platsannonser
Upphandling av partnerkonsult
till IUFRO World Congress 2024.
nyheter
Conventum, Örebro
Årets Biodlarkonferens
- Apiscandia 11-13 februari 2022.
startskott
Rasta
etablerar sig på Höga kusten.
23-24 mars 2022
Tommy Myllymäki
ny president för Bocuse d’Or Sweden.
fint pris
Sofia B Olsson
restaurang Vrå på Clarion Hotel Post i Göteborg får Tore Wretmans guldmedalj.
nytt jobb
Emma Keenan
ny vd och hotelldirektör för Comfort Hotel Västerås.
17-18 maj 2022
A Sustainable Tomorrow och Cradlenet
inleder samarbete med Nordic Sustainability Expo.
100 000 kronor
Vasaloppet
vinner Stora Turismpriset 2021.
4 december 2021
Internationella lärarkonferensen researchED
kommer till Haninge - med fokus på forskning och skola.
IMEX 30 nov - 2 dec
Trenderna inom evenemangsteknik
ökar engagemanget i ROI-investeringen.
mot nya rekord
Ullevi renoveras
för minst 16 miljoner kronor.
RSS
rss_icon
Länkar
Årets Biodlarkonferens - Apiscandia 11-13 februari 2022

Biodlingsföretagarna har i samarbete med Jordbruksverket, Svenska Bin, Lantbrukarnas riksförbund och SBR-distrikten Örebro, Sörmland och Västmanland nöjet att inbjuda till Apiscandia-kongressen på Conventum i Örebro 11-13 februari 2022.

Intresset är stort för pollineringens betydelse och för en hållbar biodling och framtid. Därför förväntar vi oss många deltagare - biodlare, intresserad allmänhet, politiker och andra makthavare. Här kommer allt som rör biodling att kunna ses och avhandlas. Ett stort antal föreläsningar erbjuds och ett flertal utställare finns på plats med sina produkter.

Bland föreläsarna kan nämnas: Randy Oliver, en ikon inom biodling. Stefan Mandl, en storodlare från Österrike med över 10 000 samhällen. Bernard Heuvel, pratar om biodling i Tyskland och om EPBA:s (European Professional Beekeeping Association) roll för biodlingen i Europa. Thomas Eriksson, pratar om pollinering och ekonomi. Daniel Popovici, rumänsk veterinär och forskare inom ”Bee nutrition”.

På Svenska Bins scen kommer Paul Svensson, bibonde och kock berätta om sitt liv som bibonde. Det bjuds även in till Honungslandet, ett samtal om en resa genom smaker. På söndagen berättar Pollinera Sverige bland annat om sina satsningar under pandemin - den prisvinnande tidningen Paradis för pollinatörer och utställningen SURR.

På fredagen är det fokus på biodling och lantbruk då Jordbruksverket står som värd. Programmet kommer att bestå av presentationer från NPB-programmet, nationella nyheter, värdet av pollinering och konkurrens mellan pollinerare. På eftermiddagen medverkar LRF (Lantbrukarnas riksförbund) och SFO (Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare), då handlar det om pollinering, ekonomi, förgröning och kantzoner.

Drottningsymposium - på fredagseftermiddag hålls ett symposium för biodlare om drottningar som insatsvara. Svenska och danska drottningodlare presenterar sina verksamheter.

Konferensen hålls på Conventum i Örebro den 11-13 februari 2022. All information om program, föreläsare, utställare samt bokningspaket och biljettköp finns på www.apiscandia.com

Rasta etablerar sig på Höga kusten

Rastas strävan att etablera sig längre upp i norr har alltid varit stark och äntligen har Rasta hittat drömläget för en framtida mötesplats i samarbete med Härnösands kommun. ”Vi ser det här som ett startskott för fler etableringar i Norrland”, säger Rastas vd Mikael Tervaniemi.

Det här blir Rastas största etablering hittills och planen är att växa vidare i en stark och spännande region. Rasta är ett svenskt familjeföretag som startade 1973 i Brålanda i Dalsland och idag finns det 28 anläggningar runtom i Sverige. Rastas affärsidé är att driva de bästa väganläggningarna med allt vad där hör till – god mat, drivmedel, butik och hotellrum – för dig som reser och arbetar längs våra svenska vägar. Husmanskosten är central och alltid tillagad av riktiga kockar enligt traditionella recept på hur svensk husmanskost ska smaka.

Tönnebro är i dagsläget Rastas nordligaste och största anläggning och satsningen i Härnösand kommer bli framtidens serviceanläggning med vägrestaurang där husmanskosten är i fokus, generösa öppettider, hotellrum, fullsorterad större servicebutik samt ett brett alternativ av gröna drivmedel så som vätgas, laddstolpar och givetvis traditionellt drivmedel. Den starka efterfrågan på ställplatser kommer också att tillgodoses. Satsningen kommer från start gälla både för yrkestrafik och privatbilism. En av Rastas styrkor är de många arbetstillfällen som ges på orten och dess närområde, som i sig skapar stora synergier. Även byggnations- och etableringsfasen görs oftast med arbetskraft och företag från närområdet.

Rasta samarbetar med många starka varumärken vilket skapar ett kluster av variation och tillgänglighet för kunderna. Förhandlingar med fler starka aktörer pågår löpande. Planering och projektering är i full gång och förhoppningarna är att bli klara med anläggningen i Härnösand inom en tvåårsperiod.

”Rastas ledning och gäster har länge efterfrågat en etablering längre upp i norr och tack vare Härnösands kommuns proffsiga och tillmötesgående arbete växer nu framtidens Rasta fram. Kommunens positiva engagemang har varit en starkt bidragande faktor till den kommande etablering av Rasta i Härnösand", säger Mikael Tervaniemi.

 

Bilden: Rastas anläggning i Värnamo.

Tommy Myllymäki ny president för Bocuse d’Or Sweden

Tidigare guld-, silver- och bronsmedaljören Tommy Myllymäki har utsetts till ny president för den svenska satsningen i Bocuse d’Or. Myllymäki ersätter Henrik Norström som lämnar posten efter åtta år. Rollen som president innebär att man har det yttersta ansvaret för den svenska representationen i Bocuse d’Or samt att ingå i den internationella i juryn i världens mest prestigefyllda tävling för kockar.

Tommy Myllymäki är en av Sveriges mest välrenommerade kockar. Hans senaste krog Aira på Djurgården i Stockholm, belönades tidigare i år med en stjärna i Guide Michelin. I Bocuse d’Or har han kammat hem ett silver och ett brons i världsfinalen i Lyon samt ett guld i Europafinalen på hemmaplan i Stockholm. Dessutom coachade han Sebastian Gibrand till en silvermedalj i Bocuse d’Or 2019. Nu tar Tommy nästa steg i den svenska satsningen och kliver in på positionen som president.

"Bocuse d’Or ligger mig väldigt varmt om hjärtat och att vara en del av tävlingen har hjälpt mig att utvecklas både som kock och människa. Jag har dessutom haft förmånen att arbeta tätt ihop med två av mina föregångare och förebilder, Mathias Dahlgren och Henrik Norström. Det är en ära och jag ser mycket fram emot detta viktiga uppdrag", säger Tommy Myllymäki.

Bocuse d’Or grundades 1987 av franska mästerkocken Paul Bocuse och avgörs vartannat år i Lyon. Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Bocuse d’Or Sweden som i sin tur ägs av Restaurangakademien AB.

Jimmi Eriksson är Sveriges representant i Bocuse d’Or 2022/23. Första tävlingstillfället för Jimmi Eriksson, samt för Tommy Myllymäki i den nya rollen som president, blir i Bocuse d’Or Europe i Budapest den 23-24 mars 2022.

Sofia B Olsson, restaurang Vrå på Clarion Hotel Post i Göteborg får Tore Wretmans guldmedalj

Sofia B Olsson, Operativ Chef på restaurang VRÅ, på Clarion Hotel Post i Göteborg, har tilldelats den ärofyllda guldmedaljen - Tore Wretmans guldmedalj av Svenska Kockars Förening. Sofia är av många kockar som fått möjligheten att utvecklas och nå framgång inom Clarion Hotel.

Guldmedaljen ”För den svenska kokkonsten” har instiftats av SKF, Svenska Kockars Förening och Svensk Gastronomi, som en hyllning till Tore Wretman för hans ovärderliga insatser för svensk matkultur. Tore Wretmans guldmedalj räknas som en av de främsta utmärkelserna inom svensk gastronomi.

"Jag är otroligt glad, ärad och stolt över att få motta Tore Wretmans Guldmedalj och att vara på en arbetsplats som gjort detta möjligt", säger Sofia B Olsson, Operativ Chef på Restaurang VRÅ, Clarion Hotel Post.

Sofia är en välkänd profil inom restaurangbranschen som fått mycket uppmärksamhet kring det hållbarhetsarbete hon utför. På restaurang VRÅ har menyn fokus på hållbar mat från havet och växtvärlden och råvarorna är nästan alltid lokala. Metoderna och inspirationen hämtas oftast från Japan.

Sofia har tidigare mottagit utmärkelser som årets hållbara innovatör och årets mentor samt placerats bland de bästa restaurangerna i sverige med VRÅ. Sofia har också deltagit i kockarnas kamp samt Årets kock, både som tävlande och medlem i juryn.

Clarion Hotel har varit och är en arena för flera duktiga kockar, bland annat började både Frida Ronge och Viktor Thulin sina karriärer inom Clarion Hotel. Frida firade under många år framgångar genom Restaurang VRÅ på Clarion Hotel Post och Viktor, kreativ ledare på restaurang Kitchen & Table på Clarion Hotel Malmö Live, har bland annat vunnit guld i Yrkes-SM i Budapest.

"Jag är oerhört stolt över att vi på Clarion Hotel är med och skapar förutsättningar för innovativa talanger att utvecklas och vara en del av deras framgångsresa", säger Henrik Berghult, Driftsdirektör för Clarion Hotel Sverige.

Emma Keenan ny vd och hotelldirektör för Comfort Hotel Västerås

Emma Keenan tillträder i december som ny vd och hotelldirektör för Comfort Hotel Västerås.

"Jag ser fram emot denna resa med mitt fantastiska team på Comfort Hotel Västerås. Sen är jag lite nervös inför den nya tjänsten men det tycker jag att man ska vara. Jag älskar att jobba på det här hotellet med alla gäster och mitt fina team. Sen vill jag tacka Pernilla för förtroendet och min tidigare direktör Fredrik Elfgren för en bra grund", säger Emma Keenan, Hotelldirektör på Comfort Hotel Västerås.

Emma har lång erfarenhet från hotellbranschen och sedan hotellets öppning 2017 har hon varit Barception Manager på hotellet. Under pandemin har Emma tagit ett extra stort ansvar för flera avdelningar. Tillsammans med teamet har hon satt hotellet på kartan för ortsbefolkningen men också för besökande.

"Det är fantastiskt att se medarbetare växa och utvecklas genom att ta stort ägarskap på det sätt som Emma gjort. Hennes mod, nyfikenhet och energi är egenskaper som bidrar för att tillsammans med teamet lyfta hotellet uppåt och framåt. Jag ser så fram till att fortsätta följa hennes utveckling i sin nya roll", säger Pernilla Bergendahl, driftsdirektör för Comfort Hotel i Sverige.

Comfort Hotel Västerås har sex våningar, 149 hotellrum en stor lobby med barception och ett gym. Med centralstationen som närmsta granne är hotellet beläget ett stenkast från Västerås citykärna med bra restaurangutbud, butiker, några få minuters promenad från Vasaparken.

A Sustainable Tomorrow och Cradlenet inleder samarbete med Nordic Sustainability Expo

Den 17–18 maj 2022 kommer Nordens största mötesplats inom hållbarhet gå av stapeln på Stockholmsmässan. Här kommer beslutsfattare, företag och alla som arbetar strategiskt med hållbarhet att mötas för att tillsammans delta i omställningen mot ett hållbart samhälle. Nu ansluter både Cradlenet och A Sustainable Tomorrow till evenemanget, organisationer som tillför värdefull expertkompetens till mässan.

Behovet av att hitta lösningar och dela kunskap för att accelerera omställningen till hållbara verksamheter har aldrig varit större än nu. Tiden är knapp, kraven från konsumenter, kunder, medarbetare, myndigheter och finansmarknaderna blir allt högre och nu måste vi öka takten i förändringsarbetet. Med Agenda 2030 och de Globala målen som vägledning måste vi nu tänka nytt, bryta barriärer, utveckla våra nätverk och, framför allt, våga fatta beslut och agera.

"Att både Cradlenet och A Sustainable Tomorrow ansluter till NSE känns som ett viktigt steg i vår målsättning att tillhandahålla en mötesplats med de allra bästa experterna och specialisterna inom hållbart företagande. Många företag efterfrågar mer kunskap om cirkulär ekonomi och efterlyser gränsöverskridande samarbeten mellan alla olika delar av samhället. Med dessa aktörer ombord visar vi att NSE är en unik mötesplats för inspiration, tjänster, kunskap och gemensamma lösningar som man helt enkelt inte får missa", säger Björn Wengse mässansvarig för NSE.

A Sustainable Tomorrow grundades 2015 för att främja gränsöverskridande samarbeten mellan näringsliv, offentlig sektor, civilsamhälle och akademi utifrån FN:s Globala mål. Idag är det Sveriges största digiloga mötesplats och nätverk för aktörer som vill gå från ord till handling i hållbarhetsfrågan. Syftet är att utmana, inspireras och lära av varandra. Arbetet leds av ett engagerat team med nationella och internationella experter inom hållbar utveckling.

"Efter att ha deltagit på COP26 i Glasgow är det ännu tydligare hur viktigt gränsöverskridande samarbeten är för att vi ska lyckas säkerställa en hållbar framtid för kommande generationer. Alla programpunkter som jag modererade med ledande experter och företagsledare från hela världen genomsyrades av insikten om att vi har oerhört bråttom. Stuprören identifieras som hinder och tvärsektoriella samarbeten ses som möjliggörare, vilket är precis det som A Sustainable Tomorrow fokuserar på. Vi ser nu fram emot att skapa Nordens främsta och största fysiska hållbarhetsarena i samarbete med Stockholmsmässan", säger Catarina Rolfsdotter-Jansson, innehållsansvarig hos A Sustainable Tomorrow.

Cradlenet är ett nätverk med mål att accelerera övergången till cirkulär ekonomi i Sverige, Norden och världen och arbetar för att hjälpa sina medlemsföretag med omställningen. Och det är bråttom, redan till 2040 behöver Sverige ha en cirkulär ekonomi på plats, vilket är en förutsättning för att vi ska nå klimatmålet 2045.

"Cradlenet kommer bjuda besökarna på det allra senaste som är på gång i Norden inom cirkulär ekonomi. Vi kommer ha utställare från alla delar i värdekedjan som visar upp sina olika cirkulära affärsmodeller. På den öppna scenen har vi talare som är de främsta experterna inom sina cirkulära områden och på konferensen fokuserar vi på att konkret leda organisationer i hur de kan ställa om till cirkulära affärsmodeller i deras egna verksamheter genom att gå igenom verktyg och visa goda exempel på företag som redan har satt igång", säger Elin Bergman, COO Cradlenet.

Nordic Sustainable Expo äger rum 17-18 maj 2022 och är helt unik i sitt slag. Mässan har fem fokusområden och riktar sig till sex utvalda branscher.

 

Om A Sustainable Tomorrow

A Sustainable Tomorrow är bäst på möten som får hållbarhet att hända. Vi sammanför hållbara aktörer från näringslivet, den offentliga sektorn, civilsamhället och akademin. Vi skapar moderna och unika mötesplatser där kunskap sprids och nätverk skapas för att öka deltagarnas affärsnytta utifrån de Globala målen för hållbar utveckling. www.asustainabletomorrow.com.se

 

Om Cradlenet

Cradlenet är ett nätverk som hjälper företag och organisationer med omställningen till cirkulär ekonomi genom rådgivning, kunskapsdelning, omvärldsbevakning, studier, utbildningar, opinionsbildande aktiviteter och nätverkande lokalt, nationellt och på nordisk nivå.