nyheter
PCO-kunskap
Samarbete
ska leda till fler kongresser i Jönköping.
mat och möten
Gastronomi Sverige Commis Award 2020
- vinnare Thilda Mårtensson.
flygnytt
Peab lägger ner driften
Ängelholm Helsingborg Airport tills vidare.
Omställning
Så blir Bokmässan 2020
ställs om till en digital bildningshubb.
framtiden kommer närmare
Eskilstuna kongresshus
står klart 2026.
stor utbyggnad på G
Chalmers Konferens & Restauranger
tar över Universeums restaurang- och eventverksamhet.
DEBATT
Dags att ge mässbranschen förutsättning
att fortsätta skapa värde för näringslivet.
Handelskammarens pris
Philippe Longchamps
är Sveriges bästa lärare 2020.
regional utveckling
Sex miljoner
investeras i nya XC-leder i Järvsö.
Hänger ditt företag med i utvecklingen?
PCO-nätverket Incon lanserar resurssida för Covid-19
med kontor på 170 destinationer.
RSS
rss_icon
Länkar
Surdeg, vildsvin och stadsbiodling ska locka matbesökare till Sverige

Den svenska maten som en väg till ett godare liv. Det är syftet med den matsatsning som VisitSweden gör i den internationella marknadsföringen av Sverige just nu. I morgon startar en pressakademi för internationella toppjournalister och –bloggare, som i Stockholm och Sörmland ska prova allt från knäckebrödsbak till matlagning med kocklandslaget.

Med programpunkter som kräftfiske, vildsvinslunch, middag på Mathias Dahlgrens Matbaren och ett besök på Urban Delis surdegshotell ska elva utländska matskribenter få upp ögonen för svensk livsstil och matkultur. Brittiska Wallstreet Journal, ryska Gastronom och italienska Cucina Italiana Viaggi är några av de internationella mattidningar som valt att skicka sina bästa skribenter till Sverige i hela fyra dagar för att prova typiska svenska smaker. VisitSweden, Stockholm Visitors Board och Sörmlands turismutveckling står bakom resan.

– Den gastronomiska världen vänder blickarna norrut just nu, säger Thomas Brühl, vd för VisitSweden. I VisitSwedens Culinary Academy har vi en unik möjlighet att visa upp den moderna, hälsosamma och smakrika svenska maten. Nu ska vi jobba för att vår matkultur blir en av Sveriges starkaste ikoner som stärker varumärket Sverige. Det här är en del i VisitSwedens nya satsning på nation branding för Sverige.

Årets Academy of Sweden - Culinary är den fjärde i ordningen och tidigare har man besökt Lappland, Västkusten och Skåne. Syftet med Academy of Sweden-konceptet är att få ett antal professionella ”ambassadörer” att sprida sina upplevelser i Sverige vidare. Hela resan kommer att dokumenteras av VisitSwedens egen matbloggare Grace Fitzgerald på Academy of Sweden - Culinarys blogg (http://bloggar.visitsweden.com/culinaryacademyofsweden).

VisitSweden har tillsammans med Exportrådet och Jordbruksverket fått i uppdrag av jordbruksminister Eskil Erlandsson att driva utvecklingen av en kommunikationsstrategi för Sverige – det nya matlandet. Tillsammans har man funnit att Sveriges styrka som matland är en nyskapande livskvalitet, som ska stärka varumärket Sverige och tilltala bland andra utländska besökare genom naturlig och smakrik mat och innovativa kockar. Detta är en del i en större satsning på nation branding-kampanjer från VisitSweden.

Under hösten satsar VisitSweden också på ett pilotprojekt som ska lyfta fram maten i marknadsföringen av Sverige i Storbritannien. VisitSweden har bland annat arrangerat ett svenskt pop up-café, då hela Soho Square i London konverterades till ett Fika Square. Ett tusental londonbor njöt av Jan Heds sju sorters kakor och svenskt bryggkaffe. Nyligen arrangerade VisitSweden också en mottagning, Swe-Dish, tillsammans med Sveriges ambassad och Exportrådet, där skånska kockar bjöd på nyskapande matlagning. Längre fram i höst tar Sverige över livsmedelsavdelningen på det anrika varuhuset Harrods.

 

På programmet:

Torsdag 15 september

Båttur till Djurgården och Skansen, där gruppen äter en gammaldags svensk lunch på Gubbhyllan. Cykeltur till Gamla stan, där gruppen tar fikapaus vid vattnet på Albert & Jacks och tar en titt på Urban Delis surdegshotell. Middag på Mathias Dahlgrens Matbaren.

 

Fredag 16 september

Skärgårdstur till Grinda, där bastu och husmanskostlunch väntar. Typisk svensk fikakorg följer med på båten. Gourmetrundtur på Söder med besök på Chokladfabriken, Urban Deli, Cajsa Warg, Saltå Kvarn och Hilton Hotel med sin biodling. Middag på restaurang AG, specialiserad på hängmörat kött. Kvällen avslutas med barhopping, bland annat på Little Quarters där till och med isen är egentillverkad och handsågad.

 

Lördag 17 september

Resa till Sörmland, där lunch på Öster Malma Slott och Vilthägn inleder, tillredd av tv-kocken Anders Levén. Vidare till Flen och sjön Långhalsen för fiske och kräftfångst. Middag med kräftor på Rosenhanska Magazinet. Övernattning på Hedenlunda Slott, som bjuder på typisk svensk frukostbuffé.

 

Söndag 18 september

Ölprovning på Nils Oscar Bryggeri & Bränneri utanför Nyköping. Därefter knäckebrödsbak med Printz bageri i bagarstuga på Valla gård. Picknick med knäckebrödet och lunchkorg från Hornuddens Trädgård avnjuts under en tur med ångfartyget Munter på sjön Yngaren. Resan avslutas i Stockholm med matlagning i Electrolux provkök tillsammans med medlemmar ur svenska kocklandslaget.

 

Academy of Sweden – Culinary arrangeras med målet att påverka miljön så lite som möjligt och har klassificerats som ett klimatneutralt arrangemang.