platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
hotellnytt
25hours
öppnar sitt första hotell i Skandinavien.
60 000 bokade möten
Sverige – det enda
nordiska landet som saknas på IBTM World.
hotellnytt
Nya ägare av Villa Gladtjärn,
tidigare Barken Konferens.
Hållbarhet
American Express Meetings & Events
undertecknar Net Zero Carbon Events-löfte.
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
Utvidgat samarbete
Svenska Möten
ingår ett fördjupat partnerskap med IACC.
+300 deltagare
Rekordintresse
för gruvmöte i Stockholm.
RSS
rss_icon
Länkar
25hours öppnar sitt första hotell i Skandinavien

The 25 hours Hotel Indre By har flyttat in i en nedlagd porslinsfabrik och tidigare universitet i Köpenhamn och förvandlat det till varumärkets debut i Skandinaviska.

25hours med 243 rum kan ta emot möten för upp till 15 delegater i sina rum "Opinon", "Style" och "F**k Everything". "Vinylrummet", "Doubt" är coworking-utrymmen och hotellsviterna är också idealiska för användning som grupprum eller som platser för andra former av avslappnade sammankomster.

Inredningen av komplexet, som består av fyra byggnader, är resultatet av ett förstagångssamarbete mellan 25hours och London-baserade Martin Brudnizki Design Studio.

Köpenhamns projektchef Henning Weiß förklarar hotellets ovanliga designidéer: "Coming of Age var vår grundläggande idé när vi utvecklade konceptet för hotellet, som knyter an till byggnadens tidigare användning som en del av ett universitet. Passion och kunskap, konst och vetenskap hittar ett nytt hem på hotellet i en spännande kombination.”

Hotellets wellnessavdelning ligger på första våningen och har en utomhusbastu, gym och terrass.

25hours tillhandahåller även klassiska stadscyklar och e-cyklar, tillsammans med en turkarta så att gästerna kan utforska den danska huvudstaden mer hållbart.

Sverige – enda nordiska landet som saknas på IBTM World

Färöarna har minst femton medarbetare klädda i fotbollströjor med sina namn på ryggen i sin monter och de är otroligt aktiva. De vet vad varje inkommande kongress, möte och event betyder för den lilla ögruppens fortsatta utveckling.

För de är bara 50 000 invånare i landet och närmare femton av dem är här i Barcelona. Danmark är som vanligt på plats och pratar om Copenhagen Legacy Lab med allt större framgång.

Finland och Norge är också här liksom Island och de baltiska staterna. Snygga montrar, härligt aktiva medarbetare och massor av bokade möten. Alla möten blir så klart inte av, men det är totalt runt 60 000 bokade möten under de tre mässdagarna. Men var är Sverige?

De är bara 50 000 invånare på den magiska ögruppen. Men de är här! Danmark är som vanligt på plats och pratar om Copenhagen Legacy Lab, med allt större framgång. Finland är här, Norge är här och självklart Island. De baltiska staterna också.

Snygga montrar, aktiva medarbetare och många förbokade möten. Alla blir så klart inte av, men det är totalt runt 60 000 bokade möten under de tre mässdagarna. Men hallå, var är Sverige?

Visit Sweden har 100 miljoner kronor i budget och satsar inte en enda krona på möten och events trots att landet Sverige har en eventstrategi.

Det kan väl inte kallas annat än en strutsstrategi från svensk sida? Eller är det så enkelt att svenska företag och organisationer inom möten och events inte kan samarbeta? Eller är de mätta och lata katter?

Efter att ha arbetat som journalist i över 40 år med möten och events är det otroligt trist att uppleva detta. Sverige halkar efter, och fort går det.

Dags att skapa en Sweden Convention Bureau, eller som Michael Schüller, vd för Svenska Möten, uttrycker det i en kommande artikel i vår svenska tidning: "Meet Sweden kan vara en satsning framåt."

Michael Schüller har just varit med om att lyfta in en drös av sina egna medlemmar i den internationella organisationen International Association of Conferense Centers, IACC.

Bra initiativ, bra arbetat och ännu bättre genomfört. Låt Svenska Möten ta hand om den svenska montern framöver, självklart med statligt stöd.

Vi kan inte satsa 100 miljoner kronor om året på svensk turism och noll kronor på möten och events. Det borde ju vara tvärtom: Satsa 100 miljoner kronor på möten och events för att göra oss till världens bästa land för möten och events.

Ingenting svenskt på mässan alls detta år?

Jo, jag ska inte glömma initiativet från Göteborg som använder Ostindienfararen, Götheborg som "råkar" ligga i hamnen här i Barcelona.

Ikväll har Götebiorg Convention Bureau och Svenska Mässan/Gothia Towers en egen tillställning under några timmar där världens viktigaste föreningar köar för att få vara med.

Rent av tycker några av danskarna tycker att det är en fantastiskt initiativ. Grattis Göteborg!

Nyligen utsågs Göteborg till världens mest hållbara destination inom möten och events för sjättre året i rad. Vilket är rent otroligt bra och lägg där till kvällens event ombord på Ostindiefararen Götheborg.

Att den nya svenska regeringen ska sova lika mycket som den förra när det gäller Sveriges ställning som framtida mötes- och eventland kan inte vara sant, men jag uteslutar ingenting. Låt oss sätta fart igen. Vi är bra på möten och events. Låt oss bli ännu bättre för att skapa ett ännu bättre samhälle för oss alla.

Roger Kellerman

Publisher

Meetings International

 

Nya ägare av Villa Gladtjärn, tidigare Barken Konferens

Den 24 november 2022 stod det klart att Petri Karhukorpi vd på Coppersmith’s AB/Västerås Sport & Event Restauranger AB tillsammans med Wenche Engström, vd och ägare av Färna Herrgård & SPA går in som nya ägare av Villa Gladtjärn.

Petri Karhukorpi har tidigare ägt hotell- och konferensanläggningen fram till 2012 då han valde att sälja för att ge sig in i den spännande bryggeribranschen. Petri startade bryggeriet Coppersmith’s i Västerås år 2014 och under pandemin förvärvade han även hela restaurangrörelsen på Rocklunda i Västerås som är norra Europas största idrottsanläggning,

”När jag läste att Villa Gladtjärn var till salu, kontaktade jag genast Wenche Engström på Färna Herrgård & SPA. Wenche äger och driver den anläggningen i Västmanland som har utvecklats till en destination tack vare sin miljö och fantastiska mat. Jag kände direkt att hon är den jag vill äga hotellanläggningen tillsammans med", säger Petri Karhukorpi.

Villa Gladtjärn är en vackert beläget hotell- och konferensanläggning i Smedjebacken med 30 rum, restaurang, konferenslokaler och camping med 85 platser som även innefattar platser för vinterhalvåret. Allt inramat av en panoramavy mot sjön. Anläggningen kommer nu att vara stängd för en omfattande renovering då Petri och Wenche redan har anlitat en arkitekt för att skapa de förändringar som fastigheten som behöver. Ägarna räknar med en nyöppning någon gång under senare delen av 2023 och då med ett nytt koncept samt under det nya namnet Barken Lodge.

För Wenche Engström var detta en ny utmaning att ta sig an dock i ett lite mindre format än vad Färna Herrgård & Spa är. Tillsammans med Färnas prisbelönta kökschef Inga-Lena Eriksson som står för det närodlade och lokalproducerad har de gått igenom kök och utrustning på Barken Lodge, men de tillsammans med Petri kommer inte att driva anläggningen helt själva.

”Vi kommer nu påbörja arbetet med att hitta en krögare som tillsammans med oss kan vara vår förlängda arm för att bygga upp en hållbar verksamhet med hjärtat i den lokala gastronomin. Vi vill hitta en samarbetspartner som delar de höga kraven som en hotell- och restaurangverksamhet idag har för att utveckla detta vidare till nya nivåer", säger Wenche Engström

American Express Meetings & Events

American Express Meetings and Events har undertecknat ett löfte om att genomföra Net Zero Carbon Events (NZCE), ett gemensamt åtagande inom eventindustrin.

NZCE-löftet, som har stöd av UNFCCC-sekretariatet (FNs ramkonvention om klimatförändringar), lanserades vid FN:s klimattoppmöte COP26 i Glasgow 2021. American Express Meetings & Events är en avdelning av American Express Global Business Travel (Amex GBT), världens ledande B2B-reseplattform.

"Möten och events spelar en avgörande roll för att föra människor samman och förena oss alla. Vi anser att arbetet med att föra människor samman i events inte bör ske på bekostnad av miljön. Det är därför vi är glada över att underteckna detta löfte och aktivt samarbeta med NZCE-initiativet, inklusive att utveckla ett gemensamt ramverk för att mäta evenemangens utsläpp av växthusgaser och bygga en industriövergripande färdplan mot nettonoll till 2050", säger Eloísa Urrutia, chef för M&E Sustainability, Amex GBT.

American Express Meetings & Events har gjort det till en prioriterat arbete att driva sin verksamhet på ett så hållbart sätt som möjligt med fokus på att hjälpa kunder att mäta och minska miljöpåverkan från företagsresor och möten. De senaste initiativen inkluderar lansering av en serie hållbara mötes- och evenemangslösningar som hjälper kunder att mäta och minska utsläppen från mötesprogrammet och utveckla strategier och mål.

American Express Meetings & Events kommer att leda hållbarhetsarbetet på IBTM World-mässan i Barcelona, 29 november - 1 december.

Deltagarna på IBTM World kan ta reda på mer om NZCE-planen på paneldiskussionen "The Countdown to Decarbonising your Events", och skaffa sig nya kunskaper från American Express Global Meetings & Events Forecast, tisdagen den 29 november.

Sveriges Elevkårers Kongress22 i Norrköping

Med en större medlemsbas än någonsin tidigare samlar nu Sveriges Elevkårer sina medlemmar till Kongress22 i Norrköping under helgen 25–27 november. Sveriges Elevkårer som är Sveriges största ungdomsorganisation, nådde tidigare under hösten en milstolpe då medlemsantalet blev större än någonsin.

Unikt för årets kongress är att ett hundratal elevkårsrepresentanter från samtliga av landets regioner har anmält sig, med undantag för en. Dessa representanter kommer under kongressen att ta beslut om verksamheten och rösta om frågor rörande organisationens framtid. Dessutom ska en ny styrelse och ordförande för mandatperioden 2022–2024 röstas fram.

Helgen bjuder på invigningstal från bland annat talmannen Andreas Norlén samt Jan-Ingvar Jönsson, rektor på Linköpings universitet. Under kongressens andra dag gästföreläser riksförbundet Unizon som arbetar för att motverka sexuella övergrepp.

 

Tid och plats:

Kongress22 äger rum mellan kl. 15.00 fredagen 25 november till kl. 13.00 söndagen 27 november i K4-huset på Campus Norrköping, som är en del av Linköpings universitet.

 

Läs mer om Kongress22 här

Eurowings utökar i Sverige

Eurowings utökar i Sverige - ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin

Tyska lågprisbolag Eurowings har fortsatt stark tilltro till den svenska marknaden och utökar med ytterligare en direktlinje från Göteborg Landvetter i samband med sommarprogrammet. Det blir en linje till Berlin.

Lufthansagruppens lågprisflygbolag utökar därmed sitt utbud från Landvetter med sin tredje destination utöver den befintliga året-runt linjen till basen i Düsseldorf, och sommarlinjen till Hamburg.

I samband med sommarprogrammet 2022 öppnade flygbolaget en ny bas och närmare tjugo Europalinjer från Stockholm Arlanda Airport, och i vinter startar de direkttrafik till Düsseldorf från Kiruna och Luleå Airport.

I slutet av mars 2023 börjar Eurowings flyga direkt till Berlin från Landvetter fyra gånger i veckan. Tyskland är det land som flest resenärer rest till under året från Landvetter, och Berlin, som anses perfekt för citybreak eller långhelg, är ett av de mest populära resmålen. Göteborg saknar idag en direktförbindelse till den Tyska huvudstaden. Efterfrågan från privatresenärer utgör den största andelen av passagerarna men den utökade tillgängligheten är även positiv för det regionala näringslivet och besöksnäringen. Drygt hälften av flygresenärerna är inresande tyskar och Tyskland är en av de största marknaderna för besökare till Göteborgsregionen.

"Vi välkomnar satsningen som Eurowings gör på regionen genom att öppna ytterligare en direkt utrikeslinje från Landvetter. Tyskland är vår största marknad och en viktig marknad för Västsverige. Både privat- och affärsresenärer från Göteborgsregionen kan enklare nå Berlin, och tyska resenärer kan enklare besöka Göteborg. Berlin var en växande marknad åren före pandemin och vi ser ett fortsatt ökat intresse. Det är glädjande att vi återigen får en stärkt tillgänglighet till Tysklands huvudstad", säger Anna Strömwall, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter.

Eurowings kommer att trafikera Göteborg Landvetter Airport (GOT) – Berlin Brandenburg Airport (BER) fyra gånger per vecka på måndagar, torsdagar, fredagar och söndagar.

 

Bilden: Foto: Daniel Asplund, Swedavia