Meetings No 77
Intro
Vem tar initiativet?
Atti Soenarso undrar varför inte landets convention bureauer driver debatten.
Cover Story
Att vara en bra lärare är att vara en duktig säljare
Sveriges bästa lärare var en dagdrömmare med inlärningssvårigheter.
Psykologiska möten
Lögner
Hans Gordon om när sociala smörjmedel kan bli till farliga vapen.
Radar
RAI Amsterdam ser ljust på den digitala omställningen
Operativ chef ser möjligheter i den nya situationen.
Hybridstrategi
Så utvecklar pandemin mötes- och eventindustrin
En sak är solklar: Tekniken spelar en ännu större roll framöver.
Strategi
Copenhagen CB stärker sin affärsmodell för kongresser
Copenhagen Convention Bureau delar sina insikter och kunskaper.
Säkerhet
Leverera och leva upp till löften kring säkerhet
I Sverige talas enbart om säkerhet medan man på engelska talar om både ’safety’ och ’security’.
Intermission
White Blossom on Repeat
Flowering melancholy from Sweden.
Radar
IBTM World Virtual 2020
De senaste huvudtalarna på IBTM World Virtual presenteras.
Säkra möten
Personliga möten värnar företagskultur och vision
Steningeviks och Nova Parks vd om samtid och framtid.
Radar
Förbättrat nätverk hjälper travel managers globalt
Det här året har ändrat travel managerns roll i grunden.
Sharma
×5 Your Positivity and Productivity During the Pandemic
Getting you into the rare-air that very few know.
Hjärnkoll
Är det dags att nyansera debatten?
Tomas Dalström i diskussion med Nina Wormbs om att ny teknik inte alltid håller vad den lovar.
Kellerman
Sverige saknar en stark och samlande röst
Roger Kellerman efterlyser handling.
platsannonser
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
hotellnytt
Ingen hotellkris
– än så länge.

Rekordsommar för Höga Kusten
Internationella gäster har ökat med 40% sedan 2019.
Hotellnytt
Comwell Aarhus
har utsetts till det mest klimatvänliga hotellet i Danmark.
11-13 november 2022
Allt för hälsan tillbaka
– i år med fokus på kvinnohälsa.
25 april
Lansering av Fastighetsenergi 2023
– ny arena för framtidssäkrade byggnader
säkerhet för medarbetare
Riskline och Safeture
inleder ett samarbete.
Mässor är möten
Elmia Garden 2022
– storsatsning på hela mässupplevelsen.
hotellnytt
Comfort Hotel
växer i Göteborg
Hotellnytt
Rekord i antal hotellnätter
under H22 City Expo i Helsingborg.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Magnus Ericsson, vd, Steningevik och Nova Park: Personliga möten värnar företagskultur och vision

År 2020 var året då vi lärde oss att arbeta hemifrån och mötas digitalt. Vi har upptäckt fördelarna men också insett nackdelarna.

Magnus Ericsson är vd för Nova Park och Steningevik. Han säger att i en tid då världen förändras snabbt behöver företag och organisationer utveckla sina strategier och vägval. Det är en process som kräver möten. En konferens på en anläggning där deltagarna känner sig trygga och säkra är en investering i framtiden.

”Det finns ett uppdämt behov av fysiska möten. På individnivå behöver vi ses för att känna motivation och inspiration. På ledningsnivå är möten nödvändiga för att värna företagskulturer och visioner. Samtidigt är kraven på säkerhet högsta prioritet för företagen.”

”Med Nova Park och Steningevik har vi möjlighet att kunna möta både behovet och oron. Vi har alltid legat i framkant vad gäller säkerhet. Nova Park är den första konferensanläggningen i Sverige som blev säkerhetscertifierat enligt Safehotels Alliance. Steningevik kom strax efter. Idag har båda mötesplatserna den högsta säkerhetsklassificeringen.

”Hos oss sitter säkerhetstänket i ryggraden vilket är en fördel. Vi behöver inte börja från början för att coronasäkra de möten som genomförs här.”

Ett exempel på det är att gäster och personal har haft tillgång till individuell handsprit sedan år 2012.

”Även om ingen kunde ana hur hårt ett virus skulle komma att slå till har medvetenheten kring smittorisker alltid funnits. Tack vare bra säkerhetsrutiner och hög kvalitet har det inte varit svårt att anpassa sig efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Nova Parks stora lokaler och luftiga allmänna ytor är en tillgång. I dem kan grupper ses och med lätthet hålla tvåmetersregeln.”

På Steningevik finns det möjlighet att hyra ett eget hus där en avdelning från ett företag kan rå sig själv utan att träffa andra personer. Båda anläggningarna har sedan tidigare förstått vikten av och satsat stora pengar i bra ventilation.

”Framför allt kan vi som renodlad mötesanläggning ha koll på vilka gäster som ska komma till oss och stämma av att de är friska. Våra inbyggda säkerhetsrutiner som normalt handlar om IT- och kunskapsskydd hjälper oss nu.”

Nova Park och Steningevik var tidigt ute med satsningen att skapa ett nätverk av hög kvalitet som kunderna och gästerna inte ska märka av eftersom nätverket ska fungera friktionsfritt. Hur ser den utvecklingen ut när 5G är utbyggt?

”Mot bakgrund av det ökade behovet av digitala möten i samband med fysiska möten har vi uppgraderat vår bandbredd till en gigabit. Vi håller hela tiden koll på utvecklingen på tekniksidan för att kunna erbjuda alla gäster en snabb och säker uppkoppling oavsett vilken teknik de har med sig till oss.”

Magnus Ericsson säger att självklart dominerar oron för covid-19 för de flesta människors tänk kring säkerhet, men konstaterar också att säkerhet innehåller mycket mer än så. Brandsäkerhet, personsäkerhet och informationssäkerhet är lika viktiga idag som för ett år sedan.

”Vi har under lång tid investerat i utbildning av medarbetare och säkerhetsteknik för att säkerställa att företagen som tar hit sin viktigaste tillgång, sina medarbetare, känner sig trygga i alla aspekter av ett möte, vilket nu förstås även inkluderar covid.”

På frågan hur bokningsläget ser ut på kort och lite längre sikt svarar Magnus Ericsson att de har sett en återhämtning under hösten, men att det förstås är långt ifrån de bokningsnivåer som de har normalt så här års.

”Det som präglar framtiden är en ovisshet kring vilka regler och restriktioner vi får se. Därmed är också företagen som behöver ha möten försiktiga. Samtidigt ser vi många bolag som inser vikten av fysiska möten för företagets innovationskraft, medarbetarnas välmående och som då väljer att investera i ett säkert möte.”

”Idag är det många företag i vår industri som enbart konkurrerar med ett kraftigt reducerat pris. Vi möter självklart marknadens behov i prissättning, men vi vet också att säkra möten kräver investeringar och är förenat med höga kostnader.”

”Vi tänker inte riskera att försämra vår produkt, vilket tyvärr är konsekvensen av kraftigt reducerade priser. Det är definitivt inte rätt läge att i dessa tider ha billiga möten istället för välinvesterade säkra möten.”

Både Nova Park och Steningevik är omtalade för att ha väldigt bra och uppskattade måltider. Hur påverkar pandemin planeringen för köken när det kommer till säkerhet kring måltidsupplevelsen?

”Vi har behövt anpassa vissa delar av vår produkt, som exempelvis lunchbuffén på Steningevik och Afternoon tea-bufféerna på båda anläggningarna. Personligen tycker jag att det bara varit positivt då kvaliteten har blivit ännu högre. En buffé är trevlig, men på en lagd tallrik har kockarna större kontroll över vilken smakupplevelse du får. Med så duktiga kockar som vi har är det bara ett plus.”

Att tillgodose kundernas nya behov av tekniska lösningar för exempelvis Zoom-möten medan konferensen pågår är något som har kommit högre upp på agendan.

Magnus Ericssons erfarenhet är att det är mest lämpligt att kunden själv väljer vilken mjukvara som ska användas för digitala möten.

”Vi ska kunna hjälpa våra gäster inom alla mjukvaror oavsett om det gäller exempelvis Zoom, Teams eller Skype, så att det digitala mötet löper friktionsfritt som en del av det fysiska mötet.”

”Behöver gästen hjälp med hårdvara som filmkameror, mikrofoner eller ljus så samarbetar vi med flera teknikföretag som har den senaste tekniken och kunskapen kring den tillgänglig.”

Foto: Chaiko & Markstedt Photography