fastighetsverk.

– Att bedriva verksamhet på en historisk plats som Fredriksborg känns som en dröm som har förverkligats. Med vårt breda mat- och kulturutbud hoppas vi kunna erbjuda något för alla, säger Eva Persson, vd för och ägare av verksamheten.

Hotellbyggnaden i stenkasernen är ritad av arkitekten Carl Hårleman i mitten av 1700-talet. Byggnaden har renoverats för att behålla sin ursprungliga charm och består idag av reception/lobby och ett tiotal personligt inredda rum. En restaurang för 75 sittande gäster är placerad i tre intilliggande matsalar.

Köksmästare Noomi Sanchez och restaurangchef Tom Karlsson ansvarar för mat och dryck i restaurangen, i orangeriet och bryggserveringen. Anläggningen värnar om det närodlade och samarbetar med flera lokala producenter.

Restaurangen är restaurerad i tidtypiskt 1700-talsmanér. En stor del av inredningen i restaurangen och orangeriet är lokalt tillverkad av Oxdjupets Båtbryggeri-

– Ett starkt lokalt engagemang är vårt signum och vi kommer, så långt det är möjligt, att samarbeta med lokala matproducenter. Vi har även återupplivat den gamla örtträdgården som fanns här för 300 år sedan och använder våra egenodlade kryddor i matlagningen. Allt bröd bakas på plats och även fonder och majonnäs tillagas från grunden. Planen är på sikt att även odla egna grönsaker i vår stora trädgård, säger köksmästare Noomi Sanchez.

Hotellrummen har fått personliga namn och samtliga är inredda utifrån varje rums unika förutsättningar, med bland annat antikviteter och lokalt specialtillverkade möbler. De flesta rummen har utsikt över Solöfjärden.

På gårdsplanen utanför hotellet finns ett orangeri med utsikt över Stockholms inlopp där gästerna kan äta enklare mat, dricka en kopp kaffe framför kaminen eller äta hemgjord glass.

Ett stenkast därifrån ligger bryggserveringen, en utomhusservering med sköna loungemöbler, fåtöljer och solstolar.

Redan i sommar ställer konstnärer ut sin konst på Fredriksborg. Först ut är fotografen Jonas Borg som fick det prestigefyllda uppdraget att fotografera Kronprinsessbröllopet och Prinsessans Estelles dop. Utställningen består av både publicerade och opublicerade foton från de senaste tio årens arbete.

Den omfattande, varsamt gjorda renoveringen av fästningen har gjorts av fastighetsverket och arkitekten Sven Ahlsén.

 

Foto: Jonas Borg.