platsannonser
Vi söker Event Sales Manager
till 
CWT MEETINGS & EVENTS
nyheter
nytt jobb
Per Keller
blir ny vd för Yasuragi.
på nytt jobb
Sunniva Fallan Röd
ny vd för Sturebadet.
Hållbarhet på riktigt
Quality Hotel bäst i Norden
på att bedriva sin verksamhet på ett etiskt, socialt och miljömässigt riktigt sätt.
nytt jobb
​Staffan Ingvarsson
blir ny vd för Stockholm Business Region.
nytt jobb
Ny hotelldirektör
på Radisson Blu Metropol i Helsingborg siktar högt.
Mat & Möten
Sigtunakockar tävlar i världsfinalen
av Copper Skillet i Toronto 11 april 2019.
hotellindustrin
Så bidrar hotellen till ett attraktivare Göteborg
Göteborg & Co är en sammanhållande länk.
innovativt drag
Nordic Choice Hotels
digitala utvecklingsbolag eBerry startar globalt utbytesprogram.
kunskapsmöte
Associations World Congress & Expo
på Svenska Mässan 7-10 april.
fullspäckat utvecklingsprogram
En tidigare munk,
en spelutvecklare och en självutnämnd tekniknörd bland experttalarna på IMEX i Frankfurt.
RSS
rss_icon
Länkar
1700-tals fästning ny mötesplats i Stockholms skärgård

Fredagen den 28 juni öppnar Fredriksborg Hotell & Restaurang vid Oxdjupet på norra Värmdö utanför Stockholm. Utöver hotellet finns en restaurang, ett orangeri och bryggservering. Inne i fästningen finns en lokal från 1700-talet för olika typer av evenemang.

Statens fastighetsverk har tecknat ett operatörsavtal med entreprenörerna och makarna Eva och Thomas Persson.

Fredriksborgs fästning ingick i det försvar Sverige byggde upp för att skydda Stockholm från ryssarna under 1700-talet och är ett statligt byggnadsminne som förvaltas av Statens fastighetsverk.

– Att bedriva verksamhet på en historisk plats som Fredriksborg känns som en dröm som har förverkligats. Med vårt breda mat- och kulturutbud hoppas vi kunna erbjuda något för alla, säger Eva Persson, vd för och ägare av verksamheten.

Hotellbyggnaden i stenkasernen är ritad av arkitekten Carl Hårleman i mitten av 1700-talet. Byggnaden har renoverats för att behålla sin ursprungliga charm och består idag av reception/lobby och ett tiotal personligt inredda rum. En restaurang för 75 sittande gäster är placerad i tre intilliggande matsalar.

Köksmästare Noomi Sanchez och restaurangchef Tom Karlsson ansvarar för mat och dryck i restaurangen, i orangeriet och bryggserveringen. Anläggningen värnar om det närodlade och samarbetar med flera lokala producenter.

Restaurangen är restaurerad i tidtypiskt 1700-talsmanér. En stor del av inredningen i restaurangen och orangeriet är lokalt tillverkad av Oxdjupets Båtbryggeri-

– Ett starkt lokalt engagemang är vårt signum och vi kommer, så långt det är möjligt, att samarbeta med lokala matproducenter. Vi har även återupplivat den gamla örtträdgården som fanns här för 300 år sedan och använder våra egenodlade kryddor i matlagningen. Allt bröd bakas på plats och även fonder och majonnäs tillagas från grunden. Planen är på sikt att även odla egna grönsaker i vår stora trädgård, säger köksmästare Noomi Sanchez.

Hotellrummen har fått personliga namn och samtliga är inredda utifrån varje rums unika förutsättningar, med bland annat antikviteter och lokalt specialtillverkade möbler. De flesta rummen har utsikt över Solöfjärden.

På gårdsplanen utanför hotellet finns ett orangeri med utsikt över Stockholms inlopp där gästerna kan äta enklare mat, dricka en kopp kaffe framför kaminen eller äta hemgjord glass.

Ett stenkast därifrån ligger bryggserveringen, en utomhusservering med sköna loungemöbler, fåtöljer och solstolar.

Redan i sommar ställer konstnärer ut sin konst på Fredriksborg. Först ut är fotografen Jonas Borg som fick det prestigefyllda uppdraget att fotografera Kronprinsessbröllopet och Prinsessans Estelles dop. Utställningen består av både publicerade och opublicerade foton från de senaste tio årens arbete.

Den omfattande, varsamt gjorda renoveringen av fästningen har gjorts av fastighetsverket och arkitekten Sven Ahlsén.

 

Foto: Jonas Borg.