Meetings No 76
Intro
Förändringar är konstanta
Atti Soenarso: Behovet av kontakt manifesterar sig.
Cover Story
Att arbeta i mellanrummen
Soraya Axelsson om Helsingborgs stadsmässa, H22.
Radar
Rekordstort globalt intresse för svenska lösningar för smarta städer
Totalt besökte 1 700 besökare från 55 länder den svenska visningsverksamheten.
Psykologiska möten
Egoism, fanatism och populism
Hans Gordon om tillflyktsorter när livet brusar som värst.
Radar
Virtually Real?
Geoff Donaghy on the future of virtual meetings.
Radar
Projekt kring Alfred Nobel samlar forskning och innovationer
Alfred Nobels livsgärning ska stärka tillväxten i Örebro län.
Intermission
Thinking Is Difficult
Ever-current Jungian words of wisdom.
Radar
Nytt interaktivt verktyg ska få igång resandet och affärerna igen
Det första interaktiva kartläggningsverktyget hjälper besökare att se vilka covid-19-restriktioner som gäller för specifika länder.
Radar
Thomas Nagel, Skogshem & Wijk: Vi tjänar pengar på vår hållbarhetssatsning
Anläggningen har uppdaterat sin miljöprofil i Green Star.
Sharma
The 5 Devils of Fear and How to Dissolve Them
We are not born into limitation. We are taught to doubt, educated to make excuses and trained to fear.
Radar
IMEX Group identifierar fyra positiva trender
Fler kampanjer lyfter fram budskapet att det är okej att inte må bra.
Hjärnkoll
Isabelle Sjövall, neurodesigner
Vi lever i en digital värld, men har fortfarande en hjärna som lever kvar på savannen.
Kellerman
10 000 sidor senare
Efter 100 nummer av Meetings reflekterar Roger Kellerman över dåtid, nutid och framtid.
platsannonser
nyheter
kraftsamling
SM i tyngdlyftning i Halmstad
den 9-10 oktober 2021.
Omvärldsanalys
Malaysias Business Eventsindustri
samlar sig för en stark återöppning.
28 juni - 1 juli
IBTM Wired
avslöjar de första detaljerna om Hosted Buyers och utställare,
nytt jobb
Petter Hartman ny vd
för Medicon Village Innovation.
nytt jobb
Svenska Mötens nya vd
ska ta mötesindustrin in i framtiden
Bella Center växer
Bella Arena:
Ny arena i Köpenhamn med plats för 7 000 sittande gäster.
nytt jobb
Niklas Söderberg
lämnar SES som verksamhetschef.
världskongress
Stockholm en av finalisterna
för global museikongress 2025.
bra undersökning
Sponsorer är angelägna om att återvända till personliga möten
enligt från AIM Group Italien.
ny kunskap på väg
Viktig studie
visar att evenemangen är saknade.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Att arbeta i mellanrummen
H22 är Helsingborgs stora satsning på hållbar välfärd och stadsutveckling. Kärnan i arbetet med stadsmässan som ska hållas år 2022 handlar om att lyfta fram innovationer i staden. Det är inget som coronapandemin har ändrat på, säger projektchef Soraya Axelsson.

”Om något så visar den här våren att samarbetena som H22 skapar är mer angelägna än någonsin. H22 blir ett mer kraftfullt verktyg på grund av coronakrisen.”

Precis som för resten av samhället har den oanade pandemin under våren drabbat arbetet med H22 på alla nivåer. Det symboliskt viktiga evenemanget Starten på resan som skulle hållits på Dunkers kulturhus i slutet av mars blev uppskjutet, våra beteendemönster har skakats om och spelplanen är idag minst sagt förändrad.

Men vi backar lite. Och blickar samtidigt framåt. För utmaningarna för Helsingborgs utveckling har inte på något sätt försvunnit i och med covid-19. Ingen av de deltagande parterna i stadsmässan, från kommunen till de multinationella företagen, har ännu meddelat någonting annat än att de arbetar vidare för att H22 ska hållas sommaren 2022. ”Vi ställer inte in, vi ställer om”, är budskapet.

Soraya Axelsson är projektchef för H22 i Helsingborg stad. Hon och hennes team arbetar varje dag för att samordna och driva H22-processen.

”Man kan säga att vi arbetar väldigt mycket i mellanrummen där vi ser synergieffekter mellan olika verksamheter, såväl kommunala som privata. Och ingenstans har vi märkt av någon minskad energi i arbetet med H22 och områdena vi fokuserar på. Tvärtom har vårt samarbete med våra partners fördjupats i coronans kölvatten, och faktum är att något företag har tillkommit på grund av krisen. Jag är säker på att vi får mångdubbelt tillbaka på pengarna vi lägger ner på detta.”

I korthet kan man säga att stads­mässan har tre fokusområden:

  • Innovativa välfärds- och stadsutvecklingslösningar.
  • Förbättrad livskvalitet.
  • City Governance (ledarskap för framgångsrik stadsutveckling).

Rent fysiskt koncentreras mässan till tre olika områden: Den nya stadsdelen Oceanhamnen där det byggs bostäder och kontor, miljonprogramsområdet Drottninghög som har prisats för sitt sätt att inkludera hyresgäster i upprustnings- och trygghetsarbete samt till mötes- och bostadsområdet SeaU där det byggs kongresscenter och hotell. Men fler platser i Helsingborg och Greater Copenhagen ska inkluderas.

Finansieringen säkras genom en aktieutdelning från Helsingborgs hamn på 250 miljoner kronor, varav 132 miljoner investeras i nämndernas utvecklingsarbete de kommande tre åren och 118 miljoner kronor i stadsmässan H22. Bland partnerföretagen finns såväl internationella giganter som Ikea och Microsoft samt lite mindre aktörer. Clarion Hotels ska driva hotell- och kongresscentret som ska stå klart till årsskiftet.

Precis som i många andra städer står Helsingborg inför stora utmaningar med en demografi som förändras där äldre och yngre ökar medan människorna i mitten, de som jobbar och betalar skatt, inte tilltar på samma sätt. Samtidigt växer kraven hela tiden på den service och tjänster som en stad levererar.

”Intressant i sammanhanget är att Helsingborg inte blir jämfört med Ystad, Landskrona eller någon annan stad, utan stadens service jämförs med Ica, Ikea, Statoil och kanske hotellet du bodde på senast. Vi jobbar i en helt annan kontext idag än vad man tänkte för kanske tio år sedan. När då kraven ökar och skatteintäkterna minskar så finns det olika vägar. Antingen ser man till att man får in mer pengar, oftast då genom skattehöjningar, eller så sänker man ambitionsnivån och levererar sämre service. Eller så börjar man arbeta med innovation. Det sistnämnda är Helsingborgs vägval och det är i den kontexten man ska se H22.”

”Och inget av det här har förändrats av covid-19. Vi är nu i ett läge där vi har möjlighet att stanna upp och verkligen ta in vad den här våren betyder. Jag är övertygad om att H22 blir ett mer kraftfullt verktyg tack vare coronakrisen.”

För att förstå H22s betydelse är det också bra att veta något om Helsingborgs historia och tradition i sammanhanget.

År 1955 hölls den internationella utställningen H55 med fokus på arkitektur, design och hantverk. Den blev väldigt uppmärksammad, fick en miljon besökare och visade vägen för ett nytt sätt att bo och leva.

År 1999 genomfördes sålunda H99 som, likt sin föregångare, hölls i Norra hamnen där man byggt 13 nya bostadshus i nyfunkisstil. H99, som visade upp svenskt boende, design och teknik, fick 400 000 besökare, och blev en föregångare till många av de bomässor som följt sedan dess.

År 2017 började politikerna att diskutera ett H22, men vad skulle det vara fokus på?

”Det var då jag fick uppdraget att hålla i det här, och vi började titta på vad vi vill uppnå med mässan. Idag kan man säga att vi har paketerat H22 som verktyget för att ta oss an framtidens utmaningar.”

H22 har underrubriken ”The Making of a Smarter City”, och Soraya Axelsson menar att man visst skulle kunna beskriva H22 som destinationens Smart City-satsning.

”Samtidigt är det inte riktigt så enkelt. Vi vill lyfta vårt arbete från det perspektiv som alla andra pratar om, det vill säga teknik, miljö och klimat, till att prata om de globala hållbarhetsmålen, teknik, innovation, stadsutveckling och livskvalitet. När vi får ihop allt det här, det är då vi kan skapa den smarta och hållbara staden, som i grunden handlar om framtidens välfärd. Då går vi från att vara smarta till att vara smartare, och det var där som The Making of a Smarter City föddes. Det är alltså inget begrepp som ska begränsas till teknik eller innovation för innovationers skull, utan istället belysa livet mellan husen och innanför väggarna, så att säga. Det handlar om en rörelse framåt.”

”Sedan finns det heller ingen exakt definition på en Smart City, men alla använder ändå begreppet. Vi utgår ifrån vårt koncept och det viktigaste för oss är att människan är i centrum. Det utgår ifrån det mänskliga perspektivet, det utgår inte från tekniken.”

Förutsättningarna i Smart City-­sammanhang över huvud taget har förändrats på bara några år, tycker Soraya Axelsson.

”För så där tre år sedan var konceptet väldigt kommersialiserat och det sades att ’Ni blir en smart stad om ni köper de här tekniska lösningarna från den här leverantören’. Men det är ingen som köper det resonemanget längre. I de Smart City-sammanhang där vi rör oss idag måste man visa på konkreta exempel på vad man gör.”

”Vi kan idag ge som ett konkret exempel att vi är en Smart City för vi har inte någon soptipp. Då frågar folk: ’Har ni ingen soptipp?’ Nej, vi har gjort en industripark av vår soptipp. I trettio år har vi utbildat barn i att sortera sopor, så vi är fantastiskt duktiga på att sortera sopor här. Sedan har vi skapat en infrastruktur till alla villor och flerfamiljshus, så att man kan fördela allt hemma i åtta olika fack.”

”När allt material kommer in till återvinningen är det redan välsorterat. Då har vi bjudit in företag till att etablera sig på avfallsanläggningen, där de tar hand om det sorterade avfallet. All plast går till ett företag som gör järnvägsslipers, allt matavfall går till ett företag som gör biogas, och så vidare. Detta är bara förstås ett litet exempel i det stora hela.”

I det egna informationsmaterialet och i nästan alla intervjuer med H22s nyckelpersoner upprepas som ett mantra vikten av att ”ligga i framkant”, att söka innovationer till den milda grad att man kanske även måste bjuda in ”the disrupters; the brave, the bold and why not the crazy ones”.

När speakern läser upp just den meningen i H22s informationsfilm skymtar, den under våren 2020 hårt pressade, hotellmagnaten Peter Stordalen förbi i några sekunder.

Soraya Axelsson slår otåligt ut med händerna, som för att markera att stadsmässan är så mycket större än en miljardär som kvällstidningarna älskar att skriva om.

”Men det är ju så, vi kan inte lösa framtidens utmaningar med dagens lösningar. Det innebär att vi måste gå utanför vår comfort zone. Vi vill fånga kraften och spännande initiativ från människor, även om de kanske är lite galna. Vi måste pusha våra gränser och jag tror att det är viktigt att vara tydlig. Ska vi lösa framtidens utmaningar, ja, då måste alla vara med. Det kan inte ske i ett litet slutet rum.”

”Vi måste våga sträcka tanken, och det tror jag att man gör ännu bättre om man tar in kreatörer i sammanhang där de inte brukar vara med. Då får man in nya perspektiv och då kommer det att uppstå nya saker, det är jag helt övertygad om.”

I näringslivet är det naturligt inbyggt att man har innovationscykler, där man letar efter nästa affärsmodell och hela tiden arbetar för att fortsätta vara relevanta. En stad eller kommun har dock inte den utgångspunkten och innovation är inte det man driver.

Men Soraya Axelsson menar att Helsingborg stad de senaste åtta, tio åren genomgått en omfattande förändringsprocess, från att vara traditionellt kommunal till att bli mer kunddriven och öppen för samarbete.

”Vi har 52 partners i H22, såväl stora globala företag som mindre lokala, och det speciella i det här samarbetet är inte att det handlar om köp och sälj. Det handlar om att vi ska skapa saker tillsammans.”

Politikerna har alltså bestämt att år 2022 ska Helsingborg vara en att Europas mest innovativa städer, men inte specificerat exakt hur.

”Så är det. Förutom den förändrade demografin finns klimatutmaningar och den nya tekniska utvecklingen, där vi nog bara precis börjat inse vad AI (artificiell intelligens) kommer att göra för våra samhällen. Vi har idag inte svaren på hur vi ska leva, bo och verka om bara fem till tio år. Det enda vi vet är att det inte blir som vi tänkte i början, sedan gäller det att navigera utifrån det.”

På frågan om det inte är en alldeles hopplös uppgift att arbeta som projektledare utan en tydlig plan där ens team hela tiden letar sig fram i ett nytt landskap, svarar Soraya Axelsson:

”Hade jag vetat exakt vart vi är på väg och vad H22 ska bli, då hade jag varit helt fel person för det här jobbet. För det hade inte gått. Ramarna för programmet ska tas fram. Men konkreta innehållspunkter ligger nog ett år fram i tiden. Det här handlar om att samla kunskap om den utveckling som sker nu, och det innebär att vi kommer att säga: ’Ok, igår skulle vi ditåt men nu ska vi hitåt’, och sedan få med 200 personer på den förflyttningen. Det är där utmaningen finns och det är det som kittlar med det här uppdraget, när saker känns nästan omöjliga.”

Hon sitter tyst en stund, säger sedan:

”2022 tänder vi en spotlight på Helsingborg, men vi gör inte allt det här för ett expo som sedan inte finns kvar. Allt arbete som vi gör nu och två år framåt, det gör vi för att det ska bli bättre att bo och verka här även efter 2022.”

I november 2019 hölls den första upplagan av H22 Summit, vad som är tänkt att vara ett årligen återkommande evenemang där Helsingborgs stad tillsammans med experter från hela världen utforskar utvecklingen av en smartare stad. I samband med detta uttryckte debattören och affärsängeln Joakim Jardenberg sina tankar om H22 så här inför den internationella publiken:

”Already in 2022 when we have the expo I would hope that H22 have moved away from being Encyclopedia Britannica, where we have this core of experts that deliver to everyone else, into a Wikipedia where all the 150 000 citizens who work and live in this town is part of a collaborative effort to build the city.”

Mycket har hänt sedan dess, men Soraya Axelsson nickar ändå nöjt när hon hör citatet uppläst.

”Det är fortfarande det som det handlar om. Alltså, hur jobbar vi som stad för att vara en möjliggörare istället för en utförare? På vilket sätt bjuder vi in för att skapa något nytt? Vad måste vi vara med och bestämma och inte bestämma? Den rörelsen är igång.”

”Det är inte alltid vi som sitter på svaren och jag tror att det är jätteviktigt att man har den inställningen, att det inte handlar om att leverera en massa tjänster, utan att skapa förutsättningar för alla att vara med att skapa tjänster, service, vad som utgör vår stad. H22 är en samarbetsplattform.”

På sin hemsida lyfter H22 fram positiva exempel på hur människor samarbetar, hjälper och hittar smarta lösningar i coronavirusets spår.

Soraya Axelsson och hennes team har också gett sig på en spaning där de ringat in fyra stora beteendeförändringar, sådana som man hoppas kan leva kvar när det akuta skeendet i pandemin är över. De är:

Påskyndat lärande, där coronakrisen tvingat fram en blixtsnabb digitalisering av skolan, ”en process som annars skulle ta flera år”.

Oväntade samarbeten När efterfrågan kastas om mellan branscher sker oväntade möten. Överraskande samarbeten kan formas i spåren av en kris.

Smarta vändningar En annan trend som har uppstått under vårens utmaningar är att ompröva hur befintliga tjänster och processer kan anpassas efter plötsliga omkast på marknaden.

Öppna upp, visa upp! Generositeten har aldrig varit större. IT-jättarna erbjuder gratis mjukvara, webbinarier läggs ut, kultur streamas gratis och bibliotek kör ut böcker till riskgrupper.

Det är naturligtvis ingen långsökt spaning att dessa fyra beteendeförändringar, och sannolikt många fler, på olika sätt präglar H22 – The Making of a Smarter City, när stadsmässan väl hålls sommaren om två år. Eller redan nästa H22 Summit för den delen, som än så länge är planerat till den 3–4 november i höst.

”Vi behöver alla en gemensam ljuspunkt att sträva mot och H22 är en sådan. Vi ska också vara glada för att vi inte börjar med det här arbetet mitt under coronakrisen, utan att samarbetena redan är igång och bara ska fortsätta. Det är lite som när man letar efter någonting som man plötsligt behöver, och sedan inser att man redan har det. Så tänker jag på H22”, säger Soraya Axelsson.