platsannonser
Strategisk projektledare
Destination Eskilstuna
nyheter
Omvärldsanalys
Haag internationella kongresser
växte med 48 procent under 2019.
Evenemang skapar möten
​Lund växer som evenemangsstad
arrangörer kan få evenemangsstöd.
nytt jobb
Darren John
gör om Råbaren till TAKs Izakaya.
133 000 hotellnätter utvärderade
Egencia presenterar de 100 bästa affärshotellen 2020
enligt deras kunder. Sju svenska hotell är med.
nytt jobb
Aliki Krantz - hotelldirektören som hittat hem:
”På Park Inn by Radisson Stockholm Solna finns allt jag brinner för”
mässor skapar möten
Lounge Expo och GastroNord
arrangeras 31 mars – 2 april.
service i världsklass
Clarion Hotel Sign
vill ta gästupplevelsen till en ny nivå och tillsätter ett unikt Guest Experience Team.
Hållbarhet
Östersjöns och Mälarens överlevnad
i fokus på Allt för sjön 2020.
nytt jobb
Per Keller lämnar Yasuragi
återvänder till Sundsvall för att öppna Clarion Hotel.
Nytt jobb
Amanda Lindblad
ny hotelldirektör på Radisson Blu Hotel i Lund.
RSS
rss_icon
Länkar
Haag internationella kongresser växte med 48 procent under 2019

Hague Convention Bureau (del av Haag & Partners) genomförde 92 internationella kongresser 2019, en ökning med 48 procent jämfört med 2018.

De internationella kongresser som genomfördes i Haag 2019 hade en uppskattad ekonomisk effekt på 48,79 miljoner euro (cirka 550 miljoner kronor) för staden.

Provisoriska siffror från NBTC visar att Haag nådde nästan 213 000 kongressdagar 2019, en ökning med 9 procent jämfört med året innan.

”Dessa siffror är ett bevis på det samarbete som vi ser mellan arenor, hotell och leverantörer i hela Haag. Våra utmärkta transportförbindelser, väletablerad infrastruktur och rykte för leverans av högprofilerade evenemang hjälper oss att öka vår närvaro på den globala kongressmarknaden. Haag är den internationella staden för fred och rättvisa där tiotusentals människor varje dag arbetar tillsammans för en bättre, säkrare och rättvisare värld", säger Bas Schot, chef för Haag Convention Bureau.

En nyckelfaktor i Haag Convention Bureaus framgång har varit dess tillväxt på marknaden, fokus på kunskapsinfrastruktur och direkt engagemang med föreningar för att driva nya kongresser till staden. "Haag Convention Bureaus engagemang i antalet kongresser som äger rum i staden ökar." säger Marco Esser, chef för Haag & Partners. ”Under 2019 var vi involverade i 76 procent av alla kongresser som ägde rum i staden. Det är en betydande tillväxt jämfört med bara 40 procent av engagemangen 2018".

Fred och rättvisa, juridisk och finans, cybersäkerhet, förnybar energi, IT & tech, life science och Impact Economy är nyckelsektorer för Haag och står för över 91 procent av alla förvärvade konferenser under 2019. ”Människor letar allt mer efter mindre upptagna destinationer, där det fortfarande finns mycket att se och göra och Haag erbjuder det. Haag är en kunglig stad, en stad vid havet och en stad med fred och rättvisa",  säger Bas Schot.

Haag & Partners är en paraplyorganisation, som inkluderar Haag Marketing Bureau, Haag Convention Bureau och Haag Business Agency. Tillsammans gav de tre organisationerna ett betydande bidrag till ekonomin i Haag 2019.

"Jag är mycket glad över de enastående resultaten från Haagens arbete 2019 & Partners. Fler företag, fler konventioner och fler besökare är viktiga för ekonomin i Haag. Inte bara för att besökare vill spendera sina pengar i staden, utan också för att det skapar viktiga jobb för våra invånare", säger biträdande borgmästare Saskia Bruines.

​Lund växer som evenemangsstad

Lunds kommun välkomnar hållbara och innovativa evenemang i hela kommunen. Nu finns möjlighet för den som planerar arrangemang i kommunen att söka evenemangsstöd från Visit Lund.

Lunds kommun har som ambition att utvecklas ytterligare som evenemangsstad. Hur detta ska ske finns utförligt beskrivet i den evenemangs- och mötesstrategi som antogs 2019. I strategin listas vilka typer av evenemang och möten som är extra intressanta för kommunen och vilka kriterier dessa ska uppfylla. Är man intresserad av att arrangera ett evenemang eller möte i Lunds som uppfyller dessa kriterier finns nu möjligheten att söka evenemangsstöd.

"Det finns stor potential i Lund som mötesstad, en lång historik med att främja möten mellan olika kulturer och lärdomar men Lund kan bättre och mer. Jag uppmuntrar alla lundabaserade föreningar, organisationer, stiftelser och företag som har en idé på ett evenemang eller möte som de vill arrangera i Lund att söka det här stödet för att kunna realisera sin idé", säger Philip Sandberg, kommunstyrelsens ordförande och ordförande i Visit Lund AB.

Evenemangs- och mötesstrategin syftar till att prioritera bland och underlätta för evenemang och möten i Lunds kommun. Strategin ska genom att främja hållbara och innovativa evenemang och möten bidra till att skapa upplevelser och kunskap för boende och tillresta, öka antalet besökare och stärka bilden av Lund som en attraktiv plats.

För att göra det ännu mer attraktivt att arrangera evenemang och möten i Lunds kommun finns det möjlighet att söka evenemangsstöd. Stödet kan sökas av föreningar, organisationer, stiftelser och företag.

"Det nybildade destinationsbolaget Visit Lund AB ska bland annat värva publika evenemang och professionella möten till Lunds kommun. Genom evenemangsstöd vill vi uppmuntra aktörer att genomföra hållbara evenemang och möten i Lund. Stödet ska bidra till att skapa upplevelser för kommuninvånarna och tillväxt i besöksnäringen", säger Tove Möller Andersson, tf vd i Visit Lund AB.

 

Bilden: Louise Hoffsten under en Sommarlund-konsert. Fotograf: Elias Theodorsson.

Brittisk köksveteran Darren John gör om Råbaren till TAKs Izakaya

När det bestämdes att sätta ny skepnad på TAKs Råbar föll uppgiften på köksmästaren Darren John. Målet var att skapa en mer avslappnad restaurangupplevelse utan att kompromissa med varken kvalitet eller TAKs redan etablerade fokus på nordiska och hållbara råvaror. När Darrens erfarenhet från Michelin-krogar i London kombinerades med inspiration från krogstråk i Shinjuku blev resultatet TAKs Izakaya som har premiär den 9:e mars.

Darren har tidigare arbetat på några av Londons mest namnkunniga restauranger, klassiskt skolad inom fransk gastronomi. Det var egentligen först med flytten till Sverige och positionen som köksmästare på TAK som han fick upp ögonen för japansk matlagning, tack vare ett tätt samarbete med restaurangens kreativa ledare Frida Ronge. Menyn som Darren utvecklat bär ett tydligt spår av Fridas mantra med nordiska råvaror tillagade med japanska tekniker, men med oväntade influenser från Londons gastropubar. “Det känns roligt att verkligen dela det kreativa arbetet med någon som har en annan bakgrund än min egen. Darren har en lång erfarenhet från jobb på stjärnkrogar och en passion för matlagning som är enkel, men där råvaran talar sitt tydliga språk.” säger Frida Ronge.

Platsen som tidigare kallades för Råbaren får nu ett rejält ansiktslyft och målet är att skapa en avslappnad måltidsupplevelse och inte sällan knyta an till det kulturprogram med livemusik, DJs och vernissager som ständigt pågår i TAKs bar på samma våning. I menyn som ofta byts ut efter säsong och tillgång på råvaror finns rätter som sushi och sashimi tillsammans med andra japanska klassiker.

“Att ha ett nordiskt fokus på råvaror är något som tvingar dig vara extra kreativ. Det känns roligt att använda min erfarenhet från gastropub-scenen i London och laga mina versioner av rätter som jag ätit när jag besökt Tokyo.” säger Darren.

Startdatumet för det nya konceptet blir den 9:e mars. Utöver ny menyn har miljön ombonats rejält och dryckessortimentet uppdaterats med inriktning på det japanska. Hur det brittiska insticket ska märkas återstår att se men Darren har redan några idéer.

“Det kommer kanske skymta fram i både meny och smak. Jag har redan börjat fundera på en japansk version av Fish & Chips.” avslutar Darren.

 

Fakta: Darren John

Darren är uppvuxen i Bournemouth och har jobbat som kock hela sitt yrkesliv. Hans väg in i restaurangbranschen gick via en kinesisk take-away restaurang men karriären tog fart med flytt till London och jobb på enstjärniga Chez Bruce. I jakten på utmaning ledde det sedan vidare till ett jobb som Sous Chef på välrenommerade och tvåstjärniga ‘The Capital’ under en av Storbritanniens stora kulinariska stjärnor Eric Chavot. Efter att flyttlasset gått till Stockholm tog Darren anställning som köksmästare på TAK och fick bekanta sig med det japanska köket under ledning av TAKs kreativa ledare Frida Ronge.

 

Bilden: Darren John, köksmästare på Restaurang TAK

------------------------------------------------------------------------------------------------Om TAK

TAK drivs av Petter Stordalens hotellgrupp Nordic Hotels & Resorts, tillsammans med bland andra grannhotellen At Six och Hobo, The Thief Oslo, Copperhill Åre, Yasuragi Hasseludden, Skt Petri Köpenhamn. Hotellen och restaurangerna är en del av Urban Escape Stockholm som växer fram i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg. Fem fastigheter, fyra gator och två torg med kontor, hotell, handel, restauranger, mötesplatser och servicetjänster.

Egencia presenterar de 100 bästa affärshotellen 2020

Egencia, affärsreseavdelningen från Expedia Group™, presenterar vinnarna av utmärkelsen Egencias 100 bästa affärshotell. Årets vinnare stod för sammanlagt nästan 133 000 hotellnätter med 100 procent kundnöjdhet från Egencias affärsresenärer världen över.

"Utmärkelsen Egencias 100 bästa affärshotell ges till de allra bästa – hotell som alltid strävar efter att förstå affärsresenärerna och specifikt anpassar sina kundserviceprogram efter deras behov", säger Mark Hollyhead, Chief Operating Officer och SVP of Customer Success, Egencia. Det är ett privilegium att belöna hotellägare som värnar om en kundcentrerad kultur och som delar vår målsättning om att leverera en överlägsen affärsresenärsupplevelse.

Vinnarna av den femte årliga upplagan valdes utifrån kundbetyg, kampanjer, bokningspopularitet, bonusprogram, bekvämligheter för affärsresenärer, kundservice och övergripande gästupplevelse. Utifrån dessa kriterier och poäng kan affärsresenärer använda årets lista med de hotell som fått högst betyg av andra affärsresenärer som underlag för framtida hotellbokningar

Under 2019 tillhandahöll dessa 100 hotell tillsammans nästan 125 000 rumsnätter med gratis frukost och fler än 75 000 rumsnätter som kvalificerade för bonuspoäng till nästan 110 000 av Egencias affärsresenärer i 16 länder.

Utöver dessa 100 prisbelönta hotell finns mer än 35 000 hotell i programmet Egencia Preferred Rate som också förstår affärsresenärers behov, menar Egencia, och som erbjuder exklusiva priser med bekvämligheter och förmåner som flexibla avbokningsregler, parkering, wi-fi och frukost.

 

Svenska affärshotell på listan:

• Best Western Kom Hotel Stockholm

• Nordic Light Hotel

• Radisson Blu Royal Viking Hotel

• Radisson Collection, Strand Hotel

• Scandic Continental

• Scandic Grand Central

• Clarion Hotel Malmö Live

 

Norska affärshotell på listan:

• Scandic St Olavs Plass

• Thon Hotel Rosenkrantz

 

Hela listan med vinnarna av utmärkelsen Egencias 100 bästa affärsshotell 2020 hittar du här.

Aliki Krantz - hotelldirektören som hittat hem ”På Park Inn by Radisson Stockholm Solna finns allt jag brinner för”

Efter en lång karriär inom näringslivet går Aliki Krantz in som hotelldirektör för Park Inn by Radisson Stockholm Solna. Frågan är om hon kunnat hamna mer rätt?

"Jag tror faktiskt inte det. Jag brinner för service, för att bygga relationer, för utveckling av medarbetare och inte minst för mångfald. Solna kommun har tolv år i rad utsetts till Sveriges bästa företagarkommun av organisationen Svenskt Näringsliv. Det är en fantastisk förmån att få leda ett hotell som på alla sätt är ett nav i detta", säger hon och skrattar.

"Hittar man glädjen hos medarbetarna smittar det av sig på gästerna. Det är svårt att beskriva sig själv men jag tror att jag uppfattas som en glad typ", säger hon och lägger till att hon som ledare tycker det är viktigt med både ramar och kramar.

"Det jag verkligen älskar med just det här hotellet är mina medarbetare. Jag ser en fantastisk potential. Jag tycker också om den här typen av varmt och folkligt hotell. Vi ser att allt fler företag väljer att etablera sig i Solna och vi ser också att den atmosfär vi skapat attraherar många gäster".

Ett hotell, inte minst i Solna, är en mötesplats för människor från olika kulturer. Att kliva in genom dörrarna och fram till receptionen ska för alla kännas som att komma hem.

"Mångfalden gäller givetvis våra gäster men jag är även stolt över mångfalden bland medarbetarna. Den ser jag som en stor styrka. Jag älskar att höra alla språk som liksom dansar runt på hotellet. Själv har jag grekisk bakgrund".

Park Inn by Radisson Stockholm Solna är en del av Winn Hotel Group.

"Winn Hotel Groups kärnvärden är personlighet, engagemang, glädje och affärsmässighet. Det är en formel som tagit koncernen dit den är idag. Det känns stort att får vara en bidragande del i detta", säger hon.

"Vi bygger flera nya hotell och utvecklar de vi har. Med Aliki Krantz ombord som kapten för hotellet i Solna har vi fått en ledare med bred erfarenhet och en exceptionell förmåga att få människor att växa. Hon har alla de egenskaper som behövs för att driva hotell framgångsrikt", säger Anders Junger, vd för Winn Hotel Group, och konstaterar att Winn Hotel Group är mitt i ett expansivt skede.

Vad man ska prata med Aliki Krantz om när man inte pratar hotell och ledarskap?

"Tennis. Det är min passion. Eller varför inte mat? Jag lagar mycket grekiskt själv och är faktiskt helt grym på tsatsiki", slår hon fast. ​Och skrattar. Förstås.

----------------------------------------------------------------------------------------------Om Park Inn by Radisson Stockholm, Solna

• Beläget mitt i Solna Centrum endast 3 km från Vasastan, Stockholm city

• 256 hotellrum

• Bar Aperitivo, ett Italienskt enotek med med stort vinutbud

• Sex Mötesrum för upp till 130 deltagare

• Parkering i varmgarage

• Prisbelönt miljöstrategi

Lounge Expo och GastroNord arrangeras tillsammans 31 mars – 2 april

För första gången arrangeras Lounge Expo tillsammans med GastroNord, norra Europas viktigaste evenemang för mat och dryck. Lounge Expo, som har fokus på hotell- och konferenssektorn och GastroNord kompletterar varandra. På så sätt skapas en komplett mässa och Nordens viktigaste mötesplats för hotell- och restaurangbranschen där besökarna rör sig fritt mellan de båda mässorna.

Lounge Expo 2020 kretsar mycket kring framtidens hotellverksamhet, hur vi bygger nytt, bygger om och skapar attraktiva och miljövänliga boendemiljöer. Ny smart teknik, nya digitala tjänster och design är några av ingredienserna. Det här kommer tydligt att märkas både bland utställare och i seminarieprogrammet på Lounge Stage. Lounge Expo är platsen för ny kunskap, inspiration och många spännande nyheter.

Hur skapas mervärden, trygghet och ökad kundnöjdhet och hur hanterar branschen hållbarhetsfrågorna på bästa sätt, i allt ifrån byggnation och inköp till personal? Många av branschens ledande experter, branschorganisationer och leverantörer är på plats för att presentera nyheterna och lösningarna.

Lounge Expo 2020 arrangeras av BraMässor 31 mars till 2 april på Stockholmsmässan i samarbete med branschens ledande företag och organisationer. Expedia Group, Visita, Urvalet och Hoist Group och en lång rad branschexperter bidrar alla till att göra Lounge Expo till en inspirerande mötesplats för hotell- och konferensbranschen.

 

Bilden: Gastro Nord, från ett tidigare år.