Meetings No 76
Intro
Förändringar är konstanta
Atti Soenarso: Behovet av kontakt manifesterar sig.
Cover Story
Att arbeta i mellanrummen
Soraya Axelsson om Helsingborgs stadsmässa, H22.
Radar
Rekordstort globalt intresse för svenska lösningar för smarta städer
Totalt besökte 1 700 besökare från 55 länder den svenska visningsverksamheten.
Psykologiska möten
Egoism, fanatism och populism
Hans Gordon om tillflyktsorter när livet brusar som värst.
Radar
Virtually Real?
Geoff Donaghy on the future of virtual meetings.
Radar
Projekt kring Alfred Nobel samlar forskning och innovationer
Alfred Nobels livsgärning ska stärka tillväxten i Örebro län.
Intermission
Thinking Is Difficult
Ever-current Jungian words of wisdom.
Radar
Nytt interaktivt verktyg ska få igång resandet och affärerna igen
Det första interaktiva kartläggningsverktyget hjälper besökare att se vilka covid-19-restriktioner som gäller för specifika länder.
Radar
Thomas Nagel, Skogshem & Wijk: Vi tjänar pengar på vår hållbarhetssatsning
Anläggningen har uppdaterat sin miljöprofil i Green Star.
Sharma
The 5 Devils of Fear and How to Dissolve Them
We are not born into limitation. We are taught to doubt, educated to make excuses and trained to fear.
Radar
IMEX Group identifierar fyra positiva trender
Fler kampanjer lyfter fram budskapet att det är okej att inte må bra.
Hjärnkoll
Isabelle Sjövall, neurodesigner
Vi lever i en digital värld, men har fortfarande en hjärna som lever kvar på savannen.
Kellerman
10 000 sidor senare
Efter 100 nummer av Meetings reflekterar Roger Kellerman över dåtid, nutid och framtid.
platsannonser
nyheter
innovation och utveckling
Bo på hotell
- boka en Safecation.
så kan du bidra
Nordic Choice Hotels
tar action för att alla ska få en god jul.
undersökning
Nya undersökningsresultat:
många planerar redan för svemester 2021.
smärtsamt beslut
Åbymässan har stängt
– byggs om till padelhall.
bra initiativ
Emirates
lanserar ny multiriskförsäkring för att hantera rädslan för coronavirus.
Country Operations Manager på Plantagen
Ann-Christin Edling Jönsson
ny ordförande i Svenska Mötens styrelse.
med säkerhet i fokus
Skogshem & Wijk
vinnare av Svenska Mötespriset – Årets Mötesrum 2020.
flyttas till 2022
Inga fysiska mässor
på Svenska Mässan Gothia Towers i vinter och vår.
Entrepreneur Of The Year.
De tog hem priset
som Stockholms främsta entreprenörer.
arbetsmarknadspaket
Helsingborg:
Coronapaket till stöd för besöksnäringen även 2021.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
IMEX Group identifierar fyra positiva trender

Brittiska IMEX Group har identifierat fyra positiva trender som teamet förväntar sig, och vill se mer av, i år och framöver. Carina Bauer, vd, tror att trenderna bidrar till att förändra världen, mötes- och eventindustrin och hur man kan arbeta för en bättre, mer hållbar framtid.

”Vi ser en positiv utveckling inom flera områden som vi tror växer snabbt. Vissa är steg i rätt riktning, exempelvis nya idéer som kan förbättra vår gemensamma miljö och vårt välbefinnande.”

Som exempel nämner Carina Bauer att hållbarhet, hälsa och välbefinnande, mångfald, inkludering, samarbete, artificiell intelligens, virtual reality, ”bleisure” (business och leisure) och mindfulness ofta finns med i någon form vid exempelvis kongresser, konferenser, olika evenemang och i media.

”Kampanjer för att minska matavfall och engångsplast är utbredda och väl etablerade. Det är fantastiskt att se.”

De fyra trender som IMEX Group har identifierat är den cirkulära ekonomin, att ta upp utmaningen från FNs mål för hållbar utveckling, hälsa och välbefinnande med mer fokus på hälsa samt hur artificiell intelligens kan göra resor till en mer behaglig upplevelse.

”Den ökade medvetenheten om hållbarhet har bidragit enormt mycket till att förändra attityder och beteenden till det bättre. Att stoppa praxis att använda produkter i engångsplast, att minska avfallet och uppmuntra till återvinning är något vi får se mer av framöver”, säger Carina Bauer.

”I en cirkulär ekonomi håller vi resurser i bruk så länge som möjligt. Vi extraherar det maximala värdet av resurserna under användning, sedan återvinner och regenererar man produkterna och materialet i slutet av varje livslängd.”

”Nästa positiva steg är att skapa affärsmodeller som är baserade på den hårda ekonomin där man fokuserar på nollavfall, maximering av produktens livslängd, återanvändning och återvinning av material”, säger hon.

Miguel Naranjo, chef för FNs ramkonventionsmål, sa så här under en presskonferens vid IMEX America 2019 när han förklarade varför Event Industry Councils (EIC) Center for Sustainable Events har bildats: ”Att producera hållbara evenemang är det enda sättet att säkerställa att ditt företag fortsätter att existera. Det finns inget annat alternativ.”

Centret har skapats för att anpassa mötes- och eventindustrin till FNs hållbara utvecklingsmål, och är tänkt att fungera som en referenspunkt för företag i alla branscher. EICs initiativ har stöd av många ledande branschorganisationer, vilka följer lanseringen av de standarder för event som den nya organisationen fokuserar på.

Den tredje tydliga trend som Carina Bauer lyfter fram är hälsa och välbefinnande, och att det framför allt blir mer fokus på mental hälsa framöver. Hon säger att enligt Institute of Health Metrics Evaluations Global Burden of Disease lider cirka 13 procent av den globala befolkningen, cirka 971 miljoner människor, av någon form av mental ohälsa. En undersökning från Thrive Global visar att 300 miljoner människor lider av depression vilket gör det ”till världens ledande orsak till funktionshinder”.

”Den stora förändringen är att det finns flera kampanjer som lyfter fram budskapet att ’det är okej att inte må okej’. Idag finns det betydligt mer hjälp att få. Det finns till exempel många appar som hjälper till med allt från välbefinnande till att förbättra sin sömnkvalitet. Och många arbetsgivare är uppmärksamma på medarbetarnas hälsa och tar hjälp för att identifiera de eventuella psykiska problem som finns inom bolaget.”

”Dessutom är det allt fler arbetsgivare som vidtar åtgärder för att minimera orsakerna till stress och ångest på jobbet. Det kan till exempel vara att erbjuda flexibel arbetstid och platser inom företaget dit medarbetare kan gå för att få lugn och ro bortanför skrivbordet.”

Den fjärde och sista trenden är hur artificiell intelligens, AI, kan göra resor till en trevligare och mindre stressande upplevelse. Att pendla till och från jobbet, för sträckor som tar över 20 minuter, är en stor stressfaktor visar en undersökning gjord av Montreal University i ­Kanada. Och det är i det här sammanhanget som AI kan utgöra en positiv skillnad för att motverka stress och istället bidra med en känsla av lugn och ro.

På Istanbul New Airport i Turkiet används robotar för att förbättra resenärernas upplevelser på flygplatsen. Nely heter den sociala robot som kan ge information till resenärerna om exempelvis flygtrafiken, byte av gater och väderprognoser. Roboten läser av resenärernas känslor och reagerar i enlighet därmed. Förhoppningen är att låta roboten svara på känslor, att interaktionen blir mer användbar för människor, men även för att minsta stressen kring resan.

Samma idé tillämpas också på bilförare. Det sydkoreanska bilföretaget Kia har lanserat Emotion Adaptive Driving, ett system som är utformat för att minska stressnivåerna. Systemet övervakar förarens känslor med hjälp av teknik som stöds av en biosignal. Den AI-baserade tekniken analyserar ansiktsuttryck, hjärtfrekvens och elektrodernas aktivitet för att bestämma förarens känslomässiga tillstånd. När det är gjort justeras interiören i bilen med exempelvis belysning eller musik. Allt för att förbättra sinnesstämningen hos föraren.

”Rätt använt kan artificiell intelligens vara till stor hjälp för den enskilde individen men även för företag och organisationer”, säger Carina Bauer.

Foto © iStock.com/metamorworks