Meetings No 76
Intro
Förändringar är konstanta
Atti Soenarso: Behovet av kontakt manifesterar sig.
Cover Story
Att arbeta i mellanrummen
Soraya Axelsson om Helsingborgs stadsmässa, H22.
Radar
Rekordstort globalt intresse för svenska lösningar för smarta städer
Totalt besökte 1 700 besökare från 55 länder den svenska visningsverksamheten.
Psykologiska möten
Egoism, fanatism och populism
Hans Gordon om tillflyktsorter när livet brusar som värst.
Radar
Virtually Real?
Geoff Donaghy on the future of virtual meetings.
Radar
Projekt kring Alfred Nobel samlar forskning och innovationer
Alfred Nobels livsgärning ska stärka tillväxten i Örebro län.
Intermission
Thinking Is Difficult
Ever-current Jungian words of wisdom.
Radar
Nytt interaktivt verktyg ska få igång resandet och affärerna igen
Det första interaktiva kartläggningsverktyget hjälper besökare att se vilka covid-19-restriktioner som gäller för specifika länder.
Radar
Thomas Nagel, Skogshem & Wijk: Vi tjänar pengar på vår hållbarhetssatsning
Anläggningen har uppdaterat sin miljöprofil i Green Star.
Sharma
The 5 Devils of Fear and How to Dissolve Them
We are not born into limitation. We are taught to doubt, educated to make excuses and trained to fear.
Radar
IMEX Group identifierar fyra positiva trender
Fler kampanjer lyfter fram budskapet att det är okej att inte må bra.
Hjärnkoll
Isabelle Sjövall, neurodesigner
Vi lever i en digital värld, men har fortfarande en hjärna som lever kvar på savannen.
Kellerman
10 000 sidor senare
Efter 100 nummer av Meetings reflekterar Roger Kellerman över dåtid, nutid och framtid.
platsannonser
nyheter
kraftsamling
SM i tyngdlyftning i Halmstad
den 9-10 oktober 2021.
Omvärldsanalys
Malaysias Business Eventsindustri
samlar sig för en stark återöppning.
28 juni - 1 juli
IBTM Wired
avslöjar de första detaljerna om Hosted Buyers och utställare,
nytt jobb
Petter Hartman ny vd
för Medicon Village Innovation.
nytt jobb
Svenska Mötens nya vd
ska ta mötesindustrin in i framtiden
Bella Center växer
Bella Arena:
Ny arena i Köpenhamn med plats för 7 000 sittande gäster.
nytt jobb
Niklas Söderberg
lämnar SES som verksamhetschef.
världskongress
Stockholm en av finalisterna
för global museikongress 2025.
bra undersökning
Sponsorer är angelägna om att återvända till personliga möten
enligt från AIM Group Italien.
ny kunskap på väg
Viktig studie
visar att evenemangen är saknade.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Thomas Nagel, Skogshem & Wijk: Vi tjänar pengar på vår hållbarhetssatsning

”Skogshem & Wijks ständigt pågående miljö- och hållbarhetsarbete är något som vi är mycket stolta över”, säger Thomas Nagel, ägare av mötesplatsen som ligger på Lidingö. ”Sedan över tio år är vi en Svanen-märkt anläggning och sedan två år även certifierade enligt branschorganisationen IACCs miljöpolicy Green Star. Vi har nyligen uppdaterat hela vår miljöprofil i Green Star och skickat över den till IACCs huvudkontor i England.”

Varför blev ni medlemmar i International Association of Conference Centers, IACC?

”Vi vill vara med och lära oss av kollegor runtom i världen och själva få dela med oss av våra erfarenheter inom till exempel mat, trender, teknik och morgondagens möten. Skaffa erfarenheter och få inspiration. Alla medlemmar är särskilt utvalda av IACC.”

”Green Star-certifieringen är ett bredare alternativ till Svanen, där vi också är medlem, och med ett litet annat tänk. IACCs grundpelare i miljö­arbetet är runt sjuttio frågor som bland annat rör utbildning och kunskap hos våra medarbetare. Det handlar till exempel om hur vi kan förmedlar sådan kunskap till våra kunder och gäster. Därutöver rör det sig om avfallshantering, återanvändning, hur man minskar vattenförbrukningen, kemikalier, luftkvalitet i lokaler, mat och dryck, inköp och energiförbrukning.”

Nyligen gjorde ni en fördjupad uppdatering när det gäller Green Star. Vad innebär den?

”Att vi fortsätter att följa alla grundpelare i miljö- och hållbarhetsarbetet så att vi kan behålla certifieringen.”

Vilka är de viktigaste hållbarhetsfrågorna för er nu?

”Det är att ha koll på koldioxidförbrukningen för maten men även när det gäller möten. Vi måste veta vilka avtryck som vi gör på miljön, och att man som gäst kan hjälpa till med att göra aktiva val. Förbrukar man för mycket C02 på det ena måste man kanske dra ner på det andra. Äkta hållbarhet är viktigt för oss. Inom hotell är det många som köper billiga strykjärn och kaffekokare som går sönder ofta, vilket leder till en högre miljöpåverkan än att köpa varor av hög kvalitet från början. Vi arbetar dessutom alltid med att hålla nere matsvinnet, och säljer överbliven mat till personalen. Vi renoverar och återvinner många möbler. Vi gillar att använda det vi har.”

”Vi vill också bidra till att hjälpa våra kunder att skapa framgångsrika möten med totalt fokus på upplevelsen i en miljö som på alla tänkbara sätt arbetar med de krav på miljöarbete och hållbarhet som krävs, och som idag är viktigare än någonsin. Vi jobbar även ständigt med att minska antalet transporter till oss med färre och delade leveranser. När det gäller gäster jobbar vi för att de ska resa hit gemensamt med tåg eller buss.”

”El- och vattenförbrukning är något som alltid står högt upp på agendan. En droppande toalett, vi har cirka 300 stycken, eller en kran, genererar mycket spillt vatten under ett år om det inte fixas. Vi är stolta över att dessutom kunna tjäna pengar på vår hållbarhetssatsning. Att exempelvis byta belysning och bygga bergvärme ger pengar tillbaka väldigt snabbt. Andra satsningar vi gör på miljöarbetet gör vi ändå, utan att sätta pengarna i första rummet.”

Vilken betydelse har hållbarhetsfrågorna för er de närmaste fem, tio åren?

”Vid valet av mötesplats är det precis som nu väldigt viktigt, det är en av de tre viktigaste frågorna. Nya generationer växer upp med ett helt annat tänk och en annan medvetenhet. Vi ser det redan idag hos vissa kunder när det gäller hållbarhetsfrågor, och de kommer att vara ännu mera på agendan framöver. I de styrelser där jag arbetar ökar hållbarhetstänket sakteliga, vilket jag också ser som ett viktigt steg.”

Vilka är era största utmaningar i övrigt just nu?

”Just nu är det förstås coronapandemin. Vi arbetar bara med möten, utbildningar, event och privata tillställningar och har sedan i mitten av mars tappat 98,5 procent av vår omsättning. Det är tufft. Man kan buffra för stora ekonomiska tapp, men inte för att gå till noll kronor i försäljning över en natt och ändå ha kostnader på 1,5 miljoner kronor i månaden.”

”Vi satsar pengar på att våra medarbetare ska få behålla jobben och att vi klarar oss ur detta. Men allt har en gräns hur länge man kan vänta på att det ska vända. Vi försöker hålla ut ett tag till, det är personalen värd. Det är viktigt att träffas inom personalgruppen, det är många som är oroliga. Så även om det inte har hänt så mycket nytt träffas vi då och då och pratar igenom läget.”

Hur förbereder ni er för att komma igång när restriktionerna lättar?

”Som jag sade tidigare försöker vi att behålla våra medarbetare, det vill säga kompetensen, de som kan rutinerna. Vi har självklart anpassat oss efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer och kan klara av både lite större möten och mindre redan nu. Självklara saker som att hålla avstånd, men även städrutiner och mathantering med mera har vi förändrat.”

”Några av våra medarbetare går på utbildning som var tänkt att genomföras längre fram. Det går åt mycket tid till ekonomi och till att förstå alla nya villkor och regler. Men vi känner att vi har många trogna kunder, vänner och gäster som kommer till oss framöver när restriktionerna hävs. Vi får vissa förfrågningar nu inför hösten även om de inte är så många.”

”Vi kommer garanterat att klara oss igenom det här och anpassa oss till hur morgondagens möten ser ut. Vi ställer inte in, vi ställer om.”