platsannonser
Sigtunahöjden söker
Inhouse sales & booking.
nyheter
många stjärnor på plats
Summer Design Week i Stockholm
bjuder in till designfest.
hotellnytt
Hotellikonen gör comeback
– Raffles Singapore öppnar igen.
Skapa kreativa möten
Elite Hotel satsar stort
på konferens i höga kusten.
forskning skapar möten
Tio miljoner
till forskning om hjärnans utveckling.
nya jobb
Easyfairs
stärker sin säljorganisation.
nytt jobb
Ny vd utsedd
för Meet in Reykjavík - Reykjavík Convention Bureau.
hotellnytt
Stordalen köper finsk lyxhotellkedja
nu totalt över 200 hotell.
möten och affärer
Claes Berglund
köper kongressbolaget Reachem.
nytt jobb
Oscar Durling
till Nobis Hotel Stockholm.
innovativ utveckling
Wikimania i Stockholm 14-18 augusti.
1000 deltagare från 40 länder.
RSS
rss_icon
Länkar
Surdeg, vildsvin och stadsbiodling ska locka matbesökare till Sverige

Den svenska maten som en väg till ett godare liv. Det är syftet med den matsatsning som VisitSweden gör i den internationella marknadsföringen av Sverige just nu. I morgon startar en pressakademi för internationella toppjournalister och –bloggare, som i Stockholm och Sörmland ska prova allt från knäckebrödsbak till matlagning med kocklandslaget.

Med programpunkter som kräftfiske, vildsvinslunch, middag på Mathias Dahlgrens Matbaren och ett besök på Urban Delis surdegshotell ska elva utländska matskribenter få upp ögonen för svensk livsstil och matkultur. Brittiska Wallstreet Journal, ryska Gastronom och italienska Cucina Italiana Viaggi är några av de internationella mattidningar som valt att skicka sina bästa skribenter till Sverige i hela fyra dagar för att prova typiska svenska smaker. VisitSweden, Stockholm Visitors Board och Sörmlands turismutveckling står bakom resan.

– Den gastronomiska världen vänder blickarna norrut just nu, säger Thomas Brühl, vd för VisitSweden. I VisitSwedens Culinary Academy har vi en unik möjlighet att visa upp den moderna, hälsosamma och smakrika svenska maten. Nu ska vi jobba för att vår matkultur blir en av Sveriges starkaste ikoner som stärker varumärket Sverige. Det här är en del i VisitSwedens nya satsning på nation branding för Sverige.

Årets Academy of Sweden - Culinary är den fjärde i ordningen och tidigare har man besökt Lappland, Västkusten och Skåne. Syftet med Academy of Sweden-konceptet är att få ett antal professionella ”ambassadörer” att sprida sina upplevelser i Sverige vidare. Hela resan kommer att dokumenteras av VisitSwedens egen matbloggare Grace Fitzgerald på Academy of Sweden - Culinarys blogg (http://bloggar.visitsweden.com/culinaryacademyofsweden).

VisitSweden har tillsammans med Exportrådet och Jordbruksverket fått i uppdrag av jordbruksminister Eskil Erlandsson att driva utvecklingen av en kommunikationsstrategi för Sverige – det nya matlandet. Tillsammans har man funnit att Sveriges styrka som matland är en nyskapande livskvalitet, som ska stärka varumärket Sverige och tilltala bland andra utländska besökare genom naturlig och smakrik mat och innovativa kockar. Detta är en del i en större satsning på nation branding-kampanjer från VisitSweden.

Under hösten satsar VisitSweden också på ett pilotprojekt som ska lyfta fram maten i marknadsföringen av Sverige i Storbritannien. VisitSweden har bland annat arrangerat ett svenskt pop up-café, då hela Soho Square i London konverterades till ett Fika Square. Ett tusental londonbor njöt av Jan Heds sju sorters kakor och svenskt bryggkaffe. Nyligen arrangerade VisitSweden också en mottagning, Swe-Dish, tillsammans med Sveriges ambassad och Exportrådet, där skånska kockar bjöd på nyskapande matlagning. Längre fram i höst tar Sverige över livsmedelsavdelningen på det anrika varuhuset Harrods.

 

På programmet:

Torsdag 15 september

Båttur till Djurgården och Skansen, där gruppen äter en gammaldags svensk lunch på Gubbhyllan. Cykeltur till Gamla stan, där gruppen tar fikapaus vid vattnet på Albert & Jacks och tar en titt på Urban Delis surdegshotell. Middag på Mathias Dahlgrens Matbaren.

 

Fredag 16 september

Skärgårdstur till Grinda, där bastu och husmanskostlunch väntar. Typisk svensk fikakorg följer med på båten. Gourmetrundtur på Söder med besök på Chokladfabriken, Urban Deli, Cajsa Warg, Saltå Kvarn och Hilton Hotel med sin biodling. Middag på restaurang AG, specialiserad på hängmörat kött. Kvällen avslutas med barhopping, bland annat på Little Quarters där till och med isen är egentillverkad och handsågad.

 

Lördag 17 september

Resa till Sörmland, där lunch på Öster Malma Slott och Vilthägn inleder, tillredd av tv-kocken Anders Levén. Vidare till Flen och sjön Långhalsen för fiske och kräftfångst. Middag med kräftor på Rosenhanska Magazinet. Övernattning på Hedenlunda Slott, som bjuder på typisk svensk frukostbuffé.

 

Söndag 18 september

Ölprovning på Nils Oscar Bryggeri & Bränneri utanför Nyköping. Därefter knäckebrödsbak med Printz bageri i bagarstuga på Valla gård. Picknick med knäckebrödet och lunchkorg från Hornuddens Trädgård avnjuts under en tur med ångfartyget Munter på sjön Yngaren. Resan avslutas i Stockholm med matlagning i Electrolux provkök tillsammans med medlemmar ur svenska kocklandslaget.

 

Academy of Sweden – Culinary arrangeras med målet att påverka miljön så lite som möjligt och har klassificerats som ett klimatneutralt arrangemang.